Млади фермери произвеждат прасета за прочутата Байонска шунка Избрана

Семейната двойка Мириар Бридрон и Антоан Бресак придоби свиневъдна ферма в селцето Жирак, Южна Франция, и предава на кооператив по 4200 угоени прасенца годишно

Мила Иванова

Младата френска двойка стигна до свиневъдството по обиколен маршрут. Антоан Бресак винаги е искал да бъде земеделец, но родителите му нямали нищо общо с това занимание и не поощрявали сина си. Докато Мириам Бридрон, дъщеря на земеделци, е искала да отглежда не земеделски култури, а прасенца. И двамата са от Южна Франция и се срещат като специализанти в град Вилфранш-дьо-Руерг – Антоан се обучава в курс за производство и преработка на говеждо месо, Мириам – за отглеждане на прасета, след като вече е работила в технически институт с профил свиневъдство. Антоан заминава на 6-месечен стаж в Австралия, а след завръщането си в работи в няколко ферми, за да изучи на практика тънкости на занаята. Така се запознава с Мари-Кристин и Жан-Ноел Лагорс, собствениците на свинеферма в селцето Жирак, департамент Лот в Южна Франция. Мястото е чудесно – селцето с 370 жители е разположено живописно между две реки, в най-ниската част на гориста равнина, населението се занимава с животновъдство, отглеждане на тютюн и орехи. През 2007 г. Мириам е наета като работничка във фермата, а после Антоан я замества по време на двете й майчинства. Тогава и двамата разбират, че си струва да се занимават със свиневъдство – да отглеждат малки прасенца, да ги угояват и да ги продават.

Diversification

Сделката се сключва с помощта на медиатор психолог

Антоан и Мириам познават добре стопанството, когато семейство Лагорс решава да им го предаде няколко години преди да се оттегли в пенсия. Но старите стопани искат фермата им да просъществува на всяка цена – условие, което напълно удовлетворява младата двойка, която пък мечтае да се установи на едно място и да работи заедно. През 2012-а Антоан и Мириам вече са готови за покупката, но поемат изцяло стопанството година и половина по-късно. Ситуацията е малко необичайна, тъй като Мари-Кристин и Жан-Ноел още не са навършили пенсионната възраст, поради което младите стопани им предлагат да си разменят ролите и да ги наемат като работници. Това ги улеснява, защото така старите собственици предават на новите своите познания и умения. Интересно е също, че медиатор психолог провежда с четиримата стопани няколко сеанса, за да няма съмнение, че двете двойки могат да работят заедно. И чак тогава сделката е сключена, а семейство Лагорс дава кредит на купувачите срещу част от цената на фермата, който да се изплати за 13 години.

--

„Идеята ни беше да поемем стопанството в работещ режим, като се опитваме да го подобрим – споделя пред френското сп. FranceAgricole младата двойка, която създава семеен кооператив от типа EARL(Земеделско стопанство с ограничена отговорност – б.а.) – Разполагаме с 1200 места за прасета за угояване. Отглеждаме четири партиди от 40 свине майки и 20 женски прасенца и угояваме 4200 прасета за месно производство годишно. Продаваме също прасенца, когато са ни в повече.” Храната за животните се приготвя във фермата – от зърнени култури и царевица, но стопанството не може да произведе цялата храна и фермерите купуват допълнително от техните съседи.

2.Les porcs sont engraisses

Коопериране на дребни и средни стопани

„В дух на взаимопомощ ползваме и услугите на кооператива CUMALotEnvironnement – разказват Мириар Бридрон и Антоан Бресак . (CUMA, в превод – Кооперативи за ползване на стопанския инвентар, представлява типична френска форма за взаимопомощ между минимум четирима стопани, които най-често инвестират в закупуване на машини и съоръжения за общо ползване – б. а.) – Ние предлагаме на стопаните втечнения тор от нашата ферма, който те могат да разпръскват на техните земи, а някои от тях ни се отплащат с реколта” – уточняват фермерите.

Антоан, Мириам и трите им деца живеят в къща на 17 км от стопанството, така че семейството си е създало уют, отделно от работната среда. Но и от вкъщи знаят какво се случва във фермата: всички сгради там са съоръжени с аларма, които предупреждават за аварии и повреди в системите за вентилация, отопление, охлаждане или разпределението на храната.

Макар и поливалентни, стопаните си разпределят задачите. Мириам се занимава по-скоро със свинете майки и ражданията, Антоан – с отглеждането на прасенцата след отбиването им, производството на храната, с реколтата на полето и изкуствените осеменявания. Прасенцата се отбиват на 28-ия ден, после се отглеждат 7 седмици на режим след отбиване и се угояват в продължение на три месеца – храната им е съставена 70 на сто зърнени храни (25 на сто от тях са от фермата), минерали и кюспе. Продават ги на 180-ия им ден, с тегло 95 кг.

Фермата предава на всеки пет седмици 420 прасета със спецификации за производство на прочутата Байонската шунка (JambondeBayonne) на Сдружението на свиневъдите Paiso към кооператива на департамента Лот – Capel. (В него участват 60 свиневъди от три големи региона, произвеждащи 101 000 прасета за колбаси годишно, със спецификации за Байонска шунка – продукт със защитен географски произход.) Ще допълним, че този деликатес бил любим на гигантите лакомници Гаргантюа и неговия баща, за които разказва Франсоа Рабле още през 1534 г. в знаменития си роман. Мириам и Антоан спазват всички изисквания при отглеждането на тази партида прасета – цената на прасето за този колбас се определя на аукцион, а когато курсът е нисък, младите фермери могат да получат бонус от кооператива.

Разнообразяване на продукцията

След пет години семейството може да събира първа реколта от лешници в градина от 80 декара, която току-що посади около сградата за отглеждане на прасенцата. „Обичаме дърветата – добавят Антоан и Мириам. – Градината ще освежава със зеленината си стопанството, а ще прибираме лешниците в период, когато няма да имаме работа по полето. Освен това допълнителните ни доходи подхранват желанието ни да наемем помощник на пълен работен ден – разкрива близките си планове семейството животновъди.

Стопанството в цифри

Площ: 450 декара

Персонал:

Антоан Бресак и

Мариам Бридрон в семеен кооператив, тип EARL

Мари-Кристин, наета за1/2 работен ден

Редуване на посевите:

. 250 дка напоявана царевица

. 60 дка пшеница

. 40 дка ечемик

. 80 дка лешници

. 20 декара сезонни ливади

Животни

180 свине майки, от които 160 продуктивни

Продукция 2016 г.

. 4200 прасета за колбаси

. 300 прасенца

Прочетена 3144 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта