Уловени в мрежата Избрана

Навсякъде, където има Интернет, платформата на John Deere позволява на земеделците да наблюдават машините и работата им на смартфон или таблет

MyJohn10 2Идеята на портала на John Deere е да съедини хората, машините и услугите в една мрежа. Накратко това е връзката между няколко мениджърски, операционни и комуникационни услуги, много от които са налични вече от известно време:
 Управление и въвеждане на агрономични данни
 Управление на машинния парк, включително проследяване на сервизната дейност и доставката на резервни части
 Оптимизиране на автоматичното управление на машините John Deere Auto Track
 Комуникация между фермите, работниците, агрономите, компаниите, с които се работи, и дилъра на машините.
Услугата е налична от всяко свързано с Интернет устройство. Създаването на потребителски профил е достатъчно лесно, отнема само няколко минути и не включва споделянето на много персонална информация. Машините, които се свързват в приложението, не е задължително да са с марка John Deere. Всичко, което е необходимо, е техниката да може да комуникира с телематичния модул JDLink. Всяко оборудване, което захранва 12 волта, може да бъде свързано и след това ще предава поне своето местоположение и отработени часове към портала.
Логването в системата отваря началната страница на приложението и 9 опции. Те варират от намирането на резервни части за машините на John Deere до финансов калкулатор.Основните подменюта са Operations Center и JDLink. Менюто Operations Center отваря карта, която показва местоположението и работата на машините с цветни кодове според типа им. Може да бъде изведена историческа справка за работата и данните на машината, върху която да бъде наложена информацията за времето – както текущото, така и прогнозата за конкретното местоположение. От менюто Operations Center може да се види документацията за отделните полета, както и исторически данни за извършваните работи там и протичането им, да се изпратят инструкции до механизаторите, да се променят GPS линиите за навигацията.
Старомодното предаване на данни посредством USB също е възможно. Границите на площите се запазват като Shape (.shp) или Zip (.zip) файлове. Така могат да се изготвят отчети за извършената работа с локации, време, обработени площи, използвано гориво и други данни, необходими за заплащане на работата на операторите или на услуга. И въпреки че финансовият анализ не е част от приложението, той е достъпен през свързани приложения от трети страни.
Как да се свържем с Operations Center?
MyJohn10 3Всички нови машини на John Deere се произвеждат с JDLink Modular Telematic Gateway (MTG). Тази непретенциозна кутия пресява данните, които се предават на GNSS приемника на машината, от системата GreenStar, CANbus или ISObus, и след това предава данни за позицията и статуса на машината към сървъра на JD посредством мрежата на мобилните оператори. Паралелно радио модул поддържа комуникация с фермера и/или дилъра, така че те да могат да проследяват механичното й здраве, нейната работа, консумацията на гориво и други параметри в реално време, както и да виждат почвените й картите за добивите на полето. Възможно е да се използват и свързани приложения, за да се зададе променлива норма на внасяне (VRA) на торачките и пръскачките.
Пълен контрол
Особено важно е, че само и единствено собственикът на акаунта в MyJohnDeere.com, определя кой какви точно данни вижда. Така например агрономът може да получава отчетите за торене или пръскане, но не и данните за диагностика на машините, а на дилъра може да е позволено да вижда само историята на машините и диагностиката им, но не и информацията, предназначена за агронома. С позволение на собственика на акаунта John Deere може да получи достъп до цялата информация, но не и до паролите. От компанията казват, че използват тази информация напълно анонимно и само с цел да наблюдават машините и да подобрят обслужването им. Например, да проследяват средната консумация на гориво за всички трактори 8320 в Европа с цел оптимизирането й.
Всичко това ни води до JDLink, втората основна опция, която се извежда на екрана при зареждане на портала. Това в основата си е телеметрична система, позволяваща двустранна комуникация между машината, собственика и избрания дилър. Оттук собственикът може да зададе геоогради, за да ограничи движението на машината и работните часове. След това собственикът и дилърът, но само ако е поканен, могат да наблюдават статуса на машината, като проследяват например процента на часовете, в които машината е престоявала, температурата на системите и/или налягането в хидравликата, трансмисията и охлаждащата система, да получават известия за ниско ниво на горивото, както и времето, в което двигателят е работил с пълно или непълно натоварване. Отдалеченият контрол позволява на сервизния екип на дилъра да установи съществуващ проблем и да изпрати сервизна кола направо до местонахождението на машината.
John Deere е използвал данните, налични през JDLink, за да разработи програмата си за горивна ефективност. Налична за регистрираните шестцилиндрови трактори от сериите 6R, 7R и 8R, както за работа на полето, така и при транспорт, програмата използва данните от потребителите на тези машини за консумацията им на гориво като цел. Ако консумацията надвишава зададените лимити, Deere възстановява сумата на собственика. Ако операторът е особено опитен и използва по-малко дизел от заложената цел, Deere заплаща на собственика спестеното гориво в двоен размер.
С две думи
MyJohn10 4Фермерите могат да използват MyJohnDeere напълно безплатно. Това е интернет базирана международна услуга, достъпна от всяко едно устройство с интернет връзка. Неговата цел е да направи машините по-безопасни и ефективни, като в същото време дава на потребителите още една причина да закупят зелените машини. Услугите, които приложението предлага, са много и предоставят проверена и полезна информация.
Други моменти, които трябва да се споменат:
 Инструментът за планиране на добивите помага на фермерите да планират сеитбооборота поле по поле. Може да се генерират таблици или диаграми за цялата засята площ с настоящата или планираната култура, както и площите под угар.
 Частта за резервни части позволява да се намерят необходимите части по модела на трактора, PIN или номерът на частта, да се проследи историята на поръчките, да се създаде кошница с резервни части и директно да се направи поръчка към дилъра.
 Симулаторът позволява да се избере желана машина и след това да се тества на всякакви работи. Добър начин да прекараш една дълга зимна вечер.

Прочетена 1857 пъти Последно променена в Вторник, 16 Юли 2019 09:33
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта