Популярността на No-till технологията у нас расте Избрана

В гр. Съединение се състоя среща на земеделци, прилагащи щадящи практики, с които са твърдо решени да противодействат на климатичните промени

Агр. Петър Кръстев, гр. Съединение
В последната десетдневка на септември в гр. Съединение, в стопанството ЕТ „ВУКИ“ ООД се състоя поредната среща между привържениците на No-till технологията у нас. Интересът към събитието беше изключително голям: от една страна – заради предизвикателствата на тази технология за земеделските производители, а от друга – възможността да се запознаят с опита на най-известния No-till земеделец в Украйна –
Михаил Драганчук, поканен от домакина инж. Ангел Вукодинов, който лично се е учил от него.
Михаил Драганчук практикува No-till над 15 години. Той е влогър и организатор на най-мащабната конференция не само за Източна Европа, но и за цяла Европа – „Лаборатория No-till“ (NTLAB). През последните три години конференцията е провеждана в Киев. Ангел Вукодинов, заедно с други български земеделци, привърженици на технологията, са присъствали и на трите конференции. Тези форуми, както ги представи българският фермер, са незаменим източник на обмяна на опит и знания и дават отговор как и защо правим No-till.
viber image 2021 09 29 11 33 01 779 siteВ кратката си презентация г-н Драганчук направи сполучлива аналогия между живота и технологията No-till, позовавайки се на древния китайски мислител Конфуций и руския писател Лев Толстой, който понякога сам е орал нивите си. Най-интересната част, която впечатли земеделската аудитория, беше Колелото на No-till, в което украинецът разглежда технологията като система от взаимосвързани елементи (на снимката).
No-till според Михаил Драганчук е система от следните елементи: техника; икономика; управление на болестите; управление на неприятелите; контрол на плевелите; управление на растителните остатъци; климатична оценка; управление на почвата; избор на култури и техните сортове; сидерати, управление на хранителните вещества; сеитбооборот; почвена влага.
Всеки елемент Драганчук оценява по десетобалната система, което дава реална представа кой от елементите не е на нужното ниво и трябва да се подобри. За пример: ако в елемента сеитбооборот имате 2 култури, оценката е 2 и е много ниска. Стремежът на всеки практикуващ No-till земеделец трябва да е баланс между отделните елементи, съветва видният ноутилър.
Програмата включваше и лекция за връзката между No-till и микробиологията в почвата. Тя бе изнесена от представител на украинската компания BTU-Center, която произвежда биопродукти за земеделието.
viber image 2021 09 29 11 33 41 492 siteСлед кратката и съдържателна делова част в стопанския двор на ЕТ „ВУКИ“ ООД инж. Вукодинов покани земеделците да се отправят към полето. Там всички видяхме в реални условия резултатите от тригодишното прилагане на No-till технологията в стопанисваните от фирмата земи. Показани бяха поле със слънчоглед втора култура след стърнище грах, което бе в много добро състояние, поле с покривни култури след пшеница и други интересни детайли. При посещението на различните полета между земеделците се разви интересна дискусия, споделяше се опит, обсъждаха се проблеми, които търсят решение.
За всичко това ще отделя специално място. В следващия брой очаквайте интервю с Михаил Драганчук, специално за "Гласът на земеделеца".

Прочетена 5406 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.