Новите сезонни работници на полето Избрана

Роботите са призвани да бъдат съвременните революционери в земеделието. Но за целта трябва да отговарят на някои условия. Да са рентабилни, например. Нека погледнем какво предлага днес пазарът на любителите на авангардните технологии

Agrarheute, Германия
Трябва да отбележим, че въпреки интензивното развитие на технологиите през последните години, реално на пазара днес са достъпни малко от машините, които сме виждали в Интернет и по земеделските изложения. Например, в Германия могат да се купят само два модела автономни трактори от цялото изобилие.
Бел.ред. В България може да се закупи тракторът Robotti от фирма НИК.
Но и предлагането и търсенето на пазара на роботизирани трактори с времето ще се променят, при това достатъчно бързо. Съществуват като минимум два фактора, които буквално ще изстрелят автономната техника на полето. От една страна, това е проблемът с работната ръка в земеделието, особено със сезонните работници, от друга, – огромните субсидии за иновации, които се предоставят от всички правителства в ЕС. Във Федералната република, някои провинции вече компенсират до 40 на сто от такива инвестиции, а правителството на страната разработва собствена програма за подкрепа на роботизацията в земеделието. При такива условия полските роботи ще се изплащат много по-бързо. Нека погледнем какви помощници за редови култури са готови да ни предложат още днес участниците на пазара.
Agrointelli Robotti
Датският Robotti 150D в същността си е самоходно шаси с рама и възможност за агрегатиране с всякакъв навесен инвентар. За него е характерна производителност, сравнима с производителността на трактор от среден мощностен клас. Но роботизираната рама е два пъти по-лека от трактор от такъв клас и поради това причинява по-малко вреда на почвата.
„Датчанинът“ може да се оборудва с всякакъв навесен инвентар с триточкова навесна система, което го прави универсален робот с възможности за гъвкаво използване в земеделието. Освен това машината е оборудвана със силоотводен вал и хидравлична система с три превключвателя с двойно действие. Височината на рамата е 92 см, благодарение на което може да работи и при късни стадии на развитие на културите.
Robotti може да се използва при брануване, сеитба, при обрабоботка между редовете или растителна защита. Лазер, камера и GPS управляват робота, общата мощност на двата му двигателя е 150 к.с. В по-опростена версия тракторът с мощност 75 к.с. с един дизелов двигател е наличен под името Robotti 75S.
Производителност: 30 дка/час.
Цена: около 150 000 евро
Agxeed AgBot
30d883 23ac0ca518b6404e89b9bf2c9f213904 mv2Зад създаването на нидерландската компания Agxeed стоят инженери, които преди са работили за бранда Challenger. За разлика от повечето земеделски роботи, предложеният от тях AgBot се отличава със значителна подемна сила и достойни характеристики на предаваното телително усилие, благодарение на задвижването с гумени вериги. Задната навесна система повдига до 8 тона, възможно е фронтално навесване на инвентар до 3 тона. Инвентарът се агрегатира посредством триточкова навесна система. Това могат да бъдат култиватори, дискови брани, фрези. По този начин AgBot е в състояние да изпълнява обичайните работни операции в почвообработката. В основата на конструкцията е дизелово-електрическо задвижване. AgBot има силоотводен вал с електрическо задвижване с мощност 110 кВт. В момента прототипът преминава изпитания в Нидерландия, а до края на годината от компанията планират да покажат още няколко модела.
Производителност: 3 дка/ч при скорост до 14 км/ч
Цена: 220 000 – 280 000 евро.
Еcorobotix Avo
3199cc5da54edc06d8fb5a684806ab254addcf88 4608x3072Роботът Avo на швейцарската компания Ecorobotix не подрязва плевелите, след като ги индентифицира с помощта на камера, а точково нанася върху тях минимално количество хербицид. Точната работа способства за намаляването на използваните количества хербицид с 95 на сто. Има и още един плюс: разтворът не попада върху културните растения и в резултат отсъства ефект на фитотоксичност. Роботът тежи около 750 кг, оборудван е с 52 дюзи. Той е доста точен в движенията си и в идеални условия, при скорост от 3,6 км/ч идентифицира 95% от всички плевели. Avo може да работи в бобови култури, цвекло, рапица. Диапазонът на културите се планира да се разшири със спанак, лук и салати. Машината работи с традиционни хербициди с контактно и системно действие, както и с несинтетични препарати. Предстои тестването му в работа с инсектициди и фунгициди.
Производителност: 50 дка с едно зареждане на акумулатора (8 часа)
Цена: около 90 000 евро.
Farmdroid FD20
Image source Farmdroid. Farmdroid FD20. 1024x576Малкият робот с голяма слънчева батерия вместо таван е единственият достатъчно добре разпространен в Германия. Около 50 броя от FD20 работят в германски стопанства, основно в захарно цвекло, както и в лук и други специализирани култури.
Особеност на Farmdroid е, че той напълно контролира ситуацията на площ до 200 дка. Може както да сее, така и да прави механична обработка на междуредията, отстранявайки плевелите с лапа или зъби. При това работи и в междуредия, и в лехи.
Farmdroid не разполага с оптично зрение, но затова пък притежа прекрасна памет – запомня точката на засяване през координатна система на GPS с RTK сигнал. Знаейки разположението на засетите семена, роботът още преди поникването на растенията провежда безгрешно валиране на посевите. По полето той се движи на скорост под 1 км/ч, но го прави без наглеждане от оператор отстрани, което засега не е позволено на нито един друг робот.
На полето Farmdroid се доставя от трактор, благодарение на триточков подемен механизъм.
Производителност: 200 дка (сеитба, брануване, култивиране).
Цена: около 75 000 евро.
Naio Dino
modal newsletter imageВ продуктовата гама на френската компания Naio има модели за полски култури, лозарство и овощарство. Роботът-култиватор Dino е предназначен за механична обработка на насаждения от салати, но в бъдеще ще може да се използва и при захарно цвекло за обработка както на междуредията, така и в редовете.
Камерата разпознава културното растение с помощта на анализ на изображението и отстранява от полето всичко, което не съответства на картинката. Спътниковият приемник на робота работи от акумулатор. Впоследствие това позволява да се използва робота за плевени още преди поникването на културните растения. Засега на Dino е разрешено да работи само под надзор на хора.
Производителност 50 дка на ден при скорост 4 км/ч.
Цена: около 120 000 евро.
Заключение
Кой е готов да използва роботи на полето? Този, който има новаторски дух и се увлича от съвременна техника. Днес автономните помощници се използват най-вече в борбата с плевелите. Обаче ще ви разочароваме: наивно е да се смята, че купувайки робот, завинаги ще се спасите от плевелите на полето и свързаното с това главоболие. Нещата не са толкова прости. Според данните на експертите за обработката на хектар захарно цвекло са необходими около 50 трудочаса. С влизането на роботи на полето това време не се променя. Работата е там, че съвременните автономни роботи могат да работят в непосредствена близост до растението, но все пак не достатъчно близо до него.
Използваните основно при овощни и зеленчукови култури и захарно цвекло роботи днес се тестват и на посеви с царевица и рапица. Като цяло, следва да се очаква стремително развитие на предлагането на автономни машини през следващата година поради изострянето на проблема с недостига на работна ръка в земеделието. Всички сме любопитни какво ни очаква!

Прочетена 4397 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.