Ще заменят ли насекомите свинското месо?

Преди няколко години Световната организация по храните направи интересна препоръка към фермерите: беше им препоръчано да обърнат внимание на насекомите.

Насекомите са добри източници на протеини, съдържат мастни киселини и минерали, а тяхното отглеждане изисква значително по-малко ресурси от отглеждането на свине или говеда. Насекомите също могат да бъдат алтернатива на соевото или рибено брашно, които се използват при храните за животни.
Но според експертите човечеството все още не е готово да премине в категорията на насекомоядните.
Изпълнителният директор на Hermetia Baruth GmbH (Бранденбург), Хайнрих Кац счита, че насекомите едва ли ще станат основната храна в Европа и още повече, че те не могат да заменят напълно месото. Същевременно експертът изобщо не е против това, че този пазар се развива активно.
Хайнрих Катс счита, че продуктите от насекоми ще станат успешни само когато носят на производителя предимства, какъвто е случаят с неговата компания, която произвежда ларви на мухи за преработка в храната за риба и животни. И когато става въпрос за производството на фураж, тогава насекомите имат повече шанс. Ако разглеждаме насекомите като храна за хората, това ще бъде по-скоро продиктувано от модата.
Що се отнася до печалбите на земеделските производители, които ще рискуват с този бизнес, то тук не всичко е толкова розово. Една от причините е, че до момента няма оборудване за ферми за насекоми, което би позволило да се достигнат високи обороти.
Хайнрих Кац добавя, че за две години компанията му планира да достави на пазара специализирано оборудване за производство на насекоми. Може би след това, отглеждането им във фермите може да стане много по-лесно.
Експертът добавя, че въпреки амбицията на някои земеделски стопани, той не би ги съветвал да се занимават с размножаване на насекоми: в малък мащаб този бизнес е нерентабилен, а в голям е твърде скъп и трудоемък.

Биологът Андреас Стамер, който е специалист по консултиране в сектора на размножаване и отглеждане на насекоми, споделя мнението на Хайнрих Кац. Той отбеляза, че сега в Европа, производителите на насекоми се занимават с развъждането на ларвите на мухи, щурци и скакалци. Продуктите след преработката могат да бъдат доставени в страните от ЕС като хранителен продукт. Но биологът подчертава, че никой засега не е намерил златната жила в това направление.
Експертите смятат, че производството на насекоми е млада индустрия, която има голям брой неизучени области и е рискова за предприемачите.

Петър Кръстев

Прочетена 452 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта