Лечение на окуцяла крава

Кравите могат да реализират своя потенциал само тогава, когато са здрави и се чувстват комфортно. Здравите и доволни крави потребяват добре фуража, произвеждат много качествено мляко, навреме се разгонват и от тях се получават здрави приплоди. Често куцотата се превръща в препятствие, което не позволява на кравата да достигне максимална производителност и доходност.

Резултатите от много научни изследвания, както и практиката на млечните ферми, показват, че съществува пряка зависимост между ниската производителност на кравите и това, че те не могат нормално да достигнат до хранилката или пасището

Освен това тъй като куцащите животни прекарват повечето време лежейки, и то върху мръсна постеля, вимето им е по-уязвимо на патогенни микроорганизми, затова те по-често боледуват от мастит

А що се отнася до възпроизводството, куцащите крави не проявяват признаци на разгонване, а понякога репродуктивният им цикъл е съвсем нарушен.

В съвременните промишлени млечни ферми животните са подложени на голям стрес, тъй като от тях се мъчат да получат максимална производителност при условия, много различни от естествените - такива, към които копитата на кравите не са приспособени. Именно затова грижите за копитата на кравите (триминг) са гаранция за запазване на производителността на животните.

Грижи за копитата

Първо, да се прави редовно почистване на здравите копита. Почти в 90 процента от случаите причина за куцането са проблеми или дефекти на копитата, които на свой ред възникват заради здравословни проблеми и неподходящи условия на отглеждане на кравите.

Започвайки лечението на куцотата, фермерите трябва да знаят, че вече са закъснели с 1,5-2,5 месеца, защото не е трябвало да допускат болестта, предупрeждават специалистите.

Обяснението е просто: Много рядко кравите започват да куцат веднага след като са подложени на стрес или са наранили копитото си. Обикновено куцотата се проявява 1,5-2,5 месеца след това. За да не стигат кравите до такива крайности, всяка млечна говедовъдна ферма трябва да има профилактична програма за почистване на копитата

Редовното почистване ще помогне да се намали броят на куцащи крави. По време на триминга се регулира дължината и ъгълът на копитния рог, достига се оптимално разпределяне между външния и вътрешния копитен рог, изрязват се натрупванията и по такъв начин се осигурява на кравата нормално ходене.

Гледайте на грижите за копитата на кравите си като на инвестиции, а не като на разходи, съветва д-р Карл Бурги, директор и главен инструктор на Школата по триминг в Dairyland Hoof Care Institute Inc. (Уискънсин, САЩ). Той е изчислил, че разходите за лечение на една окуцяла крава са от 100 до 600 долара. И като се има превид, че една бракувана крава струва 375 долара, а животното, с което ще заменят бракуваното - е от 1400 до 18000 долара, то не е нужно да си велик математик, за да видиш колко големи са загубите от бракуването на крава заради куцота.

Тревожна статистика: броят на бракуваните крави във ферми в целия свят достига 35-45 процента а средната продължителност на живот на една крава е 3,5 години. Почистването на копитата може да направи тази статистика по-оптимистична, смята д-р Бурги, но са съжаление много фермери се отнасят към него по-скоро като към разход, а не като към инвестиция.

Колкото и да е странно, фермерите, без да се колебаят, всекидневно харчат по 5-10 цента за фуражни добавки, чиито производители обещават, че те ще намалят заболяванията по копитата или други проблеми. Разбира се, някои фуражни добавки действително са необходими и трябва да присъстват в дажбите на отглежданите животни. Впрочем обикновено минават от 3 до 8 месеца, преди да се види позитивна промяна. Затова само с фуражни добавки не може да се подобри здравословното състояние на копитата

А почистването им струва почти толкова, колкото и фуражните добавки, т.е. по-малко от 9 цента всекидневно на всяка крава, е изчислил американският специалист по триминг. Годишно са необходими средно по 2,5 почиствания, което е 30 долара на глава. А не трябва да се забравя, че положителният резултат от почистването на копитата идва веднага, като едновременно с това е необходимо и дългосрочно решение на проблема.

Профилактичното почистване на копитата намалява куцотата категоричен е д-р Карл Бурги, въз основа на своя личен опит в американска млечна кравеферма. Ето и неговия разказ: Мой клиент отглеждаше 120 крави в помещение, построено в началото XX век. До 1995 г. на всички сухостойни крави копитата задължително са били почиствани и окуцелите били лекувани. Имаше много проблеми, но никой не можеше да отговори на основния въпрос - как да се намали куцотата. В същото време започвах да вниквам в профилактичното почистване. Започнахме да изграждаме профилактична стратегия.

Като начало почиствахме копитата на всички бременни юници 3-6 седмици преди отелването и така при първа лактация почти нямахме куцащи животни. Следващата година дойното стадо се увеличи до 150 глави за сметка на вътрешно възпроизводство.

Седмичната млечна продуктивност нарасна от 25,5 кг до 33,6 кг за година, спомня си д-р Бурги. Фермерът похарчи над 5000 долара за грижите за копитата на кравите си - средно по 40 долара на глава. Но резултати не закъсняха - фермата вече имаше 200 крави благодарение на намаления брак и използването на отгледани във фермата юници, а средната дневна млечна производителност на кравите беше 35 кг.

Годишните разходи за копитата възлязоха на 6000 долара т.е. по 30 долара на глава. Така въпреки остарялата конструкция на кравефермата благодарение на редовните грижи за копитата на животните млечното производство беше успешно, констатира д-р Бурги.

Този фермер, както и много други, приемаха проблема с куцотата като своеобразно изкупление за високата продуктивност на кравите, шегува се д-р Бурги.

И накрая нека изброим причините за копитни проблеми при млечните крави:

ходене на големи разстояния;

твърда, хлъзгава или прекалено неравна повърхност на пода в краварника;

продължително стоене (кравата трябва да лежи 11-14 часа в денонощие);

неудачна конструкция на краварника или бокса при свободно отглеждане или неподдържани съоръжения;

прекален стрес при социализацията (това особено важи за първескините и току-що отелените крави);

незадоволителен мениджмънт през сухостойния период;

отелване и метаболитни разстройства;

внезапни промени на фуражната дажба;

неправилен мениджмънт на хранителните дажби и други проблеми с храненето.

Прочетена 4515 пъти Последно променена в Събота, 22 Октомври 2016 10:16
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта