Една нова месодайна порода дебаркира във Франция Избрана

Френският фермер Жан-Филип Томасен имплантира 10 ембриона Стабилайзър на юниците си, за да произведе млади, с подобрени качества животни и така да отговори на променените вкусове на потребителите

Мила Иванова

През ноември френският фермер Жан-Филип Томасен от селцето Бене (640 жители), разположено в сърцето на Лотарингия, очаква с нетърпение раждането на 9 теленца от породата Стабилайзър.

2. Стабилайзър

Вълнението на професионалния животновъд е основателно, тъй като новото попълнение на стадото му ще се получи от имплантирането на зародиши през февруари на негови юници на възраст от 18 до 20 месеца. (Една от бъдещите майки направи спонтанен аборт.) Жан-Филип бе закупил 10 ембриона: 5 от тях замразени, получени от Великобритания чрез френската асоциация Bovinext, която има амбицията да внедри, експериментира и развие породата Стабилайзър в Североизточна Франция, а и на цялата национална територия. Другите пет ембриона бяха придобити в „прясно състояние” от юници донори, внесени също от Великобритания, настанени в селекционния център Elitest в град Епинал, намиращ се на юг от Лотарингия. Интересното е, че тези донорки са от групата на 17-те юници, които през януари т. г. бяха настанени в центъра в Епинал, за да произвеждат ембриони и така да спомогнат за разпространението на породата и отвъд Ламанша. Заедно с гостенките – от два фенотипа ( черни и червени)

3. Майка с телето си

 

бяха внесени и два породиста бика

за сексирани и конвенционални осеменявания.

Жан-Филип отглежда 140 крави от прочутата френска порода Шароле в стопанство на площ от 3450 декара. Всяка година той угоява 180 бичета, част от които купува от чужбина. Сега обаче френският фермер е решил да заложи на породата Стабилайзър, за да отговори на новите изисквания на консуматорите. „На щандовете за месо на големите супермаркети вече няма опаковки със стекове по 250 г, както беше преди десет години. Сега се търсят парчета по 150 г – констатира фермерът. – Поръчките от кланиците са за по-дребни животни, докато преобладаващите генетични типове у нас са все по-тежки животни, с големи каркаси. Днес пазарът изисква по-млади животни, месо с малко сланина, леко прошарено. И за да отговоря на тези изисквания, трябваше да променя генетиката в обратна посока, което щеше да ми отнеме поне 10 години. Ето защо веднага откликнах на предоставената ми възможност от Асоциацията за животинска продукция на Източна Франция, чийто член съм, да произвеждам Стабилайзър. От друга страна, вносът на живи крави от тази порода е свързан с куп усложнения – има санитарни ограничения, пък и малко са животните на разположение отвъд Ламанша.” Освен качествата на месото, кравите от тази порода има това предимство, че могат да раждат при навършване на две години. Ражданията са лесни, теленцата тежат между 35 – 40 килограма, докато новородените Шароле са между 45 и 50 кг.

80 евро за имплантирането

Жан-Филип Томасен закупи ембрионите по 500 евро всяко, като предпочете сексираните (със 100 евро по-евтини са несексираните). Той изчисли също, че стойността на интервенциите му струва 80 евро на юница. Самото имплантиране се извършва от техник на Elitest. „От икономическа гледна точка тази година не е най-добрата, за да се впусна в това начинание. Още повече че нашият район пострада много от природните стихии през последните две години – порои, наводнения, страхотни бури... Но не исках да изпускам предоставената ми възможност. А когато новородените теленца се появят, животновъдът не смята да ги глези със специфични грижи, нито със специална храна. Освен това има уговорка с центъра Еlitest, че най-добрите юници ще бъдат изкупени, за да произведат самите те ембриони.

4Юница Стабилайзър

 

Стабилайзър – лесна за отглеждане, качествено месо

Стабилайзър (Stabiliser) е създадена в Съединените щати чрез кръстосването на четири месодайни породи – Ангъс, Херефорд, Симентал и Гелбфи. Тя се разпространи във Великобритания благодарение на предприятието Stabiliser Cattle Compagny, което още през 1998 година внесе ембриони от САЩ, а сега се представлява от 30 000 майки в страната.

Стабилайзър е месодайна порода, безрогова, с червен или черен цвят на космената покривка. Животните притежават много предимства: със спокоен и послушен нрав, те се управляват лесно; юниците имат преждевременен пубертет и са способни да раждат от 2-годишната си възраст. Кравите са фертилни и достигат обикновено 400 кг тегло на 14 месеца, а в зряла възраст – 650 кг. Според стопаните на животните Стабилайзър се отглеждат по-скоро лесно и дават висока угоителна рентабилност. Освен това месото им е вкусно, леко прошарено и се цени заради по-малките порции, отколкото са на другите месодайни породи.

Стабилайзър тръгна от прериите на Америка, разпространи се във Великобритания, Нова Зеландия и Австралия, а сега е на път да стъпи на Стария континент чрез Франция. Първата й територия е Гранд Ест (на френски Grand Est – буквално „Голям изток“) – регион в североизточна Франция, обхващащ Лотарингия, Елзас и Шампан-Арден. Създадена бе асоциацията Bovinext, която през юни 2017 г. сключи договор с английското предприятие Stabiliser Cattle Compagny за изключителните права за развитие на породата във Франция. Този контракт се отнася за вноса на животни, за осеменяванията и ембрионите, както и обща генетична програма. Асоциацията внесе първата партида юници донори през ноември 2017 г., които след 2-месечен карантинен период бяха настанени в центъра Elitest в Епинал. Bovinext се надява, че броят на животните Стаблайзър ще достигне 1000 до 2022 г.

Прочетена 3790 пъти Последно променена в Четвъртък, 14 Юни 2018 12:44
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта