Грамотното техническо обслужване на хедерите е изключително важно Избрана

Комбайнът може да осигури качествено прибиране на реколтата само ако работните му органи са правилно подбрани и регулирани в съответствие с културите.

Хедерът е първата технологична система, която влиза в контакт с културата по време на жътва. И от това колко пълно, оперативно и качествено той може да сформира зърнена маса с определени характеристики, да я отреже, да я подаде към работната платформа и след това да премести в наклонената камера, зависи цялата работа на комбайна.

Именно в съответствие с тези технологични операции се разработват и техническите системи на хедера. В хедерите на различните фирми и модели те са практически еднотипни по принцип на работа и конструкция. Загубите на зърно на хедера не бива да превишават  0,5%.

Според данните на специалистите около половината от всички аварии със зърнокомбайни се случват именно заради хедерите. Причината е "внимателното" им съхраняване под открито небе и неправилно обслужване по време на работа.
to zhatok 1

Първото, на което трябва да се обръща внимание при всяка работа на комбайна, това са палците и сегмента на режещия механизъм на хедера. Те трябва да се преглеждат ежедневно в периода на жътвата! Никога не е изключена възможността от счупването им. Също така ежедновно, освен ако вашия хедер не е със задвижване тип "Шумахер", трябва да се проверява ъгълът на наклона на косата във вертикална посока - при отвор над 2 мм трябва по-силно да се притисне косата към долната част на палците. Максималното разстояние е не повече от 1 мм, а идеалното - 0, 5 мм.

Някои производители предлагат да се използват допълнителни пластини, но понякога дори тяхното поставяне на дава желания резултат. Може да се сгъне притискащата пластина с помощта на чук, но такова мълниеносно решение на въпроса ще доведе само до по-интензивно сработване на косата, тъй като ще се промени контактното петно на притискателната пластина със сегмента. Ако не се заменят притискателните пружини, то процесът на отрязване на културите ще става все по-труднен и накрая ще завърши с отказ на задвижването на косата.

to zhatok 2

Обикновето съвременните хедери са оборудвани със система за бързо отрязване тип планетарно задвижване на системата Шумахер. Планетарното задвижване на ножа е предназначено за преобразуване на въртеливото движение на колелото, което задвижва ремъка във възвратно-постъпателно движение на буталото, съединено с режещия апарат на работната част на хедера. В системата с планетарно задвижване се използват планетарни предавки, които движат ножа само в напречна посока в хоризонталната плоскост. Това позволява значитено да се намалят шума, вибрирането, натоварването на главата на ножа и да се увеличи скоростта на отрязването.

 to zhatok 3
В редуктора на комбайна обикновено се съдържа 0,5 л масло, което трябва да се сменя всяка година. По време на работа на машината редукторното масло се нагрява и разширява. За да не "избият" уплътнителните накладки в редуктора, излишното количество масло се излива през специален отвор. Но по този начин в редуктора попадат и влага и прах, които негативно влияят върху работата му. Затова е необходимо ежегодно да се сменя това масло и да се следи нивото му.
 
to zhatok 4
Не по-малко важни детайли на хедерите са верижните и ремъчните предавки на шнека и редуктора. Винаги трябва да се проверява тяхната натегнатост. Ако веригите са разхлабени, е възможно преждевременно сработване на зъбите на задвижващите и водещите лагери.

Всички са се сблъсквали със ситуацията, когата стеблата на срязаните растения се натрупват в горната част на шнека и не постъпват в овършаващия барабан. След това, при определено натрупване на маса, тя наведнъж се подава в барабана, което води до претоварване. За да не се случва това, трябва да се следи отвора между дъното на хедера и винтовете на шнека. За жътва на рапица неговите параметри трябва да са 4-5, а за пшеницата - 2 см. 

to zhatok 5

Освен това, трябва да се проверяват регулировките на разстоянието не само във втулките на шнека, но и в чугунения вал вътре в него. Не бива да се пести от пластмасовите втулки - те трябва да се сменят всяка година. Неспазването на това правило може да доведе до счупване на чугунения вал. Обикновено никой не обръща внимание на дъното на шнека, а всяка година трябва да се проверяват неговите пластини - колко са се износили и какво е прегъването им. Твърде големият ход на пластините може да доведе до това, че шнекът ще достигне дъното.

Постоянно се следи и техническото състояние на хидравличната система на хедера, която поема значително работно натоварване.
Прочетена 3418 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта