Френска семейна династия търси идеалното животно Шароле Избрана

От половин век три поколения от фамилията Мико от селце в подножието на Централния масив работят за подобряване генетиката на своите животни и отглеждат шампиони в национални и местни конкурси

Мила Иванова

Има фермерски семейства във Франция, за които може да се каже, че страстта към животновъдството е заложена в родовия им ген. Създаването и отглеждането на перфектното животно определят ритъма не само на трудовите им делници, но и на живота на три, четири, дори пет поколения. А на конкурсите в национален и местен мащаб техните красиви, силни и породисти творения като че ли са абонирани за награди, макар че битката с конкуренцията съвсем не е лека. Тези моменти, изпълнени с адреналин и с щастливи емоции, помагат на животновъдите да превъзмогват изпитанията на един занаят, който с годините става все по-труден, поне във Франция...

А когато става въпрос за породата Шароле, посветените я свързват веднага със семейната династия Мико от селцето Игранд, името на която блести от три десетилетия на подиумите. Тази година лаврите обира най-младото, трето поколение Мико – Еманюел, Валентен, Антоан и Амандин, които поеха щафетата от бащите си и от дядото –основател на фермата. Няма да се връщаме много назад в годините, ще споменем трофеите на кравите и биците, родени и отгледани в семейната ферма, спечелени само през 2017–а. През септември на националния конкурс на Франция на породата Шароле топманекенките на голямото семейство Мико получиха три първи награди, а биците заеха първите места в цели четири категории. И още: на тазгодишното, 26-о издание на престижното европейско изложение по животновъдство Sommetdelevage (Връх на животновъдството), което по традиция се провежда в Клермон-Феран, фамилията Мико отново влезе в аналите на професионалния салон. В рамките на изложението най-голям интерес предизвикват „модните дефилета” на крави, юници и породисти бици от най-разпространените млечни и месни породи на Франция и Европа (Симентал, Холщайн, Шароле, Брюн, Монбелиар, Салерс, Блонд д’Акитен...), на които се излъчват победители по физически, морфологични и генетични признаци в различни възрастови категории. Тази година семейният кооператив Мико отвя конкуренцията в двете най-силни категории на конкурса Шароле: шампион сред мъжете стана прочутият бик Херакъл, а с короната на шампионките се обкичи красавицата Гаскон. (За 26-ото издание на изложението (4-6 октомври), което този път събра 2000 елитни животни и рекорден брой от 93 000 посетители, в. „Гласът на фермера” вече писа – б.а. )

Началото

Фермата „Мико” се намира в селцето Игранд (779 жители), разположено в сърцето на Франция, департамента Алие, с природни дадености за животновъдство – в подножието на Централния масив, сред гори, поля и речни долини. А генетиката на породата Шароле е страст, която е завладяла цялата огромна фамилия. „Не минава ден, без да се разгорят дискусии кои животни и как да се заплодят или пък какъв точно бик да закупим” – споделя Даниел, второто поколение животновъд,пред френското аграрно сп. LaFranceAgricole. – Всички членове на семейството ни живеем под един и същи ритъм – на селекцията и на конкурсите”– допълва той.

Робер и Мишлин са в основата на семейната авантюра. Генетиката на кравите Шароле е била червената нишка в живота им след окончателното установяване в Игранд през 1967 година. Преди да се захване с животновъдство, Робер е работил като наемен работник в градинарството. Така, на 34 години, той се сдобива с ферма от 300 декара. С израстването на синовете му – Даниел и Жан-Марк, стопанството се увеличава и сега се разпростира на 4700 декара със стадо от 320 крави. В началото на 80-те години фамилията създава кооператив от тип GAEC (Земеделско сдружение за обща експлоатация). След като старият Робер Мико излиза в пенсия, но без да бъде изолиран от селективната дейност, второто поколение запретва здраво ръкави, като успява да увлече във фермерската кариера и своите наследници. Тримата синове на Жан-Марк се присъединяват последователно към кооператива – Еманюел (през 2008 г.), Беноа (2015 г.) и от тази година – най-малкият Валентен, на 20. От своя страна, Даниел, на 51 години, увлича сина си Антоан и вече подготвя идването на щерка си Амандин – специализирала се в областта на здравето и хигиената на животните, както и на селекцията.

Един за всички, всички за един

Цялата сплотена фамилия Мико – от три поколения, участва активно във всички дейности, свързана със селекцията и с продажбата на расови бици за разплод. Споделят, че всеки от тях и всички заедно са пристрастени да създадат идеалното животно. „То трябва да има много широк гръб, с вдлъбнатина в средата – уточнява Даниел. – Това е много важен детайл, който издава, че животното има много месо в гърба и по-точно филета – най-благородните, най-скъпите и най-ценените от месарите парчета. Широкият таз пък улеснява ражданията. Поддържаме високо качество на млякото, за да изхранваме животните си на възможно най-ниска цена. Това са съществени качества на линиите, които селектираме” – издава тайни от кухнята селекционерът. Качествата на породата, на месото, както и финесът на кожата също влизат в първокласните характеристики на животните. „Трябва да се адаптираме непрекъснато към изискванията на клиентите ни – продължава Даниел Мико и добавя: – Някои от тях искат тежки юници, но малки теленца, защото по принцип Шароле имат трудни раждания.”

БОКС 1

Абонирани за награди

Първата награда в мъжкия шампионат, получена от бика Депюте (Депутат) през 1992 г. на световния Салон по селско стопанство в Париж, остави следа в семейство Мико и дълбоко впечатли сина Даниел „Това стана на 26-ия ми рожден ден” – припомня си с вълнение животновъдът, вече на 51. Последваха още много награди – както на националните конкурси в Париж и Клермон Феран, така и на регионалните. През 2017 т. жътвата беше богата: 7 първи награди за животни на GAEC Мико – на крави (3) и на бикове (4). Прочутият бик Херакъл спечели Международния мъжки трофей за 2017-а, след което още два пъти затвърди шампионската си титла. А бикът Инвиктус, роден в стопанството, вече няколко пъти, включително и тази година, се оказа Непобедим (значението в превод на името му). Семейният кооператив често е класиран на подиумите за престижната Награда за ансамбъл (подбрани крави, бик и теленца).

БОКС 2

Характеристика на Шароле

Френската порода Шароле е с изключително добри месодайни качества. Създадена е в Средна Франция, на базата на Симентал, развива се идеално в района на Централния масив. Цветът на космената покривка е кремавожълт или бял. Шароле се характеризира с добра замускуленост, относително къси крайници и добре развита костна система. Кравите тежат между 700 – 850 кг, биците – между 1000 – 1300 кг. Младите животни при пасищно  или при оборно интензивно угояване на 8-месечна възраст достигат 300 кг, а на 12-месечна възраст – 480-500 кг. Говедата не натрупват големи количества вътрешни и междумускулни тлъстини. Кланичния рандеман достига 65%,а понякога и 70%. Месото е крехко, бедно на тлъстини. Млечността на кравите варира от 1800 до 3000 кг, като млякото е с 4% мастни вещества.

Прочетена 3544 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта