Първият в света компактен дисков култиватор става на 20 години Избрана

Първият в света компактен дисков култиватор става на 20 години
 
 Väderstad Carrier е бил скициран на френска покривка.
 
В края на 90-е години на миналия век от във Vaderstad от Франция започнали да постъпват молби да се разработи нова машина за интензивно повърхностно култивиране, позволяваща да се прави семенно ложе и да се подори хигиената на полето.
 
"По време на един обед във Франция с нашия сътрудник Джоел Плансън нахвърляхме скицата на новата машина. Скоро направо върху покривката и салфетките се появиха първите базови функции на Carrier, спомня си Кристер Старк, председател, изобретател и съсобственик на компания  Väderstad. Задачата ни беше да осигурим равномерно повърхностно култивиране на високи скорости с размесване на растителните остатъци и последвощо отъпкване, способстващо за бързото разлагане на падалицата и плевелите".
 
Интинзивното култивиране при  Carrier се осигурява за сметка на два реда дискове - дисковете от първия ред изхвърлят почвата настрани, а дисковете от втория ред я изгребват обратно. За максимална производителност всеки диск се монтира на отделна стойка.
 
"Това позволява да се постигне отлично раздробяване на почвата и растителните остатъци, както и качествено да се изравни полето", обяснява Кристер Старк.
Днес идеята на Väderstad е възприета от стотици производители по цял свят, и компактният дисков култиватор е заел полагащото му се място в земеделието. Празнувайки 20-годишнината на първия в света компактен дисков култиватор  Väderstad не спира да развива технологията на Carrier.
 
"Възлагаме големи надежди на последната ни разработка за Carrier — CrossCutter Disk. Това изобретение позволява да се изпълнява неизпълнима досега задача - ултраповърхностна обработка при пълноценно култивиране на дълбочина 2-3 см. Точно както култиваторът Carrier направи революция в земеделието през 1999 г., днес дисковете  CrossCutter Disc станаха революционен пробив при дисоквите култиватори", отбелязва Старк.
 
Прочетена 1388 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта