Италия обяви война на кравите на мафията Избрана

Безстопанствени животни нанасят вреди на земеделски площи в Калабрия и носят доходи на мафиотските кланове

Докато у нас безстопанствени диви коне са причина за оплакванията на фермери за нанесени щети върху земеделските площи, то фермерите в южноиталианската провинция Калабрия вече десетилетия безуспешно се оплакват от нанасяните им щети от „свещените крави на Ндрангетата”, съобщава agrarheute.com. Поради „благородният” им произход, дълго време никой не се осмелявал да улови или убие подивелите животни, които с времето започнали да нанасят сериозни щети на земеделските площи. Едва в наши дни италианската държава се осмелила да поведе борба срещу животните на мафията.

Убийства и свобода

Историята на кравите започва някъде през 70-те години на миналия век, когато два клана на Ндрангетата си спретнали истинска вендета помежду си заради спорове за права върху горски територии. Спорещите страни почти се унищожили взаимно и така за кравите не останало кой да се грижи. Животните избягали от оборите и заживели свободно сред горите, като с времето подивели. Кравите, чийто брой се оценява на между 1000 и 1400 започнали да опустошават земеделски площи. През годините започнали да излизат на магистралите и да предизвикват катастрофи, дори станали „виновници” за две влакови катастрофи.

Никой не посмял да улови или убие животните, които се превърнали в символ на властта на клановете и средство на организираната престъпност. Така станали мерило за лоялност, а последиците от това били съвсем реални. Когато през 2006 година лекарят Фернандо Ла Роса направил донесение пред властите за нанесените му от дивите говеда щети върху земеделските площи, бил незабавно ликвидиран от Ндрангетата. Животните се оказали и доходоносни за мафията, която дори кандидатствала за евросубсидии, които директно се вливали в касите на престъпните кланове.

В продължение на десетилетия италианската прокуратура се опитвала да се справи с проблема. С подивелите крави се занимавали безуспешно и местните власти в Калабрия, както и ветеринарните служби. В акцията по унищожаването им се включили и карабинерите от Фриули, които успели да застрелят няколко болни животни, а други 20-тина животни били уловени, за да се намалят щетите.

7 млрд. евро са налети от ЕС в бедната Калабрия

Калабрия е една от най-бедните провинции в Италия и регион с драстични противоположности. От една страна са красивите гори, широките плажове, плодороднитe долини и стръмните хълмове, от друга - голяма част от регионите остават почти недостъпни. Провинцията редовно понася щети от природни катастрофи, земетресения и наводнения, разрушаващи всичко, което хората са изградили с толкова усилия. За да се компенсират щетите най-редовно към Калабрия потичат милиарди евро. Само до 2013 година в областта са налети близо 7 млрд. евро, голяма част от които са средства от Европейския съюз. Корумпирани политици и бюрократичния апарат обаче спомагат за това, по-голяма част от средствата да отиват в касите на Ндрангетата.

Превод от Agrarheute.com Мартин Иванов

Прочетена 1599 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

728x90 2

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта