×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 659

Африканската чума по свинете „прескочи“ телената ограда Избрана

Само за два месеца Румъния пламна от острозаразното и смъртоносно на домашните прасета заболяване. Най-засегнати са пограничните райони с България. Ето защо беше взето решение да се изгради телена ограда по сухопътната граница, която да защитава нашите животни от преминаващи заразени диви прасета. Уви, загражденията не успяха да спрат разпространението на болестта.

За това как се

разпространява заболяването и опасностите,

които крие се обърнахме към специалисти.

Според д-р ВАЛЕНТИН ИВАНОВ, квмн, заболяването е подробно описано и разяснено на стопаните и фермерите от районите, където има опасност от заболяване на животните, както и на всички хора, имащи отношение към свиневъдството. Какво е добре все пак да повторим? Африканската чума по свинете е изключително коварно заболяване, известно със своята силна контагиозност. Разпространението се улеснява от това, че причинителят се отделя по всички възможни начини във външната среда и много лесно се предава на големи разстояния.

В райони, където заболяването се появи за първи път, опасността нараства още повече, тъй като патогените срещат възприемчиви животни, които по никакъв начин не са защитени по отношение на болестта. Затова е необходимо всички стопани, които отглеждат дворни свине, да бъдат особено бдителни и да спазват указанията на ветеринарните специалисти, ангажирани в ограничаване на заболяването. Да не се консумират заразени и съмнителни за носители на болестта животни. Движението на свине в засегнатите и наблюдаваните райони трябва да бъде преустановено. Дребните фермери и стопани, отглеждащи прасета за консумация, трябва да поставят задължителен филтър при входа на фермата. Да не се допускат външни лица до помещенията за животни. При всяко съмнение стопанинът трябва веднага да уведоми ветеринарните власти. Ако прасе показва признаци на заболяване, да не се търси възможност да се лекува. Това е най-правилният начин, за да не се допусне разпространение на африканската чума по свинете. Причинителят се пренася с гризачи, птици, транспортни средства и др.

Във Варненска област се забранява търговията, придвижването и транспортът на домашни свине с изключение на тези, които са предназначени за незабавно клане, и след разрешение от официален ветеринарен лекар или на такива преминаващи транзит. Забранява се организиране на пазари и изложби на свине и свободно пасищно отглеждане на Източнобалкански свине и кръстоски на Източнобалканската свиня. Тези породи се оказват най-уязвими към АЧС и за да могат да бъдат опазени животните, незабавно трябва да бъдат затворени във фермите. Истина е, че прибирането на черните прасета би нарушило начина им на живот и хранене, но това е единствената правилна, превантивна мярка да бъде съхранена древната порода.

Специалистите търсят причината за заразата. Засега като най-вероятна причина е вирусът да е влязъл със заразен фураж от Румъния.

Сега целта е недопускане разпространението на АЧС в страната.

 История на болестта

Африканска чума по свинете или съкратено АЧС (African swine fever (ASF), е високопатогенна инфекциозна болест по свинете с висока заболеваемост. За първи път заболяването е установено на Африканския континент, където има ендемичен характер. Особено чувствителни са домашните прасета, докато дивите местни видове боледуват скрито без проявата на клинични признаци. В средата на ХХ век болестта „прескача“ пределите на Черния континент и попада вЕвропа, Карибските острови и най-вече в Куба и Доминиканската република. За първи път болестта прониква в Европа през 1960 г. в Португалия, при внос на свинско месо от Ангола. Тя бързо намира гостоприемници сред иберийската свиня – порода, подобна на полудивата Източно-балканска свиня. Няколко месеца по-късно болестта е регистрирана в Испания. През следващите години са регистрирани случаи на АЧС в Италия, Малта, Сардиния, Белгия и Нидерландия. Източник на вируса са хранителни отпадъци от летищата, болници и ресторанти, с които са изхранвани местните прасета.

През 2007 г. АЧС е регистрирана в района на пристанищния град Поти, Грузия. Същата година болестта прониква от Грузия в Армения, Чечня и Русия. АЧС е проблем за всички страни от Задкавказието и Южна Русия.

Кои са причинителите

Африканската чума по свинете се причинява от ДНК-вирус, доскоро класифициран към семейство Iridoviridae, но по-късно е отделен в ново семейство, наречено Asfarviridae. Името на семейството идва от първите букви на наименованието African Swine Fever And Related Viruses. Вирусът е много устойчив в изпражненията на заразени свине, в труповете, в прясното месо и в някои продукти от свинско месо. Трябва да се използват подходящи дезинфекционни средства, за да се инактивира в околната среда.

Боледуват домашни и много видове диви прасета в Африка, Европа и Америка. С явни клинични признаци боледуват домашната и дивата свиня. Останалите диви видове не показват клинични признаци и се смята, че са предимно резервоар на вируса в дивата природа. Заразяването става посредством: пряк контакт с болни прасета и заразени помещения, транспортни средства, дрехи и работен инвентар; заразяване при консумация на заразено месо и продукти и кухненски отпадъци, съдържащи такива; кърлежи; спермата на заразени нерези.

Клинични признаци и патологични изменения

Инкубационният период продължава от 5 до 15 дни. Среща се в остра, подостра и хронична форма, като разликата се състои главно във вирулентността на вируса. При свинете, които клинично се възстановяват след инфекцията, вирусът се отделя от организма от 40 до 60 дни и те стават вирусоносители. Вирусът на АЧС е бил изолиран от заразени свине до шест месеца след инфектирането.

  • Остра форма

Появява се висока температура (над 40°С), придружена от депресия, загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите. Свинете имат смущения в координацията на движенията. При женските има риск от аборт във всеки стадий от бременността. Често се наблюдава повръщане или запек, други имат кървава диария. По крайниците и ушите се появяват подкожни кръвоизливи. Често настъпва кома и смърт. Заболеваемостта и смъртността може да достигнат 100%.

  • Подостра форма

Среща се при свине от ендемични райони. Инфекцията се характеризира с пристъпи на променлива температура, депресия и пневмонии. Възможно е да настъпи смърт в резултат на сърдечна недостатъчност.

  • Хронична форма

Хроничната форма на болестта се среща по-рядко. Често могат да се наблюдават вторични бактериални инфекции. Клиничните признаци на хроничната АЧС не са специфични. Не всички животни показват непременно повишаване на телесната температура, но поне една част от свинете на заразеното стопанство имат температура.

  • Патологоанатомични изменения

Картината при починалите животни е типична. Открива се кървава течност в гръдния кош и коремната кухина, потъмнял и увеличен далак, кръвоизлив в лимфните възли, които приличат на кървави съсиреци, малки червени петна от кръвоизливи в бъбреците, в коремните ципи, стомашната и чревна лигавица. При подострата форма на болестта уврежданията са подобни на тези при острата, но са по-слабо изразени. Характерните увреждания са големи кръвоизливи в лимфните възли, бъбреците и далака.

етикети:
Прочетена 3823 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта