Днес излизат резултатите от пробата за АЧС на мъртвото прасе в Шабленско

Очаква се днес да станат ясни резултатите от пробата за Африканска чума по свинете в Шабленско. Това заяви пред БНР д-р Георги Чобанов от Агенцията по безопасност на храните. Първото изследване на пробите за болестта изискват определено технологично време за определяне на методиките. Ако се докаже АЧС, в бъдеще вече ще сме наясно, че болестта я има на територията на страната и изследванията ще се провеждат по-бързо, предвид на това, че вече ще се работи с готови методики, коментира Чобанов.

 На въпрос дали една лаборатория ще може да се справи с всички проби, той каза, че това е масова практика и в другите страни. „Повечето държави също имат една лаборатория, но трябва да споменем, че тя е конкретно за остри-заразни заболявания. Това не е конвенционална лаборатория, която може да печели пари. Изследванията са скъпи, една проба в зависимост от заболяването може да стигне и до 30 лв“.

 На този етап парите, отпуснати за борба с болестта ще са достатъчни, предвижда се доизграждането на оградата по границата, закупуването на допълнително оборудване към лабораторията за изследване на пробите, каза д-р Чобанов.

Относно случаят в Шабла, той допълни, че ако се  докаже положителна проба, огнището ще се появи там, където е намерено прасето.  Законодателството конкретно за африканска чума по свинете разграничава домашни  и диви свине. „Не очакваме, при евентуална поява на положителна проба, това да  повлияе по някакъв начин на фермите, които отглеждат домашни прасета. Не очакваме  някакви рестрикции по отношение на търговията на свинско месо, живи свине“, категоричен  бе д-р Чобанов.

Прочетена 714 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта