Чистопородното развъждане е пътят към успеха в животновъдството Избрана

Опитвам се да постигна най-доброто и, ако е възможно, дори да го надмина, споделя младият говедовъд Йовко Джермов

Рая Петрова,

с. Вълчаново, община Средец

- Йовко, колко и какви животни отглеждате във фермата си?

- Имам говедовъдна ферма с 70 броя крави месодайно направление от породата Херефорд и нейни кръстоски. Плюс тях имам и 10 крави от породата Симентал. Отглеждам и 25 броя дългокосмести кози. А голямата ми слабост са 40-те каракачански коня.

- Развил сте доста разностранна дейност като животновъд. Разбирам, че говедовъдството ви е основната и дори сте получили приз за работата си като говедовъд. Кой ви отличи?

- Да, наистина бях награден за работата си като говедовъд и получих приза "Най-добър животновъд-говедовъд" от Експертния съвет по животновъдство към Областната дирекция "Земеделие" в Бургас. Те много ми помогнаха със съветите си и благодарение на тях успях да преодолявам проблемите в работата ми като животновъд. За мен наградата бе голямо признание и съм щастлив, че успях да стигна дотук. И, разбира се, няма да спирам дотук, ще продължавам да развивам дейността си.

- Вие сте много млад – само на 33 г., а вече имате стадо от 80 крави месодайно направление. Как и кога започнахте изграждането на фермата си?

- След като завърших образованието си - Ветеринарен техникум в Стара Загора, специалност "Ветеринарен техник", през 2004 г. наех от кооперацията в с.Вълчаново, община Средец, изоставени, опожарени, ограбени и порутени постройки. Всички бяха напълно неизползваеми. Извърших основен ремонт и сградата доби този вид, който виждате. Преустроена е за свободно отглеждане на 80 говеда с дебела несменяема послеля от слама, която се сменя през пролетта.

- Имате голям стопански двор, с какво разполагате?

- Стопанският двор е снабден със станок за фиксиране на 25-30 животни. Месодайните говеда се налага да бъдат фиксирани през зимния период много пъти - за ваксинации, за лечение, за преглед. Фиксиращият станок спасява животните от излишен стрес при гоненето и улавянето или събарянето им на земята.

- Говорите за работата си с радост и вълнение? Харесва ви да сте животновъд, така ли е?

- Да, аз съм потомък на стар животновъден род. За мен животновъдството е смисъл и начин на живот. Затова влагам душа и сърце в работата си с животните. Не ми тежи. Опитвам се да постигна най-доброто и, ако е възможно, дори да го надмина.

- Основното ви стадо е от крави месодайно направление. Как ги изхранвате?

- С пасищното отглеждане - трева и простор. Разбира се, имам на разположение достатъчно сено, което държа под навес.

- Имате и млечни крави. Какви са те?

- Гледам и 10 крави от породата Симентал. Тази порода е създадена в Швейцария. Тя е с добре изразени млечни признаци и също има отлични месодайни качества.

- Как поддържате генетичните качества на животните?

- Закупих два бика от породата Лимузин със сертификати от Националната асоциация за месодайно говедовъдство в България. Те ми осигуряват раждането на приплоди със запазени породни качества.

- А какво ще кажете за козите? И те не са малко.

- От 2013 г. отглеждам 25 дългокосмести кози. В работата ми много ми помага членството ми в Асоциацията за развитие на автохтонни породи кози. Развъждането и запазването на старите породи кози и коне за мен е голям мерак, романтика и сантимент.

- Като казахте коне, обяснете и за фермата за каракачанските коне. Мога да я нарека така, нали?

- През 2010 г. аз и съдружникът ми купихме първите 7-8 каракачански коня. И така постепенно към днешна дата вече са 40. Член съм на Асоциацията за развъждане на местни-автохтонни породи в България. Каракачанският кон е обявен за местна порода и е в Списъка на Националния генетичен фонд. Поддържането на популацията на каракачанските коне е от национално значение поради намаляващия им брой.

- Отглеждането на различни животни изисква много знания, но и помощ. Кой ви помага, кандидатствали ли сте по някоя от мерките по Програмата за развитие на селските райони?

- Както вече казах, много ми помагат експертите от ОД "Земеделие" в Бургас. А аз самият съм завършил курс "Обща агроекология" - Агроекологични плащания. Участвах по мярка 214 "Агроекологични плащания - Възстановяване и поддържане на затревени площи с висока природна стойност" и Подмярка "Традиционно животновъдство". А също така и по направление "Опазване на застрашени от изчезване местни породи". Членувам в няколко браншови асоциации и, разбира се, в Асоциацията на животновъдите в Странджа.

- Какво още искаш да постигнеш?

- Първо, искам да остана да живея и да работя в България. Смятам, че всеки човек си тежи на мястото. Още съм млад, имам нужното ветеринарномедицинско образование, което много ми помага във фермата за грижите за различните видове животни.

Разбира се, имам и мечта - да затворя цикъла на производство и със своя труд да допринеса Странджанският край, в който живея, да стане много по-привлекателно място. И опустелите къщи да се напълнят.

/Какво още е надградил във фермата си младият говедовъд четете в следващ брой на вестника/

ДРУГИТЕ ЗА ЙОВКО ДЖЕРМОВ

Зооинж. Бойко Стоянов - Асоциацията за развъждане на местни автохтонни породи

Йовко Джермов е "бялата врана" в родното животновъдство. Ако имаше повече такива животновъди, старите породи нямаше да са на изчезване. Той е млад човек, които знае какво иска и не се колебае да го свърши.

Йовко е убеден и е уверен, че чистопородното развъждане е пътят към успеха в животновъдството и прави само това. Той и неговият съдружник са коректни млади хора, с които е удоволствие да се работи. Те са идеалният пример за трудолюбие и почтеност - все качества на изчезване в нашата държава.

 Атанас Зайков- земеделски производител в с. Вълчаново

Момчето е много свястно. Има ген за тази работа. Влага душа и сърце всеки ден.

Голям герой е.

 Божидар Божинов - главен експерт по животновъдство в община Средец

Йовко е потомък на известен животновъден род. Има здрави корени в земеделието. Много ерудиран и възпитан млад човек. Притежава рядкото качество почтеност. Има много добро бъдеще като животновъд.

Петя Шиварова - зам.-кмет на община Средец (мандат 2007-2011 г.), изпълнителен Дирекор на Местни инициативни групи - Средец

Познавам Йовко от много малък. Много сериозен, отговорен и трудолюбив млад човек. Рядко инициативен, напредничав, отворен и прилагащ иновативни идеи. Прави всичко възможно в бизнеса си, за да затвори цикъла на производство.

11 Jer 7

Прочетена 3123 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта