Започнете отсега да подготвяте животните за студеното време Избрана

Съветите на експерти ще ви помогнат да намалите стреса от превключването на друг режим и ще опреснят вашите познания и опит по грижите на стадото ви

 

За да получите най-добри резултати и преминаването към зимен режим да стане без стрес както за стопанина, така и за животното, от съществено значение е да е изработи добър план. Подготовката и изпълнението на плана ще позволи на добитъка да се справи максимално през следващите месеци, а на фермерите ще спести финансови и психически проблеми. Поддържането на здравословния статус на вашите животни по време на студения зимен период не е трудно. Достатъчно е да си припомните за факторите, които влияят на тяхното здраве и самочувствие, включително настаняването, храненето, околната среда, стреса и излагането на патогени – съветват експертите и специалистите по хранене.

1 1 Swiss cows winter

 

1. Готово ли е зимното жилище на животните?

Първата стъпка на всеки добър зимен план е оценката на качеството и вида на настаняването на говедата във вашата ферма. Подобренията, направени в помещенията на животните през следващите няколко седмици, могат да доведат до увеличаване на продукцията през зимните месеци. Тези подобрения не са непременно „титанични”, често и обикновени модификации на страничните стени на пристройките са достатъчни, за да се позволи циркулацията на допълнителен свеж въздух. Постоянният поток от чист въздух е важен, но също така е необходимо течението да се сведе до минимум, за да се предпазят животните от настинка. Изследванията показват, че кравите се чувстват комфортно в добре проветриви помещения и са по-малко склонни да развият респираторни инфекции или пневмония.
Фермерите трябва също така да обмислят внимателно размера на наличното помещение, тъй като пренаселеността може да доведе до значително намаляване на производителността на животните.
Указателно пространство, необходимо за всяко животно:

• Млади говеда: 0,9 – 1,1м2
• Говеда за угояване(довършителни): 1,4 – 1,7 м2
• Крави с бозаещи телета: 2,3 – 2,75 м2

2Limousin Heifers on Silage

2. Жилищно настаняване без стрес

За много фермери настаняването в обора се разглежда като идеална възможност да отбие бозаещите телета от майка им. Но трябва да се знае, че по време на отбиването телетата са по-податливи на заболявания и инфекции, тъй като тяхната имунна система е потисната поради стреса от отделянето от майката и затвореното жилище. Най-добрата практика предполага телетата да се отбиват от кравите, когато излязат на открито и то постепенно във времето.

Ветеринарни процедури като кастрация и обезроговяване трябва да се избягват в този период, защото и двете предизвикват болка и стрес у животното.

1 1

 

3. Стратегия на храненето

С наближаването на зимата е необходимо да се дава повече храна на животните, за да поддържат топлината на тялото и да се облекчат ефектите от студения стрес. Кравите трябва да бъдат в добро състояние на тялото и да имат достатъчно фураж. Така че адекватното хранене вероятно е най-важната защита срещу зимните здравни проблеми – но тя не единствената.

Eсента е подходящо време за оценка на състоянието на животното, след като сте направили ваксинациите и тест за бременност (чрез кръвна проба или палпация). Тогава можете да сортирате по-слабите крави и да започнете да ги храните от по-рано, за да наддадат тегло преди да настъпи студеното време.

Здравето зависи от правилното хранене за изработване и поддържане на силна имунна система. Слабите говеда са по-уязвими от студения стрес и имат по-слаба имунна система. Бременните крави се нуждаят от повече храна през зимата, защото плодът ще се разраства по време на най-суровите месеци.

3

4. Осигурете необходимата площ за хранене
За да постигнете най-голямо увеличение на теглото от говедата ви през зимните месеци, препоръчително е да групирате животните според теглото.
Така ще предотвратите по-тежките животни да избутват по-леките от „масата” за хранене. Значителни печалби могат да се направят при угояването, когато всички животни в групата са с един размер. Освен това, ако във фермата са възприели отелването да става от 24-месечна възраст, по-малките юници могат да получат преференциални грижи.

Препоръчителната лицева площ за храненето на тези животни е 600 мм. Заедно с подходящо място за хранене, говедата винаги трябва да имат достъп до прясна чиста вода.

5. Тествайте качеството на фуража и не предприемайте внезапно диетични промени

Препоръчително е да направите анализи на сеното, за да знаете дали нивата на хранителните вещества са адекватни и необходими ли са концентрирани добавки. Това може да ви помогне при вземането на решения от кой тип сено или от коя бала ще храните различните животни – отбитите телета, юниците, младите крави и биковете. Различните класове животни имат различни потребности; захранвайте с висококачественото си сено по-младите животни, които все още растат. Още в самото начало заделете най-доброто сено за току-що отбитите телета или за първескините, за да не се окаже по-късно, че то вече не е в наличност. Ако храните животните със зърнени храни (овес, ечемик и т.н.), тествайте нивата на нитратите, за да знаете дали трябва да смесвате зърнените с друго сено или кои животни можете да храните безопасно с тях. Анализът на сеното при всички случаи ще ви струва в пъти по-малко при евентуалната загуба на една крава (или аборт).

4. 6. silage 768x576

 

Ако сеното ви не е достатъчно хранително, трябва да знаете как и с какво да го допълните. Изработете си график кога трябва да започнете да давате добавките. Можете да си направите и план за непредвидени обстоятелства, като лошо време например, когато дълбокият сняг не позволява излаз на пасбището. При недостатъчно захранване по време на бременността, отелилите се крави в последствие не могат да произвеждат достатъчно коластра, за да предпазят теленцата с майчините антитела.

Зърното или силажът се смилат твърде бързо, за да повлияят на затоплянето на животните през студеното време. Кравите се нуждаят от повече фураж; те използват търбуха си, за да поддържат топлината на тялото си (ферментационното храносмилане създава топлина), така че обемистите и груби храни като сеното трябва да останат в търбуха им за по-дълъг период. Можете да храните животните два пъти дневно и да им давате по-голямата част от дажбата следобед или вечер, така че да могат да я използват през нощта, за да запазят топлината си.

6. Недостиг на минерали

Ако сте направили проби на фуража си, имате по-добра представа от каква минерална програма се нуждае стадото ви, при положение че сеното ви не съдържа достатъчно селен, мед или други важни минерали. Обърнете се към вашия ветеринарен лекар за съвет какво да направите. Трябва да знаете дали добитъкът ви изпитва дефицит от мед например и да направите чернодробни проби на крава или пък с току-що загубено теле.

7. Осигурявайте винаги прясна и чиста вода
Водата също е важна част от храненето. Трябва да е уверите, че има достатъчно вода във всеки обор и на всяко пасбище. Ако няма достатъчно вода, говедата могат да ядат сняг, за да утолят жаждата си. Докато пасат трева през зимата, те могат да лижат сняг. Но при всички случаи се нуждаят от прясна и чиста вода

8. Контролирайте паразитите с програма за предварително лечение
Добрата практика показва, че земеделските стопани трябва да потърсят ветеринарен съвет, преди да предприемат някаква стратегия за лекуване на глистите например. На фермерите се препоръчва да започнат лечението на телетата или на току-що отбитите кърмачета срещу глисти в дробовете или в стомаха четири седмици преди да влязат в обора за зимуване като част от Програмата за предварително лечение. Този срок е достатъчен за излекуване на белите дробове.

Това ще позволи на едрия рогат добитък да използва тревата по-добре през седмиците, предшестващи настаняването през зимния период, като същевременно постигне максимална производителност от консумацията на тревата.

9. Ваксинирайте, преди да е станало късно
За много ферми групите от животни ще се смесят за първи път в зимните жилища, вследствие на което рисковете от появата на болестни огнища се увеличават.
Ветеринарите препоръчват да се прилага Програмата за предварително лечение и телетата да се ваксинират преди отбиването и/или настаняването им в зимните помещения, за да може имунната система да работи преди животното да е изправено пред главното предизвикателство.
Ваксинациите се извършват навсякъде от пет дни до шест седмици, за да бъдат ефективни (в зависимост от предписания продукт), така че е важно да планирате датата за потенциалното настаняване или за отбиване преди процедурата. Също така е важно да се ваксинира всяко животно в стадото, тъй като ефективността на продукта намалява, когато някои животни недалновидно са оставени беззащитни пред едно евентуално избухване на болестта.

Зимният период е подходящ за лечение на животни за чернодробен метил и въшки. Никой сериозен фермер не си позволява лукса да пренебрегне профилактика на заболяването, защото целият му труд през годината може да отиде напразно.

кога се нуждаете от програма за контрол на паразитите и какви евентуални резултати да очаквате от нея.

Мила Иванова

По материали от чуждестранния печат

Прочетена 1197 пъти Последно променена в Четвъртък, 01 Ноември 2018 13:02
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта