Какво очаква прецизното земеделие през 2020 г.? Избрана

Краят на годината винаги е време за прогнози. Те може би не винаги се сбъдват, но все пак ето какво предвиждат специалистите с лека доза хумор, че ще са тенденциите в сферата на прецизното земеделие през 2020 г.

- Ще нарасне търсенето на знания в областта на прецизното земеделие. Ще се търси всичко - от теориите за различията в почвата и растителността до приципите на работа на клапаните в торачките. При това ще се търсят базови знания, а не тези, предоставяни от отделни фирми.

- Farm Managment Sytems. Информационните системи за управление на фермите ще никнат като гъби след дъжд. Пазарът ще се пренасити, а фермерите ще се давят в него още повече. Засега всеобхватна такава програма няма, а цифровизацията на аграрния сектор ще се случва бавно и на базата на отделни програмни продукти поне още 15 години.

 - Повече работа, по-малко приказки. Всички говорят за прецизно земеделие, но с качеството му въплъщаване в реалността все още има проблеми. Практическият контент е лесен и много интересен. Бордовата електроника е отворен прозорец в удивителния свят на on-farm research. Фермерът може сам да си задава, анализира и отговаря на въпросите, които го вълнуват.
 
- Най-добрите датчици са просто датчици.  Ще настъпи ренесанс на различните  on line, on the go, crop based бордови системи, работещи на физическа основа. Защо? Те са по-близо до земята, а значи са по-точни, те са много поумняли, те могат да се интегрират през ISOBUS и т.н. А и не изискват наличието на опитни кадри, нуждаят се само от алгоритми.
 
- Big data, изкуственият интелект, машинното обучение в земеделието и през следващата година ще останат само модни думи в презентациите на лекторите.
 
- Евтини монитори и съпътсващо софтуерно и хардуерно оборудване. Техническото оборудване на електронното земеделие все не може да повтори пътят на ценообразуването на плоските телевизори и смартфоните - не става по-достъпно за фермерите вече толкова време. А на пазара за по-евтино оборудване има търсене.
Прочетена 3083 пъти Последно променена в Петък, 27 Декември 2019 16:31
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта