Топлинен стрес при различните видове животни Избрана

Осигуряването на сянка или подслон е от основно значение за добитъка, това им помага да се борят по-лесно с жегата и води до по-малки загуби в произвотителността им. Топлинният стрес може да окаже и голямо влияние върху възпроизводството, затова е много важно да имат послон и непрекъснат източник на чиста, студена вода.

В горещите дни добитъкът може да се струпа около източника на вода и да има нужда от по-голямо количество, затова се подсигурете да отговорите на техните нужди.

Докато подслонът и водните източници трябва да са разположени близо един до друг, трябва да се внимава това да не доведе до събирането на добитъка около водата, причинявайки струпване и невъзможност на някои животни да стигнат до питейната вода. Поставянете на коритата също трябва да е добре обмислено, за да предотврати струпване на животните между огради и коритото.

Храносмилането също предизвиква производство на топлинна енергия, която може да допринесе за топлинният стрес. Осигуряването на животните с висококачествени фуражи поддържа хранителният прием без прекомерно производство на топлинна енергия. Добитъкът се хранни ранно сутрин или вечер, когато температурите са по-ниски.

Коне

Конете, които са подложени на топлинен стрес, могат да покажат признаци на прекомернно изпотяване и намаляване на консумацията на фураж.

Ограничете упражненията и физическото натоварване на коня през топлите часове на деня. Може да добавите електролити към тяхната храна, за да заместите солите, изгубени при изпотяваннето. Топлинно стресираните коне могат да се охлаждат чрез поливане с хладка вода, започвайки от краката. Можете да поставите мокри кърпи върху гърба на животното.

Излишната вода от козината трябва да се премахне, освен ако няма силен бриз, защото тя действа като изолатор и след време действа още по-затоплящо вържу животното.

Крави

Крави, подложени на топлинен стрес, показват повишени нива на дишане, тъй като така се опитват да се охладят. Ако кравата прави повече от 60 вдишвания в секунда, трябва да се предприемат действия.

Осигурете достатъчно сянка, тъй като това може да намали количеството на слънчевата радиация, получена от кравата с до 50 на сто.

Преместете загражденията, така че кравите да са близо до доилните зали, за да намалите разтоянието за ходене при изключително високи температури.

Използвайте пръскачки и сянка в оборите. За да бъде ефективна пръскачката, тя трябва да мокри животното до кожата. Въздушният поток също е от голямо значение.

Пръскачките са доказали, че повишават продукцията на мляко, намаляват мухите и правят качеството на живота и млякото на кравата много по-високи.

Оставете добитъкът да разполага с достатъчно време да пие вода по пътя. Кравите могат да се охладят като стоят в студена вода, като това им помага да намалят топлинният стрес.

Прасета

Прасетата са силно податливи на топлинен стрес и слънчево изгаряне, те не трябва да бъдат излагани на дълги периоди от пряка слънчева светлина или екстремни температури. Осигуряване на прасетата с достатъчно вода и кални площи е изключително важно, когато температурите са над 25 ° C.

Прасетата не могат да се изпотяват, затова те опитват следните методи да се охладят:

-увеличават приема на вода

-лежат на студени повърхности

-въргалят се в кал/вода

-задъхват се

-намаляват приема на храна

Като се има впредвид високият риск от прегряването на прасетата, особено при повишена влага, е най-добре всякакъв вид транспортиране да се избягва.

Ако транспортът е неизбежен, свинете трябва да бъдат транспортирани в закрито и добре проветримо ремарке. Капацитетът на количеството свине превозвани трябва да се намали с най-малко 20 процента, за да даде възможност на всички прасета да си легнат, ако темпрературите надвишават 25 ° C.

Прасетата трябва да бъдат разтоварени веднага след пристигането им на съответното място. Най-добре е това да се случи в закрита зона с пръскачки. Всички процедури включващи прасета, включително отглеждане и продаване, трябва да се извършват под наличието на покрив.

Пилета

В условия на големи горещини и по-високи температури от 30°C задължително трябва да се осигури механична вентилация.

За да предотвратите прегряване на птиците, трябва да имате условия, които не позволяват загуба на студен въздух и системи за контрол на температурата.

Конструкцията и разположението на гнездилките трябва да бъде такава, че те да се избегне превръщането им в топлинни капани.

Прочетена 2479 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта