×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 659

Затварят патиците в помещения заради птичия грип Избрана

Предлагам да въведем скала на риска за зараза във фермите, което ще доведе до реформа в схемите за плащане на обезщетения. Трябва да има здравно-осигурителна система, коментира доц. д-р Янко Иванов, заместник-министър на МЗХГ с ресор животновъдство, здравеопазване на животните и политики в агрохранителната верига

Лили Мирчева

След като птичият грип се загнезди в нашата страна, в продължение на 2 години се опитваме да изкореним инфекцията, но това не е лесно, защото има различни типове ферми и птицевъдни обекти. Едните са за водоплаващи, другите са от кокошия тип ферми. Птичият грип протича без симптоми при водоплаващите и това дава възможност болестта да съществува постоянно и трудно да се открива. Това коментира по време на блиц контрол в парламентарната комисия по земеделие доц. д-р Янко Иванов, заместник-министър на МЗХГ с ресор животновъдство. По думите му агроминистерството и агенцията по храните преди няколко месеца са въвели задължителна мониторингова програма във всички птицевъдни ферми, вкл. при водоплаващите. В резултат на това са разкрити доста места, където има серопозитивни към инфлуенца птици.

В момента се набелязват конкретни мерки и се уточнява как да се процедира с фермите на патици. „Като първа мярка всички водоплаващи се прибират в помещения и няма да се отглеждат навън. Навсякъде където е открит вирус, за съжаление, птиците трябва да бъдат ликвидирани. Това е марката, защото няма ваксинация. Ваксина срещу инфлуенцата се прилага само при много строги мерки и в определени случаи. Става дума за зоопаркове, циркови и застрашени животни. Масовите профилактични ваксинации не се прилагат. Мярката за ограничаване на огнищата е унищожаване на всички заразени и контактни птици. Непопулярна е, но друга мярка няма “, категоричен е зам. министърът.

Пред депутатите от комисията по земеделие той не скри притесненията си заради близостта между различните помещения във ферми, което допринася за бързото разпространение на заразата. „Направихме корекции в Наредба 44, която регламентира отстоянията, но със задна дата не можем да намалим разстоянията при съществуващите ферми. Това ще важи за новите ферми. Затова зягаме контрола. На мен ми се иска да въведем скала на риска, но това ще доведе до реформа в схемите за плащане на обезщетения. Трябва да има здравно-осигурителна система. Наредбата регламентира този въпрос и ние се съобразяваме с нея“, допълни доц. Иванов. Той обясни, че покрай бума на бизнеса с патици и гъски, от БАБХ бяха предложени изключително рестриктивни мерки, но целият бранш скочи срещу тях. Затова сега се предвижда там, където се открият антитела на инфлуенца, да се избиват птиците, да се прави дезинфекция, карантинен период и т. н.

Последните тревожни новини за птичи грип дойдоха от пловдивското село Трилистник, което се намира в близост до ловно стопанство „Чекерица“, а там се отглеждат фазани, яребици и други диви пернати. Наблизо обаче няма ферма с водоплаващи птици и затова опасенията са, че инфлуенцата вече се предава от прелетните птици, които се връщат в България от топлите страни. „Фермата е в Трилистник, но наоколо има серопозитивни животни“, обясни зам. министър Иванов. По думите му съществуват две нива на контрол в птицефермите. Първото е вътрешният контрол – самите птицевъди си имат собствени програми, а другото ниво е на официалния контрол. „Сега ние искаме да проверим дали има разминаване от това, което ние сме установили по време на официалния контрол. Ако засечем нещо, което е пропуснато от вътрешния контрол, значи системата им на биосигурност не работи“, коментира той. Затова се налага различен подход към различните типове ферми. Но когато се открият серопозитивни птици, те се унищожават.

„Въпросът е да няма възобновяване на цикъла, т.е. след като се изпразнят тези ферми, трябва да се премине към много пълна и щателна дезинфекция, преди да се населят отново. Иначе става верижна реакция и постоянно се поддържа инфекцията, а това не бива да се случва“, заяви до. Иванов.

Сега усилията на ветеринарите в БАБХ са насочени към изчистване на пропуските в биосигурността във фермите. „Не говорим само за индустриални ферми, но и за такива птици, които се отглеждат на двора, защото те също участват в цялата верига. Когато се разглежда проблемът, той трябва да се разглежда не само за отделна ферма, а за целия район, защото може да се кръстосат пътищата, има води, които се оттичат и т.н.“, обясни още зам. министър Иванов. Ако бъде открито несъотвествие с предписанията на ветеринарните лекари, се прилагат законоустановени мерки - пристъпва се към унищожаване на болните и контактните птици, следва дезинфекция и биопроба. След като всичко е наред и ако отговарят на изискванията на ветеринарите, фермите се заселват отново с птици.

Но най-важната мярка, която БАБХ предписва на фермерите, отглеждащи патици, е да ги приберат в закрито помещение. „Ще трябва стопаните да затворят всички водоплаващи в помещения, защото въпреки че досега предупреждавахме да ги приберат, те ги държаха по дворовете. Серопозитивните птици ще бъдат умъртвени“, предупреди за пореден път доц. Иванов.

Птичи грип в пловдивск о- за втори път – преди бяха избити много птици в северна българия -мерки

Прочетена 1746 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта