Магическият стоп на товарачите на MANITOU Избрана

Магическият стоп на товарачите на MANITOU

Вече представихме на нашите читатели една доста обширна информация за участващите в световното изложение СИМА 2019 в Париж наградени машини. Така да се каже, храна за най-нетърпеливите, за маниаците на техническите данни и най-вълнуващото от спецификациите на представената на СИМА агротехника. В моя репортаж от мястото на събитието обаче, ще се постарая да предам малко повече от атмосферата на самото изложение, от жуженето на човешкия кошер около лъскавите могъщи машини, разговорите, емоциите, преживяванията.

Защото едно изложение не е просто подреждане на машини в зала така, че да са удобни за разглеждане. Не е и раздаване на каталози с най-новата и най-впечатляващата информация. Същината на изложението е едни хора да представят на други хора резултата от своите понякога многогодишни усилия, да осъществят контакти, да впечатлят и да накарат посетителите да мечтаят.

Най-вече да мечтаят... За безкрайни полета, порени от развихрилата се, но и прецизно насочвана мощ на стотици коне под капаците на машини, които пък външно приличат на скъпоценни бижута или дизайнерски шедьоври... Или за скътано на южен склон идеално подредено планинско лозе, попиващо жарките лъчи на слънцето, чиито дъхави и напращели гроздови зърна ще се превърнат есента в руйно вино, а малки, но изключително повратливи и маневрени машини гъвкаво се движат по редовете и неуморно работят и създават оптимални условия за максимални добиви с неповторимо качество. Машините са си машини, характеристиките са си характеристики, но нито машините, нито характеристиките им биха имали смисъл без желанието, идеите, ентусиазма и мечтите.

01 IMG 20190225 100116 1

И така, успя ли СИМА 2019 да накара посетителите си да помечтаят?

Краткият отговор е – да! Естествено, това до голяма степен се дължи на множеството производители, които отдавна са надскочили нивото просто да създават машини за работа и да отговарят на моментните потребности на клиентите си. Бурната конкуренция между тях води до търсене на нови и нови решения, до предвиждане на бъдещи потребности, до стремеж към извеждане на качеството и експлоатационните характеристики до абсолютния възможен към момента максимум. Оттук идва и една от основните теми на СИМА, при това не само тазгодишната, а като един „евъргрийн“ на изложението – иновациите!

Всеки производител на селскостопанска техника, който участва на изложение от ранга на СИМА, полага неимоверни усилия да включи колкото се може повече новости в продуктите си, с които да впечатли и да привлече вниманието както на потребителите, така и на членовете на журитата, от които зависи получаването на престижни награди.

Да вземем за пример добре известна фирма от страната-домакин на изложението, френската MANITOU.

Отдавна утвърдила се на пазара, реномирана, с фокус в сегмента на повдигането и транспортирането на товари, присъстваща във всички държави на всички континенти. Разговарям с мосю Франк Леторе (все пак сме във Франция), един от младите членове на многобройния екип, като неговата лична функция е контакти с пресата. Още с първия ми въпрос какво ново на СИМА 2019, мосю Леторе с две изречения и изключителна енергичност почти успя да ме убеди, че едва ли не цялата СИМА, със 7-те си огромни палати, е посветена само и единствено на Manitou, които произвеждат всичко необходимо за едно земеделско стопанство, навсякъде по света. И че по-добри няма и не е възможно да се намерят.

06 IMG 8883 detail 1

Вътрешно се възхитих на енергията и отдадеността на този французин, който така пламенно представяше неговото родно производство на грамадното международно изложение. Продължих разговора с удоволствие и дори се опитах леко да го провокирам с 2-3 въпроса, на които мосю Леторе отговаряше с достойнство, изчерпателно и без грам объркване или поддаване на журналистическите ми провокации. От него научих, че предложена от Manitou иновация, която им е спечелила бронзов медал, е специална система за автоматично спиране на мотора на телескопичния товарач, когато операторът излезе от кабината.

Да, подобни прекъсвачи при колите има отдавна. Само че при повдигащите машини това е новост, освен това има съвсем различен начин за управление – операторът може сам да нагласи интервал от 10, 15, 20, 30 секунди или колкото сам прецени, преди системата да задейства и да изключи двигателя.

Има ли ефект? О, да, и още как! Тази система е предложена след контролирани наблюдения, при които се установило, че в отделни случаи до 30% от времето на работа на двигателя е възможно операторът да не е в кабината, а 15-20% от времето работа на празен ход си е съвсем обичайно. Е, добре, намаляването на това число наполовина дава огромни икономии на гориво и удължена експлоатация на двигателя, който не трупа часове работа без да се извършва дейност. Мосю Леторе обясняваше ентусиазирано и с гордост, сякаш бронзовият медал е поне платинен, а системата е измислена от самия него и той лично я монтира на всяка машина.

05 IMG 8874 detail 1

Продължих разговора с него като този път рязко смених темата към широко огласяваната от всички производители дигитализация или, както предпочитат да я наричат французите, свързаността (към Интернет). Не го сварих неподготвен, и тук мосю Леторе се впусна в разпалени обяснения. С голяма гордост ме уведоми, че вече всичките им машини на практика са свързани с Мрежата. Подчерта, че предвид постоянното допълване на иновации, които са неизменна част от новите продукти, но се добавят и към старите модели, на практика Маниту няма нито една стара машина, защото във всеки модел присъстват иновации.

Попитах го „Добре, а каква точно е ползата от дигитализацията за потребителите?“ В първата секунда мосю Леторе ме погледна леко съжалително, все едно съм попитал за какво му е на кучето пържола. След това обаче ми обясни изчерпателно. Ползите са много, като най-важната е пестенето на време и точната диагностика.

Да си представим следната картинка – оре си мирно трактор в полето. Обаче двигателят гасне и на таблото светва червена лампичка. Едно време това означаваше „повреда“ и толкова. Иди разбери какво му има и какъв ремонт се налага (затова и операторите бяха половин монтьори, че и повече понякога)! Само че с дигитализацията вече не е така. Като начало, не светва лампичка, а на тъчскрийн излиза уведомление, често дори с картинка, точно къде и какво се е случило и какъв е проблемът. Първа полза – диагностиката вече е направена и е с голяма степен на точност. Второ, може да се предвиди какви действия и материали ще са необходими за отстраняване на повредата, както и приблизително колко време, т.е. може да се калкулира и в пари много бързо кое колко ще излезе. Трето, може да се прецени дали повредата може да се отстрани на място или задължително трябва да се намеси сервизен екип. Четвърто, ако машината е свързана с компютрите на сервиза, там директно се подава сигнал и от самия сервиз могат да ви се обадят и да се уговорите за къде и кога да пристигне екип ако има нужда или да се дадат указания за справяне на място. Всъщност, без дори да е настъпила каквато и да е повреда, в случай, че машината ви е свързана през Интернет със сервиза, оттам автоматично се следи ниво на експлоатационни течности, време за работа на двигателя и т.н. И, съответно, проактивно (тоест правят го те като техен ангажимент, а не вие) те се свързват с вас и ви напомнят, че идва време за технически преглед, смяна на масло и т.н. Доста поговорихме с мосю Леторе, който се оказа чудесен водач в сферата на земеделските машини, иновациите при тях и особено в извеждането на преден план на всички плюсове и ползи от това да имаш под ръка машина на Manitou.

02 IMG 8877 detail 1

Напускайки щанда на Manitou, към който продължаваха да се тълпят нови и нови посетители, се замислих. Сякаш се задържах повече от очакваното. Говорихме повече от очакваното. А аз като че ли бях започнал да се питам какво ли е да имаш машини като тези, които Manitou предлага, и какво ли бих могъл да постигна с тях? Май бях се размечтал.

Браво, СИМА 2019! Най-важното, което трябва да се случи с посетителите на едно изложение действително се получаваше на практика.

 

Любчо Нарлев

Прочетена 1699 пъти Последно променена в Понеделник, 11 Март 2019 14:50
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта