Предстоят промени в Наредба 26 за директните доставки Избрана

Предстои да отпаднат териториалните ограничения за продажба на продукти от овче, козе и биволско мляко. Това стана ясно от проект на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) за промени в Наредба № 26 от 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.  Млечните продукти от овче, козе и биволско мляко ще могат да се доставят от фермерските обекти за търговия на дребно до други такива обекти или до мобилни хладилни витрини на територията на цялата страна. 
 С това изменение „се цели да се стимулира производството на сурово овче и козе мляко от малки и средни производители с оглед спецификата на производство на тези продукти в определени региони в страната. Ще бъде стимулирано и потреблението на традиционни местни храни и продукти“, отбелязва зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов в мотивите към проекта.
 Проектът предвижда също повишаване на таваните за директна доставка на малки количества сурово овче или козе мляко, свързани с броя на животните във ферма.
 Предлага се ново определение, според което директна доставка на малки количества сурово овче или козе, или биволско мляко е доставката, която се извършва от производител и не превишава:
 
1. 60% от месечния млеконадой - от ферми за производство на овче или козе мляко до 200 броя животни в период на лактация или биволско мляко до 50 броя животни в период на лактация;
 
2. 50% от месечния млеконадой - от ферми за производство на овче или козе мляко от 200 до 500 броя животни в период на лактация или биволско мляко от 50 до 100 броя животни в период на лактация;
 
3. 40% от месечния млеконадой - от ферми за производство на овче или козе мляко над 500 броя животни в период на лактация или биволско мляко над 100 броя животни в период на лактация.
 
Предвижда се и възможност обектите за търговия на дребно да бъдат разположени в същата или в една съседна административна област по регистрация на животновъдния обект.
 
Проектът за промени в Наредба № 26 е публикуван на сайта на МЗХГ за обществено обсъждане. Срокът за внасяне на коментари по него ще изтече на 30 ноември тази година.

 

Прочетена 2461 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта