Бъдещето на генното инженерство в животновъдството Избрана

* Какви ще са ползите и има ли риск, ако технологията за редактиране на генома бъде възприето от обществото и от контролиращите органи?

В Съединените щати усилено се работи за развитието на науката за създаване на технология за редактиране на геномите в животновъдството и в биомедицината. През август биотехнологичната компания Recombinetics, базирана в Сейнт Пол, Минесота, получи 34 милиона долара финансиране за ускоряване на научноизследователската и развойна дейност в тази област. Компанията се фокусира върху подобряване на здравето и условията за отглеждане на животните, както и създаването на технология за “отглеждане” на човешки органи у свине, с цел трансплантация.

И така, какво ще бъде животновъдството в ерата на генното инженерство?

1. Прасетата ще бъдат устойчиви на вируса на АЧС

Ако редактирането на генома помогне за създаването на прасета, които са устойчиви на вируса на африканската чума по свинете (АЧС), това ще има огромно значение за световното свинепроизводство.

В Шотландия професорът по биотехнология вживотновъдството Брус Уайлоу, декан на катедрата по геномика в Института „Рослин” в Единбург, работи именно по този проблем. На този етап подробностите за изследванията на АЧС са строго секретни, но Уайлоу леко повдига завесата, като казва, че има положителни резултати, въпреки че е малко вероятно учените да успеят в близко бъдеще да се справят окончателно с настъпващата епидемия от вируса на африканска чума по свинете.

2. Земеделските животни ще бъдат пощадени от болезнени операции

Ученият от Калифорнийския университет Дейвис Алисън Ван Ененам, специалист по генетика, и Мич Ейбрахамсен, главен търговски и научен сътрудник на Recombinetics, твърдят, че в бъдеще няма да се налага кастрирането на нерезите, предвидени за угояване (те ще се раждат стерилни), а едрият рогат добитък ще е без рога -  ще се раждат безроги животни.

3. За горещите страни ще се селектират животни, устойчиви на топлина

В научните програми Recombinetics голямо внимание се отделя на повишаване на   устойчивостта на животните към високите температури. Това важи както за месното, така и за млечното животновъдство. По този начин специалистите се надяват да се увеличи ефективността на производството в тропическите региони. "Ако млечните крави в тропическите страни са адаптирани към високите температури, ще видим седемкратно намаляване на броя на животните, необходими за производството на мляко, в сравнение с броя, който се отглежда днес в тези региони", твърдиЕйбрахамсен.

4. Кравите няма да боледуват от туберкулоза, а прасетата ще са устойчиви на PRRS-вирус

В бъдеще генномодифицираните едър рогат добитък и свине със сигурност ще бъдат по-здрави, уверен еЕйбрахамсен. Заради придобитата устойчивост няма да има проблеми с шап, туберкулоза и репродуктивно-респираторния синдром при свинете.Учените са убедени в това, докато проблемът с устойчивостта на АЧС остава открит.

5. Селекцията ще достигне ново ниво

“Интересно ми е да използвам селекцията и редактирането на генома, за да подобрявам поголовието в племенното стадо. Редактирането на гени позволява да се получат висококачествени животни за кратко време и при ниски разходи”, споделя Алисън Ененам.

"Нашата цел е да направим няколко промени в животното", коментира думите на колегата сиЕйбрахамсен. - Като използваме редактирането на генома, ние се надяваме да получим животни, които са устойчиви на болести, издръжливи на високи температури, които отделят по-малко отпадъчни продукти в сравнение с животните, които днес отглеждаме в стопанствата си."

6. Земеделските производители активно ще използват постиженията на науката, за да подобрят рентабилността на стопанствата си

Recombinetics вече има търговски сделки не само с научни институти, но и с реални стопани. "Става дума за Semex, канадска кооперация за млечни продукти, казва Ейбрахасмен. - Не можем да съобщаваме публично всички партньори, с които водим преговори, но списъкът непрекъснато се увеличава. През следващата година очакваме допълнителни потвърждения за сътрудничество от търговски партньори както в Северна Америка, така и в Европа. Животните, които ще са в добро здраве и няма да се нуждаят от болезнена кастрация и операции по отстраняване на рога, ще бъдат достъпни за всички, благодарение на търговско партньорство. "

„Когато Semex обяви сделката си с нас, тя получи положителни отзиви от членовете на кооперацията. След десет години земеделците активно ще въвеждат иновациите”, прогнозира Абрахамсен. „Стопаните са много прагматични и ориентирани в бизнеса си – потвърждава Ененам. Ако технологията помага за разрешаването на проблема по икономически ефективен начин, животновъдите ще го приемат."

7. Технологиите за редактиране на геномите няма да плашат хората, както ГМО

"Аз съм умерено оптимистичен относно факта, че можем да ускорим технологията за редактиране на генома, без да използваме опита с ГМО. -споделя Джон Джонсън, генерален директор на Националния съвет за производство на свинско месо в САЩ. - Заинтересованите страни и учени трябва да поемат ангажимент за разработването на програми и за разговори на терен, както правят хората. Те не се опитват да скрият нищо - и това е правилно! Този подход е много различен от въвеждането на ГМО-продуктите на пазара преди 30 години. Прозрачността и откритият диалог са начин да постигнем по-широко приемане от страна на потребителя на продукти от генетично модифицирани животни. "

8. Технологиите за редактиране на геноми могат да използват въвеждането на чужда ДНК в тялото, както при ГМО

„Колко добре потребителите разбират редактирането на гените вероятно зависи от това кой и как разпространява информацията”– твърди Алисън Ененам.

Редактирането на гени всъщност може да се използва за въвеждане на ДНК от различни видове. Така тя не се се различава от трансгенната технология, обяснява Ененам. В същото време, редактирането на генома може да се използва за извършване на промени, които точно имитират съществуващите генетични варианти в рамките на даден вид или спонтанни геномни промени.

„Нито една от от споменатите техники не са еднозначно рискови, за което свидетелстват десетилетията проучвания за безопасността на ГМО в сравнение с традиционното отглеждане на животните – твърди Алисън Ененнам - Въпреки това някои групи „еколози“ успешно разпространиха страха от ГМО, като следваха собствените си интереси, за да внушават страх от редактирането на гените.”

 

9. Регулаторите ще подобрят подхода към технологията за редактиране на генома

„Надявам се, че те няма да регулират самия процес, ако полученият продукт е неразличим от естествения продукт, казва Ейбрахамсен. – Фокусът на развитието е върху ускоряването на процеса на естествено възпроизвеждане. Определяме генетичнrтe вариации, които определят доброто здравословно състояние и продуктивността на животните. След това с помощта на генното редактиране, увеличаваме проявата на тези признаци при нашите елитни и високопродуктивни животни.”

„През август м. г. от Япония обявиха, че според проучвания,на нейни учени генетичномодифицираните животни не се различават от нормалните животни в хранителната верига, посочи Ейбрахамсен. Южна Америка одобри генетично модифицирани животни. Канада регулира процеса въз основа на това дали продуктът е нов, или не. -Тези страни регулират продукта, а не процеса!,”

Американското министерство на земеделието (FDA) регулира растенията с редактиран геном, като взема предвид факта, че ако едно растение не съдържа нова ДНК и може да бъде произведено чрез конвенционално отглеждане, то тогава не подлежи на допълнително регулиране.

„В случая с редактираните животни, FDA иска да кандидатства за одобрение на "ново лекарство за животни" за всички умишлени промени в храненето им, казва Алисън Ененам. - Трудно е да се разбере какви потенциални рискове, свързани с редактирането на геномите на животни, изискват такава висока регулаторна бариера, като се има предвид, че тези промени могат да се получат чрез конвенционално размножаване."

„Ако правилата предвиждат одобряване на ново лекарство за животни за всяко редактиране, това ще ограничи търговското развитие до големи компании, като на практика ще отхвърли малките стопанства. Малкитеобщности, с научен потенциал, нямат интерес да разработват иновации, които никога не могат да бъдат приложени поради високите бариери за навлизане на пазара ” – споделя Ененам.

10. Генетично модифицираните животни ще работят в служба за здравето на хората

Recombinetics има две неземеделски научни и бизнес секции

„Една от тях се фокусира върху използването на прасета като модел за изследване на човешки болести. Физиологията и метаболизмът на прасетата (в сравнение с мишките) са по-близки до тези на човека, казва Ейбрахамсен и допълва: – Нашите прасета ще позволят да се предскажат и определят промените, които настъпват в човешкото тяло. Така например компанията е селектирала свине с високо кръвно налягане. Трябва да можем да идентифицираме биомаркери, които показват рисковете от високо кръвно налягане и да се определи превантивната терапия.”

Втората секция се занимава с регенеративната медицина. „Ние използваме свине като инкубатори за производството на човешки клетки, тъкани и органи, обяснява Ейбрахамсен. – В продължение на шест години компанията ще произвежда човешки клетки и тъкани, които ще решават проблеми с дефицит на кръв, съхранение на кръвни продукти, диабет и чернодробни заболявания. В крайна сметка през следващите 10 години ще развием човешки органи за трансплантация с акцент върху роговицата, сърцето, бъбреците и черния дроб."

Дори най-големият производител на свинско месо в света Smithfield Foods създаде подразделение на биологичните науки с надеждата да получи технология за отглеждане на свински органи, подходящи за трансплантация на хора.

(По материали от www.agriculture.com)

Прочетена 1804 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта