×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 659

Основни изисквания за кокошарника

Отглеждането на кокошки се дели на два вида - клетъчно и свободно (подово). В частните стопанства е разпространено подовото отглеждане. Проектирането на кокошарника трябва да става с разчет 1 м2 на 4-5 птици.
 
Кокошарникът се оборудва с гнезда за снасяне, места за мътене, място за спане, където птицата почива, хранилки и поилки .
Мястото за почивка представлява широка дървена стълба, с височина от 60-90 см от нивото на пода. То трябва да отговаря на следните изисквания:
За месните породи мястото за почивка трябва да се направи с разчет 20-25 см свободно пространство за 1 кокошка, за породите за яйца - 18-18 см. За младите кокошки (до 130 дни) са необходими около 15 см.
Мястото за почивка се прави от дървени летвички със сечение около 4х5 см. Горната част е препоръчително да е с леко закръглена форма, за да е по-лесно на кокошките да я обхващат. Разстоянието между хоризоталните летви да е 25-35 см.
Мястото се прави до отдалечената страна на курника. Наклонът трябва да позволява на птиците лесно да се местят. 
При отглеждането на яйценосни породи курникът се оборудва с гнезда, които представляват дървени кутии или кошници, на дъното на които се настила сено или слама. Броят на гнездата се разчита по 1 за 4-5 кокошки. Вертикалното разполагане на 3-4 реда е оптимално. За удобство на птиците пред всяко ниво се прави площадка за кацане. Височината от пода до първото ниво трябва да е около 60-80 см. Кокошарникът трябва да има добро осветление и вентилационна система.
Вратата на курника да има проход с отделна вратичка с височина 20-30 см, което ще позволява на кокошките самостоятелно да излазат навън.
Чество храната на кокошките се сипва направо на пода или земята, което води до нерационално изразходване на фуражите. При храненето на домашните птици трябва да се използват специални хранилки и поилки. За едновременния достъп на всички птици до храната хранилките трябва да се правят с разчет за една възрастна птици 10-12 см, за млади птици до 2-седмична възраст - 2-5 см, а за птици на възраст до 140 дни - 8-10 см.
Трябва да се предвидят и площадки за разходка. Тяхната площ трябва да е минимум 2-3 пъти по-голяма от площта на самия курник.
 
През зимата в кокошарника е достатъчно на всеки 10 кокошки да оставите по 2-3 гнезда за снасяне на яйца (през пролетта количеството на гнездата се увеличава). Няма значение от какъв материал са направени - те могат да бъдат дъсчени, сламени или от пръти, важното е
ГНЕЗДОТО ДА БЪДЕ ЗАСТЛАНО СЪС СЛАМА, А НЕ СЪС СЕНО
защото сеното бързо се овлажнява и започва да мирише. Сламата в кокошарника трябва да се сменя често - поне 2 пъти седмично, за да не се заселят в гнездото насекоми. По същата причина
 
СЛАМАТА В КОКОШАРНИКА ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕТЪРСВА ВСЕКИДНЕВНО
и гнездото да се почиства. Оградете един от ъглите на кокошарника с дъски и насипете в преградката с височина 9-12 см
 
СУХ ДРЕБЕН ПЯСЪК ЗА КЪПАНЕ НА КОКОШКИТЕ
Към пясъка добавете дървесна пепел и сяра. В друг ъгъл, ограден с дъски, насипете едър пясък с камъчета, гасена вар и парченца въглища. Преди началото на яйцеснасянето прибавете и натрошени яйчени черупки и счукани тухли. Това подобрява храносмилането и е добра профилактична мярка при заболявания на гушата.

Прочетена 56809 пъти
Оценете
(5 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта