Използването на пробиотици намалява нуждата от антибиотици Избрана

По-късното отбиване предпазва прасетата от заболявания. Свиневъди дават ценни препоръки от практиката си

Дания, която е членка на Европейския съюз от 1973 г., заема едно от водещите места в света по производство на свинско месо около 2 млн. т годишно. Местните фермери угояват годишно 22 милиона свине, като три четвърти от това количество отива за износ.

Датското свинско месо се изнася в повече от 180 държави, най-вече в страните членки на ЕС, Япония, Русия и САЩ. И въпреки че Дания е относително малка държава, тя може да изхрани 25 млн. души, което е 5 пъти повече от собственото й население.

В местните свинеферми средният разход на фураж за получаването на 1 кг прираст е 2,7 КЕ (кръмни единици), а в отделни ферми 2,3 КЕ. От една свинямайка датските фермери получават по 26 приплода. А среднодневният прираст на свинете, от раждането до клането, е 0,63 кг.

В момента в Дания се отглеждат основно четири високопродуктивни породи свине: Датски ландрас, Йоркшир (Голяма бяла свиня), Дюрок и Хемпшир. Още през 1990 г. В страната бе забранено профилактичното даване на антибиотици в животновъдните ферми, както и за стимулиране растежа на прасетата. Датските свиневъди могат да прилагат антибиотици единствено за лечебни цели. За да се съобразят с изискването, след влизане в сила на забраната на стопаните им се наложи да направят промени в отглеждането на животните, включително да оставят новородените при майките им седмица по-дълго, за да ги предпазят от заболявания.

Датският ветеринарен лекар д-р Хенриксен обяснява, че се увеличава броят на свинефермите, които надхвърлят определеното равнище на употреба на антибиотици и че е необходимо те да бъдат намалени.

Датчанинът Кай Мунк, който отглежда 10 000 свине близо до Копенхаген, разказва, че за да намали употребата на антибиотици във фермата си, обръща по-голямо внимание на здравословния статус на угояваните животни и на фуражите, с които ги изхранва. Ето какво споделя той от своята успешна практика:

* Всекидневно проверява здравословното състояние на животните.

* През зимата стриктно следи температурата в помещенията да

е такава, че на животните да им е топло.

* Отбива прасетата на 28-ия ден от раждането, а не както преди – на 21-вия, тъй като по-рано отбитите прасета са по-податливи на заболявания.

Фермерът използва различни прийоми, с които намали или напълно замени употребата на антибиотици за стимулиране растежа на прасетата.

Той предлага на животните повече пробиотици и продукти, съдържащи цинков оксид.

Когато въведоха забраната за използване на антибиотици, бях много против, не крие Мунк. – Но сега мисля, че това е едно от най-хубавите неща, което се е случило на датските свиневъди. Днес свиневъдството е истинско предизвикателство за нас, съвременните фермери. Към днешна

дата броят на фермите в Дания е намалял в сравнение с 1998 г. с 35 000 броя, докато производителността на свинефермите се е увеличила с близо 20 на сто.

Прочетена 1519 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта