В американското фермерство жените са 30 на сто Избрана

Сара Майер управлява наравно със съпруга си млечно стопанство с 550 крави, грижи се за младите телета, следи здравословното състояние на цялото стадо и отговаря за бизнесделата – репортаж на в. ”Ню Йорк таймс

Щатът Минесота в Северна Америка е известен като „Страната на десетте хиляди езера“ (на територията му от 200 000 кв. км са изброени 11 842 езера), но също и с по-прозаичното си название „Щат на хляба и маслото” (Bread and Butter State) заради развитото си селско стопанство. В Централна Минесота, на юг от някогашното прерийно селище Сок Сентър, окръг Стърнс, се намира и млечната ферма на Сара и Ник Майер с площ от 360 акра (над 1440 дка).

4. Стадото на Тара и Ник

На нежната половинка на фермерското семейство Майер посвети репортаж един от най-авторитетните американски вестници – в.”Ню Йорк таймс”, който оригинално въвежда в темата: Среща с член на кооператива от 1791 производители на мляко, които стоят зад маслото във вашия хладилник...

 Младата и амбициозна Тара Майер веднага уточнява, че недолюбва да я представят като „съпругата на фермера”, предпочита да я наричат просто „фермерката”. Чувства се равностоен управител в семейното стопанство „Майер Деъри” (Meyer Dairy), в което се отглеждат 550 млекодайни крави. Всеки ден тя и Ник стават в 4 часа сутринта за първото издояване на кравите, последвано по-късно от още две – на обяд и в 8 часа вечерта. 

"Аз отговарям за младите животни, за бебетата телета, казва Тара. – Освен това се грижа за ваксинациите за цялото ни стадо, проследявам движенията и здравословно им състояние с компютърна програма. Справям се и с финансите: фактуриране, плащане на сметки, заплати, данъци – с всичко, което е необходимо за поддържането на един успешен бизнес ".

Успешните млечни стопанства се срещат рядко напоследък

  като се има предвид, че цените на млякото остават под средните производствени разходи за последните четири години. „Изживяваме трудни времена, споделя Тара, която е израснала във ферма и притежава магистърска степен по бизнес администрация от Университета на Финикс и бакалавърска степен по селскостопанска икономика от Университета на Минесота – Туин Ситиис. – Ние непрекъснато следим маржовете и как можем да бъдем по-ефективни. Трябва да работим по-усърдно и по-интелигентно."

В допълнение към фермерските си задължения Майерови отглеждат също стотици акра царевица и люцерна, за да изхранват животните си. А Тара посвещава много време за грижите за двете деца – Тайлър (9) и Мади (7), както и за социални дейности – като съветник в Агенцията за земеделски услуги на окръг Стърнс и председател на годишното събитие на окръга – „Закуска на фермата“.

3. Тара пред компютъра в къщата си

Макар да й изглежда невъобразимо някой да поставя под съмнение нейния авторитет, Тара си припомня няколко случая, в които точно това се е случвало. „Търговци спряха пред фермата и ме попитаха дали съпругът ми е наблизо и дали могат да разговарят с боса – разказва тя. – Но мисля, че нещата се подобряват, както в нашия регион, където съм заслужила уважение, така и за жените в селското стопанство.”

„Друго погрешно схващане е, че всеки американски фермер е грубоват мъж, спосивели коси, в работен гащеризон. А почти една трета от фермерите в САЩ сме жени " – уточнява младата жена.

Семейство Мейерови успява да преодолее препятствието

 което спъва много независими семейни ферми: дистрибуцията. Двойката се радва на гарантиран пазар за млякото си чрез Land O’Lakes (Земя на езерата), кооперативна компания, собственост на Майерови и на 1791 американски млекопроизводители. Това превръща фермата Meyer Dairy не само в производител, но и купувач на продуктите на компанията. И още един факт: Щатът Минесота има най-много хранителни кооперативи на глава на населението в САЩ.

"Като членове собственици на Land O’Lakes ние се възползваме от подкрепата и от методите на управление на другите фермери в кооперацията, казва стопанката на фермата. – А млякото ни пътува само шест мили до преработвателния завод на Land O’Lakes в град Мелроуз.”

Фермерското семейство Майерови произвежда 2670 галона мляко дневно (американският галон е равен прибл. на 3,8 литра – б. ред.).

Брандът Land O’Lakes, синоним на масло, принадлежи на фермерите, а не на някой масивен интернационален конгломерат. "И това е така от основаването на компанията през 1921 г. до днес – казва Анна Скуиб, старши мениджър на маркетинга в Land O’Lakes. И допълва, че

кооперацията е изградена върху 3 стълба –

 сътрудничество, взаимопомощ и находчивост. – Хубавото на нашата кооперация е, че напредъкът в технологиите, устойчивостта и хуманното отношение към животните са споделени ценности от всички собственици. В момента, когато страната ни е толкова разделена, не е необходимо нашите членове да изповядват еднакви политически убеждения, достатъчно е да се придържаме към трите стълба."

 „Кооперативната концепция е кристално чиста –продължава разсъжденията си Анна Скуиб. – Аз работя за фермерите, които отглеждат кравите, които доставят млякото за нашето масло, сирене и други млечни продукти. Лично аз имам две деца, за мен е важно да знам откъде идва храната им.”

Скуиб се присъединява към Land O’Lakes през април 2017 г. и си поставя за задача да се противопостави на погрешното схващане, че марката е част от някаква гигантска корпорация за пакетиране на стоки. И се старае да разруши още един мит – че фермерството е само мъжка професия. „В действителност в американското фермерство жените са 30 на сто” – повтаря Анна статистиката, за която спомена и Тара Майер.

За да ознаменуват тази промяна във фермерството на САЩ, както разказва Анна Скуиб, фермерки от кооператива Land O’Lakes са работили заедно с нашумялата соул певица Маги Роуз, за да пренапишат текста на популярната песен за фермерството „Старият Макдоналд” (Old MacDonald). Видеото “She-I-O,” с участието на 5 дами от кооператива се е появило в Националния ден за равенството на жената на 26 август м.г. и се е превърнало в хит.

“Непрекъснато се изумявам от нашите жени фермерки – възкликва Скуиб. – Те притежават толкова много издръжливост и смелост.”

Фермерската история на Тара Майер

 започва от град Феърбоу, Минесота, където нейните родители отглеждат млечни крави, свине и редица култури. „Израстването ми беше трудно – казва тя, припомняйки си тя строгите задължения. – Селското стопанство не е лесен начин на живот, той включва действителни отговорности” – разказва младата жена. Преди да се омъжи за Ник, Тара, с диплома за бакалавърска и магистърска степен, вече бе започнала селскостопанската си кариера в различни земеделски служби в Минесота.

Майерови въвеждат многобройни технологични подобрения в дейностите на млечната ферма, която Ник поема от родителите си през 2003 г. (Сред нововъведенията са светодиодните лампи и двигателите за изпомпване на млякото, които работят само когато е необходимо.) Фермерите засаждат покривни култури, за да фиксират хранителните вещества в почвата, и непрекъснато тестват съдържанието на водата. Хуманното отношение към животните си остава техен приоритет. „Всичко се върти около комфорта и благосъстоянието на нашите крави“, споделя стопанката.

 “Нашата ферма съществува от много дълго време и ние трябва да направим всичко по силите ни, за да я предадем в добро състояние на следващото поколение” – убедена е Тара Майер. А на въпроса дали би искала някой ден децата й да поемат управлението на фермата, майката казва: „Това трябва да бъде решение, което Тайлър и Мади ще вземат сами. – Ако те си изберат друго поприще, ОК. Надявам се, децата ми да се придържат към честна трудова етика, да са способни да решават проблемите си и в крайна сметка – да бъдат добри и почтени хора” –изповядва майчиното си кредо Тара Майер.

Прочетена 3221 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта