MANITOU – съвършенство в повдигането Избрана

MANITOU – съвършенство в повдигането

Националният тур на френския производител преминава през цялата страна, а третият поред Ден на отворените врати се проведе в Търговско-сервизния център на компания ЗЛАТЕКС в Разград

Ася Василева
Лудогорието е средище на земеделието в България. Тук са съсредоточени стопанствата на много от големите и успешни български земеделци. Мнозина от тях присъстваха на Деня на отворените врати на Manitou в Търговско-сервизния център на компания ЗЛАТЕКС, официален вносител на бранда за България, в Разград. Честно казано, останах изненадана от факта, че повече от 100 земеделски производители от региона посетиха тази демонстрация.
Manitu8 2Всеки, който продава земеделска техника на пазара в България, знае, че настоящата 2019 година е изключително трудна за бранша. Сушата и липсата на инвестиционни програми попариха земеделците и свалиха до нулата желанието им да инвестират в земеделска техника, освен ако това не е жизнено необходимо. Аз лично в дългогодишната си практика на земеделски журналист не съм имала година, в която демонстрации на земеделска техника почти да няма, а ако има, на тях се събират по 1-2 фермери и най-много и десетина зяпачи. Демонстрацията на Manitou обаче стана едно приятно изключение от тази ситуация, което ми напомни за отминалите дни на бум на пазара на агротехника у нас. Силният интерес на земеделците към техниката на Manitou е очевидно и следствие от уважението и доверието, което те изпитват към компания ЗЛАТЕКС, която вече почти 30 години е техен надежден партньор в земеделието.
Пазарът на товарачи в България все пак отбелязва ръст на фона на спада на търговията като цяло. Товарачите са незаменима машина във всяко едно стопанство, която работи целогодишно и без нея не може да мине. Подобно натоварване и спецификата на дейностите, които се извършват с тези машини, предполагат и особено високи изисквания към тях. Неслучайно лидер в този сегмент на пазара е френският производител Manitou. Брандът се развива с много бързи темпове. Новата серия New Ag, която беше представена на пазара през 2017 г., доведе до драстично увеличение на пазарния дял на производителя и той достигна внушителните 35% в световен мащаб.
„Фермерите предпочитат Manitou, защото основният фокус на френския производител е изцяло върху машините за подемна техника. В техните машини са интегрирани всички иновации, които съществуват в световен мащаб. Това няма как да остане незабелязано от клиентите, и цифрите за продажбите го показват. От 2016 .г досега, откакто ЗЛАТЕКС е представител на бранда в България, сме продали над 100 товарача MLT”, обясни ситуацията Светослав Заимов, продуктов мениджър за Manitou в компания ЗЛАТЕКС.
Деян Добрев, ръководител на Търговско-сервизна база на ЗЛАТЕКС в Разград, добави: „Компания ЗЛАТЕКС е изключителен представител за България на земеделската гама на товарачите Manitou – MLT. Това са усилени машини с обхват на стрелата между 4 и 10 метра и товароподемност между 2.5 и 10 тона.
Тук представихме пред земеделците най-продаваните както в света, така и у нас модели – със 7-метрова стрела и товароподемност между 3300 и 4100 кг. Освен товароподемността, разликите при тях са в бързината на реакция, трансмисиите, големината на хидравличната помпа от 150 до 170 л/мин. Характерното при Manitou е, че този дебит на хидравличната помпа е само за стрелата. Машините имат отделен кръг с капацитет 53 л/мин, предназначен само за ходовата част. Това означава, че при Manitou няма разлика дали се работи в движение, или стационарно – бързината на товарене и реакция не се променя. Машините имат и някои уникални за марката опции като интелигентна хидравлика и ЕКО стоп“.
Събитието е част от Националния тур на Manitou, който се провежда във всички бази на ЗЛАТЕКС в страната. Целта е земеделците в цяла България да се докоснат до машините на най-големия бранд за подемна техника в света. По време на Откритите дни фермерите могат да се запознаят с всички новости в отделните модели на телескопичните товарачи Manitou, както и да ги тестват в работа. Освен тях, те могат да разгледат и изпробват и широката гама техника на реномирани световни брандове, които ЗЛАТЕКС представлява в България.
Manitu8 4„Портфолиото на ЗЛАТЕКС включва изключително качествени брандове, обяснява Деян Добрев. – Нашият флагман е Fendt. Тракторите от този бранд се произвеждат само и единствено в Германия. Представляваме на българския пазар и втора марка на корпорацията AGCO – Valtra. Това е реномиран финландски производител, известен с изключителното си качество. Дистрибутори сме и на множество водещи германски производители на земеделски инвентар като Krone, Rabe, Rauch и т. н, италианските пръскачки Caffini. Техниката, която предлага ЗЛАТЕКС, е добре позната сред българските фермери. Те вече четат много, посещават изложения в чужбина, знаят кое е най-доброто в света и съответно го предпочитат и в своите стопанства.
В Търговско-сервизната база на ЗЛАТЕКС в Разград работим екип от 10 души, като 8 от тях са сервизни специалисти и отдел „Резервни части“. Нашият екип ежедневно и ежечасно контактува със земеделците, оборудвани сме със сервизни автомобили и реагираме на момента на всеки един проблем. По време на кампании имаме дежурни екипи денонощно“ – разказва Деян Добрев.
Manitu8 6Компания ЗЛАТЕКС има сервизни и търговски центрове в цялата страна. За безпроблемното обслужване на техниката отговаря инж. Красимир Колев, ръководител на сервиза на ЗЛАТЕКС за цяла България. Той гарантира качествени ремонти и мигновено реагиране на сервизните екипи на всеки един възникнал проблем. „ЗЛАТЕКС има сервизни бази в цялата страна – Стара Загора, Плевен, Враца, Чирпан, Разград, Добрич. Предстои изграждането на още нови бази. Във всеки регион имаме мобилен и стационарен сервиз. На всеки сигнал реагираме до 2 часа и няма проблем, който да не можем да решим в рамките на 24 часа, включително ако трябва да се поръчват резервни части. Ние знаем колко важен е сервизът за удовлетвореността на нашите клиенти и инвестираме масирано в тази посока. Знаем, че техниката трябва да се върне в действие максимално бързо и не спираме да работим за това“, каза инж. Колев.
На събитието клиентите успяха да се убедят защо трябва да закупуват оригинални резервни части Manitou. Също така всички присъстващи фирми получиха специални търговски отстъпки за резервни части, масла и филтри за Manitou.
Това се потвърждава от Божидар Митов, агробизнесмен от Търговище, който е изключително доволен от работата си с компания ЗЛАТЕКС: „Базата на ЗЛАТЕКС е една от най-хубавите в нашия район. Знам, че Manitou е водеща компания в света за производство на фадроми. А за Fendt няма какво да говорим. Машините са на изключително високо ниво“. Всеки, които познава производството на земеделец от ранга на Божидар Митов, знае, че той празни приказки не говори.
Светослав Заимов, продуктов мениджър за Manitou в компания ЗЛАТЕКС, обобщи протичането на националния тур до момента: „В Разград се проведе третият поред ден на Отворените врати на Manitou в националния тур на марката, организиран от ЗЛАТЕКС. Първите две събития се проведоха в Плевен и във Враца, където също се радваха на голям интерес от страна на земеделците. Стигна се и до реални сделки. Имахме продадени и предадени нови машини“.
Manitu8 8Сделка се очерта и в Разград. Станислав Миланов, управител на фирма за индустриално импрегниране на дървесина, остана доволен от видяното и взе своето инвестиционно решение. „Имаме изградени мощности за импрегнация на дървесина и имаме нужда от машина, с която да разтоварваме суровината и да я транспортираме до съоръженията за импрегниране, и съответно да я товарим, когато я експортираме към клиентите. Спряхме се на бранда MANITOU, тъй като Mantu8 9колегите от ЗЛАТЕКС ни предоставиха машина, която да тестваме на място, уверихме се, че ще ни върши добра работа. Днес тествах машина с варио трансмисия, която за нас е по-удачният вариант, тъй като са ни необходими по-фини движения и по-плавно придвижване на продукцията, за да не й нанасяме щети. Тази машина ще ни бъде изключително полезна. Със сигурност ще сключим сделка, както и за допълнителен прикачен инвентар. А и няма да е последната. В един завод на площ от 55 дка със сигурност има голяма нужда от подемна техника. Още повече че с тези машини може да се върши и куп допълнителна работа, като снегопочистване например“.
Очевидно за добрата техника кризата не е толкова страшна!

Яна Какарашева, продуктов мениджър Fendt в ЗЛАТЕКС:

 

FENDT Е ИДЕЯ, СТРАСТ, ТРАДИЦИЯ

Зад всичко това се крият десетилетия труд, иновации и качество

Manitu8 1- Какви са новостите тази година при Fendt? Знаем, че има много такива, а някои от тях вече са и в България...
- Годината, в която се провежда изложението Агритехника в Хановер, е много важна за нас, както и за всички производители на земеделска техника. Всеки очаква нещо ново и особено от Fendt като лидер в иновациите. Компанията няма да разочарова своите фенове. Лично за мен, най-важната новост е новата серия Fendt 900 Vario, която излиза под мотото „Готови за повече“. В серията има 5 модела, като най-големият е моделът 942. Серията за първи път минава над 400 к.с. мощност. Какво е важно при нея? Така очакваният двигател MAN вече и в серия 900, както и познатата ни от серия 1000 концепция на задвижване Fendt ID. Тази система за клиента означава работа при ниски обороти, за да се постигне максимална икономия на основния разход на земеделците – горивото. Тракторите имат доказалата се през десетилетията Vario трансмисия. Fendt залага на традицията, на качеството и изпитаната надеждност. Vario трансмисията е идентична с тази от серия 1000 VarioDrive. Тракторите имат и независимо задвижване на преден и заден мост. Това означава, че тракторът автоматично реагира в случай на приплъзване на полето и прехвърля задвижването на моста, който здраво е стъпил на земята, докато механизаторът вътре не усеща нищо друго освен комфорт и бързина на работа, а в завоя спестява от радиуса на завиване, което дава допълнителна икономия на време и на гориво.
- При комбайните също имате новости...
- Така е. Представената още на предишното изложение Агритехника през 2017 г. серия IDEAL сега излиза с напълно нов модел IDEAL 10. Той ще бъде представен на изложението в Хановер и това, което се знае, е, че комбайнът е без волан, а управлението е само с джойстик.
- Приеха ли се вече верижните трактори на Fendt в България?
- На голям интерес се радва серията верижни трактори с Vario трансмисия. Тя е нещо уникално за пазара, което не се предлага от никой друг производител. Вече имаме продадени такива машини на производители на ориз.
- Големите трактори от серия 1000 също вече работят на полята в България...
- Серията 1000 се прие у нас много добре. Това е голям трактор, а знаем, че големите клиенти у нас се броят на пръсти. Но въпреки това вече имаме доста продадени трактори от серия 1000, от всеки от моделите 1050, 1046, 1042 и 1038, и клиентите са изключително доволни от тези машини.
- Всъщност Fendt не е просто машина, Fendt е нещо повече за тези, които разбират от земеделие...
- Да. Fendt е идея, Fendt е страст, Fendt е традиция. Fendt започва като семейна фирма. Както казваше един вече пенсиониран търговски представител на компанията, който отговаряше за пазара в България – „Всеки, който познава Fendt, кръвта му става зелена. Всеки, който се е докоснал до марката, променя начина си на работа и на мислене. Fendt става част от семейството във всяко едно стопанство“.
- Но освен легенда, това е и много работа. Знаем, че компанията има изключително високи изисквания към своите дилъри...
- Fendt държи изключително много на качеството. Първо – на машините. Затова и всички трактори Fendt се произвеждат на едно място – в завода в германския град Марктобердорф, и подлежат на строг контрол. Най-новите серии идват с допълнителни часове на тестване, така че производителят да е убеден в качеството им. Но Fendt не е само машина. Зад Fendt се крие много труд, много технически знания и строги изисквания към вносителите, които представят тази марка. И ЗЛАТЕКС, като вносител, трябва да отговаря на тези високи изисквания. Подлежим на постоянен контрол за качество на обслужването от производителя.

Снимки Тодор Петров

Прочетена 1757 пъти Последно променена в Понеделник, 04 Ноември 2019 11:35
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта