Финландското чудо покорява света Избрана

Управляващият директор на компанията и вицепрезидент на AGCOЯри Раутярви представи новостите в тракторите пред журналисти от над 20 страни. Събитието на Северната красавица, както наричат бранда, премина под мотото „101% свързаност“, което означава, че на клиентите се предлага нещо повече дори от 100%.

Ася Василева

Суолахти, Финландия

Андре Ноел Чакър, авторът на една от най-продаваните бизнескниги в света "Финландското чудо", бе водещ на пресконференцията на VALTRA, която се състоя в първите дни на Новата година. И този избор е логичен – VALTRA е ярък пример за финландското чудо, което покорява света. Мотото на събитието бе "101% Connected". Ръководният екип на водещия производител на трактори събра журналисти от над 20 страни от цял свят, за да съобщи новостите в машините за предстоящата година. 

1 2 1

Събитието бе открито от Яри Раутярви, управляващ директор на VALTRA. „Фермерите обичат иновациите на VALTRA, каза той. – Обожават начина на работа с нашите машини. Мога да дам два примера за това. Повече от 2/3 от нашите трактори се произвеждат с терминал за управление Smart Touch. И това е много добре, защото Smart Touch дава на фермерите пълен контрол върху машината. Освен това е по-лесен за ползванe дори и от смартфон. Другият пример е нашият растеж. VALTRA увеличава своя пазарен дял с всяка изминала година. На много пазари в Европа дори сме удвоили продажбите си. Например, през миналата година в Германия продадохме с 20 на сто повече трактори, отколкото през 2017 г.  А в условията на настоящата пазарна ситуация, това е вълнуващ успех. За него голям принос имат и нашите дилъри, всички от които са част от голямото семейство на VALTRA.

На въпрос защо компанията е избрала за мото 101% свързаност“, Яри Раутярви отговори, че 100% не са достатъчни за VALTRA, тя винаги се стреми да даде нещо повече на своите клиенти. Най-важната цел на производителя е не само да предоставя едни наистина безупречни машини, но и работата с тях да е максимално проста и интуитивна.

1 3 1

Представителите на VALTRA съобщиха на пресконференцията, че двигателите LFTN-D5 AGCO Power SCR, които вече отговорят на нормите Stage 5, осигуряват плавно движение на машините и изискват много по-малко техническа поддръжка. Двигателите на сериите N и T продължават да са без филтър, а при серия S рециркулацията е под 15%.

В дизайна на моделите с новите двигатели има промени, най-вече на капака, които предоставят подобрена видимост от кабината; а допълнителните подобрения при серия S осигуряват по-лесен достъп до кабината, място за складиране на инструменти и обновен пакет LED светлини. Налични са и нови опции при избора на цветовете.

Друга важна новост е вторият терминал при моделите SmartTouch на сериите N, T и S. Той може да се използва като дисплей за ISObus инвентара, за достъп до системата за автоматично управление или за достъп до външни камери.

На пресконференцията бе съобщено за подобрението при най-новите модели от серия N (N134, N154 и N174) – въздушното окачване на предния мост. Подобно на решението при серия T, тя включва саморегулиращо се пневматично окачване с въздушна възглавница, която поема шоковите вибрации.

1 14 1

 

Въздушното окачване е широко използвано за търговските превозни средства, но за тракторите е уникална функция на Valtra вече над 20 години. Предният мост с въздушно окачване предлага по-бърза реакция и по-добро ниво на абсорбция на ударите, особено при бързи движения на осите и когато натоварването на осите се променя бързо като при работа с челен товарач. Това прави комфорта и сцеплението по-добро за оператора дори от хидро-пневматичните решения.

Окачването AIRES на серията N е подобно на доказаната и широко оценена конструкция на Valtra T Series. Той разполага с отделно, самонивелиращо се пневматично окачване с един въздушен филтър, както и два здрави амортисьора. Системата за окачване използва сгъстен въздух, който със сигурност ще работи и при ниски температури. Като допълнителна полза пневматичната система на трактора също така позволява използването на сгъстен въздух за други цели, като например спирачки за ремарке, почистване на радиатори от прах или други ежедневни задачи по поддръжката.

Предимствата на пневматичното окачване на предния мост стават все по-ясни, тъй като общото тегло на тракторите се увеличава с големи предни уреди и челни товарачи. Подобрените решения също подкрепят увеличените скорости на трактора и използването на пневматични спирачки, за да се отговори на повишените стандарти за безопасност нарегулацията на ЕС за майките. Новото окачване на предния мост ще стане достъпно за моделите от серията N със Stage 5 през пролетта (модели N174) и през есента на 2019 (модели N134 и N154). Сегашното второ поколение хидро-пневматично окачване ще продължи да се предлага на по-малки модели от серията N.

1 12 1

От януари 2019 г. тракторите Valtra T Series и S Series ще бъдат произведени като версии, съответстващи на етап 5. Производството на трактори серия N Stage 5 ще започне през пролетта (за модели N174) и през есента (за модели N134 и N154).

Новите модели трактори се задвижват от двигатели LFTN-D5 AGCO Power с технология SCR. Благодарение на хидравличната настройка на новите двигатели те не само работят по-гладко, но и изискват по-малко поддръжка. Двигателите от серията N и Т продължават да бъдат освободени от технологията за рециркулация на отработените газове (EGR), а за серия S нивото на EGR се поддържа под 15%. Това гарантира, че двигателите работят надеждно и ефективно, като същевременно достигат изискваното от действащите стандарти ниво на емисии.

Дизайнът на моделите от N, T и S Stage 5 е адаптиран за по-големите системи за последваща обработка. Видимостта от кабината, която доказано бе на отлично ниво, се подобри още повече. На серия S достъпът до кабината е подобрен, а пространството за съхранение на инструменти е дори увеличено. Сега тракторите могат да се поръчат с LED светлини и в по-голям цветови асортимент.

Интересна е и новата трансмисия HiTech 4 (16x16 powershift) при моделите A104 и A114. Тя е включена в серия А по молба на клиентите на VALTRA. Новата 16-16R PowerShift трансмисия разполага с четири диапазона с по четири степени на мощност. Предаването е оптимизирано за работа на полето и стопанския двор с шест скорости в основния работен диапазон на скорост между 4 км/ч. и 12 км/ч. Допълнително се предлага опция за суперпълзящ ход 32 + 32R, която позволява скорост под 100 м/ч при 1400 об/мин. Новият електрически контрол осигурява много по-прецизна работа с челен товарач и включва джойстик, SoftDrive шоков абсорбатор и хидравлично заключване на инвентара. Новите модели А HiTech 4 са проектирани за плавно и без усилие операции с минимално използване на педала на съединителя. Трансмисията се управлява чрез бутон на ергономично поставения лост за управление. Редица автоматични и предварително програмируеми функции позволяват на оператора да се съсредоточи върху машината и работната среда, докато тракторът се грижи за превключването. Задачите на челния товарач вече могат да се обработват още по-точно, благодарение на новите електронни органи за управление, с джойстик с опция 3-та и 4-та функция, амортисьор SoftDrive и хидравлично заключване на машината.

1 10 1

 

Моделите HiTech 4 от серията A предлагат ново ниво на комфорт на водача. Като опция може да се монтира механично окачване на кабината с две оси Panhard за повишена стабилност. Нивото на окачване може да бъде предварително настроено точно както на тракторите от серията Valtra N и T. Проследяването на работата на трактора е по-лесно благодарение на чисто новото табло. Инструментното табло е проектирано за отлична четливост дори при ярка слънчева светлина. Дисплеят може лесно да бъде настроен да показва информация, свързана с конкретна работна задача. Моделите A104 и A114 HiTech 4 се захранват от четирицилиндрови двигатели AGCO Power AWFC, осигуряващи мощност съответно до 100 к.с. (за А104Н4) и 110 к.с. (за А114Н4). Съвместимите с Stage 4 двигатели имат само SCR технология за каталитична обработка на отпадните газове, която намалява вредните емисии, като същевременно поддържа минималните разходи за обслужване. В отговор на търсенето на клиентите, новите модели от серията А вече могат да бъдат оборудвани и с преден ВОМ и с предна навесна система, достъпно чрез студиото Valtra Unlimited на завода в Suolahti.

 

Производството и доставката на новите модели HiTech 4 вече са започнали. Те ще бъдат представени за първи път на панаирното изложение LAMMA във Великобритания на 8-9 януари 2019 г.

1 7 1

Клиентите на Valtra вече могат да се възползват и от предлаганата от Valtra услуга „Connect, Care & Go“, която им дава достъп до редица услуги, свързани с тяхната машина, на фиксирана цена.

Клиентите на Valtra Connect имат достъп до информация за своята машина, като ниво на гориво, местоположение по GPS, Can-bus сигнали, машинни ръководства и много други чрез своя смартфон или компютър. Собственикът на трактора може също да сподели достъп до машинните данни със своя сервизен дилър, който може да използва информацията, за да предложи проактивно поддръжка на трактора или да диагностицира в ситуации на повреда.

След разширена пилотна фаза услугата вече се предлага в търговската мрежа за трактори от серията N и T и ще бъде пусната за машини от серия А и S по-късно през 2019 г. “От началото на 2018 г. всички N и T серия SmartTouch са предварително оборудвани с Телеметрия Valtra Connect. Клиентите, които желаят да активират услугата, могат лесно да направят това, като се свържат с техния дилър ”, коментира Микко Лехикоинен, вицепрезидент и Маркетинг Валтра.

Valtra Connect е включена в новите трактори Valtra и услугата е безплатна за първите три години. Valtra Connect може да бъде допълнително монтиран и на вече произведени по-стари модели на Valtra.

1 10 1

Клиентите на Valtra, които закупуват нова машина, могат също да изберат удължен договор за гаранция с „Valtra Care“, който защитава от извънредни, неочаквани разходи за ремонт, които не са свързани със стандартната амортизация. Договорът се предлага в повечето европейски страни с максимален срок до пет години или 6000 часа.

Valtra NSeries Stage5 field1 1

„Сега всички говорят за дигитализация – изтъкна Яри Раутярви. – Но ние, във VALTRA,се стремим преди всичко да направим употребата на нашите машини по-лесна. И фермерите оценяват това. 72 % от тракторите, които сме продали миналата година във Великобритания, са оборудвани с навигационни системи. Освен това ние предлагаме много решения, които позволяват на фермерите и дилърите да работят съвместно. Защото добрата съвместна работа е основата на успеха. А ние, във VALTRA,много добре разбираме, че успехът на нашите клиенти е основата на успеха на нашата компания.

В края на краищата всичко опира до свързаността ни с клиентите. VALTRA е водеща в това отношение и вече предлагаме много решения, за да направим всичко по-лесно за нашите клиенти”, заключи Яри Раутярви.

„Свързаността във Valtra на първо място означава диалог с нашите клиенти, подчерта и Виле Мансикамаки - Директор продажби във VALTRA. – Всичко, което правим, е продиктувано от мисълта да направим живота на фермерите по-лесен. Размишляваме предимно каква полза може да се извлече от интелигентните технологии. В това отношение компанията ние водещ производител и системата Valtra Connect е възприета като стратегическа в концерна ACGO по отношение на телеметрията. Вече има почти 4000 свързани трактори VALTRA. Нашето обещание към фермерите е, че те ще бъдат свързани и ще имат пълен контрол над машината през цялото време, като в същото време увеличат производителността до максимум. И всичко това няма да им причини никакви скрити разходи. Нещата са ясни. Ние се грижим за машините през цялото време, докато клиентите ни работят спокойно.”

V 3 1

На пресконференцията попитах организаторите какви са очакванията за продажбите на VALTRA в България и в света през 2019. Поради лимитираното време не успях да получа директния им отговор, но изключителният представител на финландския бранд Valtraза нашата страна – фирма ЗЛАТЕКС, се оказа много добре информиран. „Както по света, така и в България, продажбите се увеличават. Това е ярко доказателство, че българският земеделец се е научил да познава и избира по-добрата техника – посочи инж. Живка Димова, продуктов мениджър за VALTRA във фирма ЗЛАТЕКС. – Достатъчно е да се изтъкне само един факт, който красноречиво говори за успеха на марката по света: през 2014 г. общото производство на тракторите VALTRA във Финландия беше 6000 броя, а само четири години по-късно, през 2018-а, произведените трактори са над 9000, или увеличение от почти 50 на сто.” Тази статистика е впечатляваща, като се има предвид, че тракторите VALTRA се произвеждат само по заявка на клиент. Нито един трактор няма на склад в завода. Всеки един произведен трактор заминава директно с финландските железници към своя нов собственик в Европа.

Впечатляващо е също, че всяка година брандът има повече от една новост. При някои производители моделите остават неизменни десетилетия наред. Във Valtra е точно обратното...През 2014 г. VALTRA пусна на пазара новата серия Т4 и още през следващата година серията бе допълнена с нов вариант на трансмисия и с нов модел в нея. През миналата година на пазара беше пусната новата А4 серия, а тази година вече има и модели сPowershift трансмисия в нея. Така към предишните 7 модела се добавят още два. Това означава, че машините непрекъснато се усъвършенстват и гамата се разширява. Има и още много такива примери за непрекъснатия стремеж към подобряване и стремеж към съвършенство, демонстрирани от финландския бранд Valtra.

V 4 1 4

„Специално за българския пазар е интересно, че продаваме все повече високотехнологични модели на тракторите VALTRA – допълва Живка Димова. – Става дума за трактори с трансмисии Versu и Direct, с подлакътник за управлениеSmartTouch, с фабрично монтирана навигация; трактори с фабрично заложена опция Valtra Connect, която може да бъде активирана по желание на клиента.

Наблюдаваме все по-голямо търсене на технологичните предимства на VALTRA на българския пазар. Въпреки че клиентите в България са ценово ориентирани, те не правят компромиси с технологичното ниво на своите машини. И тук безкомпромисният избор за технологичен лидер е VALTRA. Няма съмнение, че Северната красавица, както наричат бранда, и през настоящата 2019 година, ще се радва на вниманието и признанието на фермерите - както по света, така и в България” – заключи Живка Димова. Ние доверяваме на нашите клиенти една безпроблемна връзка между тях и тракторите Valtra. Сега и ние сме разработили пакет от услуги, за да подсигурим българските стопани да постигнат максимално спокойствие и финансова изгода.

етикети:
Прочетена 2534 пъти Последно променена в Четвъртък, 17 Януари 2019 13:01
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта