Селекционер на шампионки се обкичи с титлата „Майстор животновъд” Избрана

Майсторското звание бе присъдено на фермера Патрик Шетла от селце в подножието на планината Юра за създаването на холщайнки с превъзходни качества по отношение на млекопроизводство и морфология

Мила Иванова

6. Maitre Eleveur 2018

Всяка година швейцарската федерация за развитие и популяризиране на породата Холщайн в страната – Coopérative Holstein Switzerland, присъжда титлата „Майстор животновъд” на петима фермери, които са получили най-високи показатели в стадото си. Титлата, придружена с плакет, се счита за най-голямото признание за един фермер, равносилно на „Оскар” в животновъдството на Швейцария. Тя се присъжда на базата на точки, присъдени на животни от породата Холщайн, създадени от селекцията на самия стопанин. Всъщност това е признание за усилията за цяла една кариера, защото номинация за майсторското звание може да получи само животновъд, който е създал най-малко 80 женски животни, регистрирани през 16 последователни години. Точките се присъждат за животни с превъзходни качества по отношение на млекопроизводство и морфология, както и по дълготрайност на използването им.

2 Chalou Chetelat Patrick

Тази година между щастливците, удостоени със званието „Майстор животнововъд”, е фермерът Патрик Шетла, на 47 години, от кантона Юра. „Зад тази награда е дълголетният ми труд със стадото и помощта на съпругата ми Софи и трите ни деца Жюли, Лаура и Лукас. Това отличие е за всички нас, защото винаги можем да разчитаме едни на други”, изреди лауреатът благодарности в холивудски стил, като прибави и други необходими съставки: капитали, познания, трудолюбие и упоритост... За ръкоположения наскоро Майстор животновъд на церемония в швейцарския курорт Интерлакен разказва в репортаж френското специализирано издание La France Agricole.

5. Фермата на Патрик

Село Курселон се намира в зелена долина, обрамчена от гъсти гори в подножието на извитата като кравай планина Юра, която си поделят Швейцария и Франция. Разположено е в швейцарския кантон Юра, известен с разнородните си селскостопански дейности. Селски път отвежда до фермата на Патрик Шетла „Ла Фонтен” (La Fontaine) в типичен швейцарски пасторален декор: на фона на бухналите корони на дърветата от горския пояс се белеят сградите на фермата, а пред тях се е ширнала зелена ливада, на която пасат черно-белите и червени крави Холщайн. Стопанството с площ 320 декара е от среден тип за Швейцария – в него отглеждат между 60 и 70 крави за производство на мляко, угояват се мъжки телета, а за изхранването на стадото са засети площи със зърнени култури, предимно пшеница и царевица. Фермата разполага с два трактора.

Още от ранното си детство Патрик е обичал селския начин на живот, проявявал е любов към животните и е мечтаел да стане фермер. Усвоявал е занаята във фамилното стопанство в селото. „За мен това бе изгоден случай, но от дистанцията на времето разбирам, че

прекалено много съм се застоявал на село

защото придобиването на професия става навън – там разширяваш и обогатяваш познанията.” Този път ще избере бащата за сина си Лукас, който ще изучава животновъдство в специализирани заведения.

4. Класният отбор на Патрик

През 1990 г. Патрик завършва средно специално образование със селскостопански профил, а десет години по-късно получава федерален фермерски сертификат, който му позволява да планира и ръководи сам бизнеса си. Междувременно младият мъж се е оженил за Софи и двамата са станали родители на три деца, вече порасналите – Жюли на 22, Лаура – на 20 и Лукас на 17. През 2001 г., с получаването на фермерския сертификат, Патрик Шетла решава да направи съдбовната стъпка в своя живот и

да поеме рисковете на самостоятелен стопанин

На бащините земи извън селото, в подножието на планината, а всъщност на гола поляна, той построява фамилната къща – семпла, практична и немного скъпа. До нея разполага обора за животните и се посвещава изцяло на стадото си. По повод присъждането на званието „Майстор животновъд” на Патрик, съпругата му Софи разказва: „Зад тази титла са не само грижите за животните, но и многобройни часове над книгите и пред компютъра за изучаване на генетиката и геномиката, както и много саможертви.” „По време на ваканциите аз оставам вкъщи и чета, докато Софи и децата са на море. Всъщност отпускам си само една седмица годишно за отдих заедно с жена ми” – допълва Патрик.

3. Redoutable Chetelat Patrick

Фермерът разказва, че титлата се присъжда на базата на точки за животни Холщайн, родени от чифтосвания под надзора на животновъда. Всички животни носят еднакъв префикс на чипа. Патрик Шетла се съобразява и с тенденциите при породата Холщайн. „По-рано се ценяха големите габарити – обяснява той. – Сега обаче това изискване се преразглежда – ръстът е по-малък, но млекопроизводството трябва да е голямо и квалитетно. А възможността да създам собствено стадо според моя избор е благодатна работа.” Освен със собствени познания, Патрик развива стадото си, като ползва услугите на своите партньори – ветеринари и специалисти по рационално хранене. Средната продуктивност на кравите в стадото е 9000 кг.

Години наред кравите и юниците на Патрик Шетла

печелят индивидуални и колективни награди

на различни конкурси на породата Холщайн в Швейцария. Без да преувеличава, животновъдът твърди, че в колекцията си има над 100 награди и отличия за своите „питомници”, като имената на неговите шампионки са станали известни в цялата страна. Животновъдът спомена за най-добрите си топманекенки в момента – миналата година на няколко конкурса, включително на престижния Пазар-конкурс на синдикатите на едрия рогат добитък, юницата Редутабл (Redoutable – в превод от френски Страховита) спечели първото място, докато кравата Шалу се обкичи с палмата на първенството по виме...

Във фермата „Ла Фонтен” нищо не се пренебрегва: грижите, чистотата и управлението. За да свърши всичко перфектно, Патрик става всяка сутрин в ранни зори – обикновено в 3 часа, за да приготви храната на животните, а сетне да ги издои, да предаде млякото на кооператива, да се погрижи за зърнената реколта и за пасището, участъци от които той обновява на всеки 3 – 4 години. Работният му ден продължава 12– 14 часа. Освен това потомственият животновъд получи признанието на своите колеги, които го издигнаха за председател на Федерацията Холщайн в кантона Юра.

Като добре организиран човек, Патрик Шетла отделя време за четене и за футбол в местния спортен клуб. „Така разпускам, но също имам възможност да се срещам с хора, да общуваме, да дискутираме със съселяните.” Софи пък посвещава 80 на сто от времето си като продавачка в магазин в Курселон.

Съпрузите Шетла се стремят да създадат сърдечна семейна атмосфера и да поддържат добър стандарт на живот, въпреки нестабилните изкупни цени на млякото. Средният годишен доход от животновъдството е 30 000 швейцарски франка. „Нашето желание е да предадем стопанството на следващото поколение без особени тегоби. Съжалявам най-много, че няма да мога никога да работя с моя син, защото стопанството е много малко, за да изкара две заплати” – споделя с въздишка Патрик.

Прочетена 1075 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

728x90 2

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта