Сушата в Западна Европа превърна сламата в деликатес Избрана

Някои от страните на Европейския съюз не са изпитвали подобно бедствие от половин век. Търговци надуват цените на фуражите и зърнените храни, задават се фалити на животновъди. Европейската комисия представи два пакета от мерки в помощ на пострадалите фермери

Мила Иванова

„Нашите крави живеят от средата на юли благодарение на сеното, прибрано през юни. Вече няма трева! А сигурно няма да имаме и животни!” – този вопъл се изтръгна от гърдите на фермера Жан-Гийом Анекен от Източна Франция пред агенция Франс прес, който подобно на хиляди животновъди от Швеция, Германия... или Великобритания, се пита с какво ще храни добитъка си през тази зима.

2. SécheresseFace au manque de fourrage

И ако южните страни от Средиземноморието отдавна са приспособили земеделските си практики към липсата на вода, това лято сушата връхлетя в Европа и нанесе поражения на страните, разположени по на север, като удари преди всичко производителите на мляко. В Швеция, в която горските пожари поразиха и изсушиха хиляди хектари, Федерацията на земеделците (LRF) заговори за най-тежката криза през последните 50 години. „Недостигът на храна за добитъка ще се почувства от тази зима занапред – прогнозира икономистът Харалд Свенсон, директор на Шведската правителствена агенция по земеделие. – Повечето от животновъдите раздадоха на животните си през лятото резервите от фураж, които бяха заделили за зимата” – обясни той пред Франс прес и изтъкна „историческия спад от 29 на сто” в шведското производство на зърно в сравнение с 2017 г. Същото важи и за Германия, където всяка една от 25 ферми е застрашена от затваряне. В Долна Саксония – големия селскостопански район на страната, безпокойствието е обсебило фуражните ферми, чието производство е спаднало най-малко с 40% в сравнение с една нормална година. В Нидерландия дефицитът на фураж се оценява между 40% и 60%, а този от зърнени култури – 20 процента.

3Отиват в кланицата

Неприятни спекулации със сламата

За разлика от идиличните картини със зелените английски поля, Великобритания не е изпитвала такава суша в продължение на 80 години, според данни на държавния Борд за развитие на селското стопанство и градинарството (AHDB). Поради липсата на трева спаднаха рязко и млечните доставки. Във Франция източната част на страната пострада от началото на юли, а останалата – от август, когато дойде горещата вълна и предизвика продължителна суша – обясни Патрит Бенезит от ръководството на Националната федерация на синдикатите на земеделските производители FNSEA. Според него ситуация е съизмерима с историческата суша през 2003 година. „В много райони, дори в Централния масив, който е кладенецът с вода на Франция, нямаме втора коситба на трева и това е много тревожно” – изрази безпокойствието си синдикалистът. Същевременно той разобличи остро „неприятните спекулации” с цените на сламата. „Животновъдите се нуждаят от закупуване на слама, за да я смесват със сеното и да хранят животните си, а търговците се възползват от това. Те надуват цените до 100 евро на тон, срещу 60 до 80 евро през миналата година” – посочи Бенезит.

Тревожни факти изложи и Пол Офре, председател на Националната федерация по свинете (FNP) във Франция. "След покачването на цените на пшеницата в световен мащаб това лято цената на пшеницата, доставена в региона Бретан, надхвърли 215 евро за тон през август, докато тя беше 160 евро година преди това. Това увеличение с 34% вдигна до небето производствените разходи на свиневъдите – изтъкна той и добави: – Положението се влошава за фермерите, които отглеждат крави, защото освен с увеличаването на цените за храна, те се сблъскват и с недостига на фураж.”

3 а Към кланицата

Преждевременно към кланиците

И тъй като цените на фуражите подскочиха, много животни бяха отправени към кланиците по-рано от обикновено. Във Великобритания изколването на добитъка беше с 18% по-високо, отколкото през юли м.г., като немалка част от тях бяха млечни крави, според данни на AHDB. В Германия, в която правителството наскоро деблокира 340 милиона евро помощ, кланетата се увеличиха с 10 на сто през първите две седмица на юли, сочи Германската агенция по земеделие и хранене. В Швеция правителството също отпусна помощ от 1,2 милиарда крони (117 милиона евро) за закупуване на фураж и за предотвратяване на преждевременните кланета. Във Франция обаче темата е табу, тъй като животновъдите се опасяват от рязък спад в изкупните цени, най-вече поради факта, че Групата "Бигар" има монопол в клането. (Групата Bigard държи половината от кланичната индустрия във Франция на говеда, агнета и свине – б. а.) „Страхуваме се, че компаниятаще се възползва от неочакваната си придобивка – сушата, за да изкупува нашите животни още по-евтино, докато ние вече едва оцеляваме” – довери животновъд пред Франс прес, пожелал анонимност.

4. Трудна сеитба

Риск от масови оттегляния и фалити

По отношение на млечното животновъдство „съществува риск зимата да се окаже катастрофална – изказа предположението си друг животновъд. – За да изпълним рациона на животните, ще ни се наложи да купуваме различни зърнени храни, а още през това лято цените им се повишиха.” „Производството на мляко ще става все по-скъпо и разходите ни ще се увеличават – това потвърди и Ервин Шьопес, председател на Европейския съвет по млекопроизводство в Брюксел, който обединява 100 000 дребни млечни фермери от ЕС. И допълни: – И без тази суша производствените разходи на млекопроизводството далече не се покриват. Ние твърдим, че в цяла Европа те са около 45 – 50 цента, а продажната цена на млякото в Европа се движи около 30 – 33 цента. Е, как тогава искате със сушата, която ще увеличи още повече разходите ни, положението да се подобри” – недоумява представителят на дребните фермери. Очевидно, предполага г-н Шьопес , ще бъдем свидетели как фермери се отказват от млекопроизводството и още по-лошо – на предстоящи фалити.

Мерки на Европейската комисия в помощ на пострадалите от сушата

Европейската комисия прояви гъвкавост и само през август на два пъти прие пакети от мерки в подкрепа на засегнатите от сушата земеделски стопани. Още в началото на месеца, когото сушата продължаваше да върлува в няколко страни членки, изпълнителният орган на Европейския съюз реши да деблокира авансово плащанията (директните помощи и помощите за развитие на селските райони). Така тя откликна на исканията, отправени от 16 държави членки на Общността.

В края на август Комисията представи допълнителен пакет от мерки за повишаване на количествата фураж – един от основните проблеми пред животновъдите, с цел да помогне за изхранването на добитъка. Предвид извънредната ситуация новите дерогации (равностойният български термин е отклонение, изключение – б.а.) са извън някои „обичайни изисквания за екологично насочени площи”:

• възможност зимните култури, които обикновено се засяват през есента с цел да се прибират или да се използват за паша, да се считат за междинни култури (нещо, което според действащите понастоящем правила е забранено), ако са предназначени за паша или за производство на фураж;

• възможност междинните култури да се засяват като чисти култури (а не като смес от култури, както се изисква според действащите правила), ако са предназначени за паша или за производство на фураж;

• възможност определеният за междинните култури 8-седмичен минимален период да се съкрати, за да могат земеделците навреме да засеят след тях зимните култури;

• включване на Франция в приетата по-рано дерогация за косене и паша на оставена под угар земя.

Официално бе представено и оповестеното по-рано предложение за по-големи предварителни плащания. За да се осигурят повече финансови ресурси на земеделските стопани, те ще могат да получат до 70% от полагащите им се преки плащания и 85% от плащанията за развитие на селските райони още от средата на октомври 2018 г., вместо да чакат до декември.

Декларация на Националната федерация по говедовъдство във Франция

Така оповестените мерки от Комисията и авансовите плащания по ОСП не са достатъчни, за да помогнат на френските животновъди за справяне с тежката ситуация, изтъкна в декларация Националната федерация по говедовъдство на Франция, публикувана на 6 септември т.г. В нея се настоява френското правителство да предприеме спешни мерки в подкрепа на животновъдите, които продължават да изпитват остра нужда от фуражи и слама. "Докато Германия и Ирландия вече обявиха план за подкрепа, френските власти изглежда не са осъзнали сериозността и неотложността на ситуацията и се ограничават да изчисляват растежа на тревата. Държавата не може да се задоволява само с авансовите плащания по Общата селскостопанска политика на ЕС” – не скрива възмущението си федерацията.
В декларацията се настоява за освобождаване от данъка за недвижими имоти на пострадалите фермери и за прилагането на процедурите при бедствия във възможно най-кратки срокове. Тя призовава и другите субекти в сектора „да помогнат на животновъдите да преодолеят тежкото изпитание, като прекратят състезанието си за най-ниските цени, което разрушава този бранш от националната икономика".

5. Кравите на Лионел

Без помощта на държавата, не мога да се оправя

Споделя младият фермер Лионел Сшнеп от селце в Алзас, който това лято не може да си задели и минимална заплата

Във фермата Deux Moulins (Двете мелници) в департамента Ба Рен в Алзас, Източна Франция, отглеждат 200 крави, юници и телета и различни култури на 1400 декара площ – полета с царевица, пшеница, ечемик и ливади. Стопанството се управлява от 27-годишния Лионел Сшнеп, който бе избран от Сдружението на младите земеделци в Ба Рен да изложи трудностите на селскостопанските производители в периоди на суша, като тазгодишната във Франция. След като два месеца не бе паднала капка дъжд в Алзас, младият фермер разказва как сушата е изтормозила кравите му, изсушила е тревата за паша, смалила е царевицата и е оставила мамулите без сок. Лионел е принуден да запази цялата си царевична реколта, колкото и малка да е тя, за храна на добитъка. Не може да си позволи да продаде и зрънце, което представлява загуба от най-малко 16 000 евро, изчислява френският фермер. Сумарно, стопанството рискува намаляване между 25 – 30 на сто на реколтата от полетата и ливадите и 10 –15% от млечната продукция. „Царевицата е много суха, дребна, с малки мамули и с посредствена фуражна стойност, тоест няма да имам мляко и цялата 2019 година ще ми бъде трудна, опасява се отсега Лионел, който не може да си даде и минималната заплата. И допълва: – Без държавна помощ няма да мога по никакъв начин да се оправя.”

 

Прочетена 1422 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта