Изкупната цена на суровото мляко ще е в диапазона 0,58 – 0,60 лв./литър Избрана

Едва 48 млечни ферми у нас са регистрирани по Наредба 26, която узаконява директните продажби. Само 19 от тези ферми продават сурово мляко посредством стационарни или мобилни млекомати, се посочва в доклада „Средносрочно развитие на млечния сектор. Актуализирани средносрочни предвиждания до 2022 година“ с автори от Центъра за икономически изследвания на селското стопанство към Институт по аграрна икономика – София в партньорство с Изследователски институт по храни и аграрна политика на Университета Мисури.

Едва 19 млечни ферми продават мляко с млекомати

 Броят на регистрираните ферми по Наредба 26 е пренебрежимо малък, като се има предвид, че в края на 2016 г. у нас е имало 27 674 специализирани млечни ферми. През 2016 година около 48% от млякото остава във фермите за консумация, продажба и преработка. Година по-рано точно половината от млякото е оставало във фермите.

В Наредба 26 е предвидено обект на директна продажба да е само сурово мляко, отговарящо на хигиенните стандарти. Това в някаква степен обяснява ситуацията на пазара, предвид големия брой ферми сред по-малките стопанства, чието мляко не отговаря на стандартите. В същото време е важно процедурите по Наредба 26 да бъдат по-опростени, защото в момента се наблюдава обратна тенденция, което ще направи самата идея неработеща, посочват анализаторите.

За млечния сектор и за икономиката като цяло ще е добре по-голяма част от млякото да стигне до пазара, да се легализира дейността и да се даде възможност малките и средни стопанства да потърсят алтернативна реализация, което ще е от полза и потребителите като им даде достъп до различни продукти.

50 000 лв. е бюджетът на помощта за оборудване на обекти за директни продажби

Приетата от 2015 г от МЗХГ схема за държавна помощ – „Помощ за инвестиции за изграждане на търговски помещения и закупуване на търговско оборудване за осъществяване на директни продажби на малки количества суровини и храни от селскостопански животни” за 2018 г. е с предвидени средства от 50 000 лева. През 2015 и 2016 години по нея са реализирани 9 проекта, субсидията по които възлиза на 70,2 хил. лева. За да има осезаем ефект върху пазара би следвало да се предвидят повече средства по тази програма, посочват авторите на доклада.

Занапред трябва да се върви не към увеличаване на бюрократичните изисквания и оскъпяване излишно дейността на онези ферми, които искат да работят по Наредба 26. Увеличаването на изискванията и засилването на контрола трябва да стават постепенно, съобразено с подобряване на условията и на възможностите в самите стопанства, участващи по тази алтернативна пазарна форма.

Млечните продукти поскъпват, а цената на суровото мляко не расте

Съществува значителна асиметрия между цената на суровото мляко и на преработените млечни продукти като кашкавал, измерена на -0,92. Това означава, че цената на млякото и на млечните продукти вървят асиметрично, като цените на млечните продукти
растат в много по-бърза степен и сила, отколкото цените на суровото мляко. Именно тази асиметрия се превръща в основна опасност пред млечните стопанства.

Изкупната цена на суровото мляко ще е в диапазона 0,58 – 0,60 лв./литър

Анализаторите очакват средните изкупни цени на суровото краве мляко за 2018 г. да са в интервала около 0,58 – 0,60 лв./л, докато през 2017 г. те са били на нива от 0,59 лв./л. С оглед на икономическата среда и пазарите в момента, на ниски цени на фуражите, на възстановяващо се предлагане и на силно световно потребителско търсене заради икономическия подем, очакванията са цените в следващите години да се задържат на тези нива.

Прочетена 1744 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

728x90 2

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта