John Deere представи напълно нова концепция за електрически автономен трактор Избрана

John Deere представи напълно нова концепция за електрически автономен трактор
 Това, което е интересно в новия проект на John Deere, наречен GridCON е че той не е задвижван от собствен акумулатор, а от електрически кабел. През 2016 г. компанията представи SESAM - напълно електрически трактор Johj Deere от серия 6R, в който двигателят и резервоарът за горивото са заменени от огромен комплект батерии. И въпреки, че производителят вярва, че има бъдеще за напълно електрическите трактори, проблемите с днешното ниво на технологията на акумулаторите остават. Те не могат да осигурят достатъчно мощност за продължителна и тежка работа. Затова компанията създаде GridCON.
003 413 IMG JohnDeere2
Името на трактора кореспондира с т. нар.  ‘Smart Grid’ електрическа мрежа, в която електричеството се произвежда в самото стопанство чрез соларни панели, вятърни мелници или от органични отпадъци и след това се разпределя обратно в мрежата на стопанството. Тази енергия може да бъде използвана за задвижването на трактора, посредством кабел.
GridCON е създаден с общите сили на германското правителство, Университета на Кайзерслаутерн и John Deere, както и на фондация B.A.U.M. , която се занимава с изследователски проекти в областта на устойчивата енергетика.
Тракторът работи автономно и поради тази причина няма кабина. Захранва се с енергия от кабел, дълъг 1 км (max 2.5 kV/300kW) който се навива и развива автоматично. Електрическият двигател осигурява мощност от 100 kW (136 к.с.), която предава на колелата. За задвижването на инвентара има допълнителен двигател с мощност до 200 kW (272 к.с.).
004 413 IMG JohnDeere3
GridCON може да бъде управляван на полето с дистанционно. Фермерът може да използва компютър, за да командва трактора каква работа да свърши и по какъв маршрут да мине. Управлението на кабела е много прецизно, така че той никога да не попадне под колелата на машината, дори когато завива обратно.
John Deere казва, че GridCON съществено намалява вредните емисии и ма увеличена ефективност. Разбира се, той е подходящ за фермери, които сами си произвеждат електрическа енергия.
 
Прочетена 3324 пъти Последно променена в Понеделник, 21 Януари 2019 20:46
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта