Дронове успешно се конкурират с овчарските кучета Избрана

Дроновете станаха много популярни в растениевъдството - те помагат за бързото откриване на плевелите, вредителите и дефицити на хранителни вещества. С какво обаче дроновете могат да са полезни в животновъдството?
В този отрасъл внедряването им върви по-бавно. Но ситуацията се променя. Няколко американски фермери тестват безпилотниците в своите стопанства.
Кевин Кестер, президент на най-голямата животновъдна организация в САЩ - Националната асоциация на животновъдите (NCBA) е голям почитател на дроновете, за които намира нови и нови приложения в ранчото си в Калифорния. Ранчото му е разположено на територия от 8 км в хълмиста местност.
Отначало той използва дроновете, за да проверява отдалечените поилки за животните и да определя местонахождението на стадата в някои отдалечени каньони. След това опитва с тяхна помощ да премества животните от едно пасище на дрего. "Забелязахме, че ако докараме дрона до животните, те не бягат уплашени, а просто внимателно се преместват. Така, че решихме да местим стадата, без да използваме хора и кучета", разказва Кестер. Освен това, използването е на дрон е екологично, тъй като не се налага използването на машини, които горят дизел.
 Ранчото на Емет Колдуел, в което се отгеждат породисти животни от породата Ред Ангъс е на границата на Небраска и Канзас. Дроновете той използва по същия начин, както и Кестер. "Използвам дрон с камера, за да намеря стадото на пасищата и да намаля времето за преместването му. Някои животни се местят от звука на апарата в посоката, която ми е необходима. Останалите обикновено ги следват. Освен това, с помощта на дрон мога да намеря загубили се животни, проверявам нивото на водата във водоизточниците и замърсяванията на пасищата, без да ми се налага да отидо до мястото".
Батерията осигурява около половин час полет на дрона. Това е достатъчно, за да се видят оградите, водоизточниците, хранилките и местоположението на животните. Животновъдите използват  дрон DJI Phantom 4  със стандартна камера и приложение за фермери. Цената на добра система може да достигне от 2000 до 3000 щатски долара. "Това не е твърде много, имайки предвид времето, което пестя", казва Колдуел.
Рас Бъргър, продавач на дронове за животновъдството, казва, че интересът кам тази технология определено нараства. "През последните няколко месеца посетихме няколко конгреса по отглеждане на едър рогат добитък и говорихме със собствениците на ранчо за какво те биха искали да плащат. Открихме, че те биха искали дрон, който да може да проверява електропастирите, както и биха платили да приложени, позволяващо да се определи моментът на разгонване на кравите".

 

Прочетена 2800 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта