4,2 милиона евро са инвестирани в изкуствен интелект за контрол на кравите Избрана

Холандската компания Connecterra е получила безвъзмезна помощ от ЕС по програмата „Хоризонти 2020"

Фирмата Connecterra е разработила интелигентен помощник за животновъдите, като използва най-модерна технология. Новият помощник на земеделеца е наречена „Ида“ - програма, която използва изкуствен интелект. Тя използва данни, събрани от кравите в стопанството, и предоставя различни препоръки за тяхното отглеждане. Целта на тази програма е да помогне на фермерите да постигнат максимална ефективност при създаването на млечна ферма.
Проектът е подкрепен от ЕС чрез предоставяне на безвъзмездна финансова помощ 4,2 млн. евро по програма „Хоризонти 2020“. Получаването на средства по тази програма е изключително трудно. Едва два процента от желаещите са успели да я получат.
„Получаването на безвъзмездна помощ в такава тежка конкуренция е още едно потвърждение, че проектът има много добър екип и най-модерните технологии в областта на дигиталното животновъдство” – казва Майкъл Дийн, ръководител на инвестиционния отдел на AgFunder.

Системата съхранява информация за заболяванията сред добитъка, а също определя най-високопродуктивните крави в стадото.
“Ида” събира за кравитеданни, които след това обработва и анализира, за да открие здравословни проблеми като мастит, куцота или хранителни проблеми. Системата също така ще помага на земеделците да определят най-доброто време за осеменяване. В близко бъдеще “Ида” ще може да определи кога една крава очаква телета. Connecterra също проверява способността на програмата да идентифицира най-високопродуктивната крава, която е най-добра за разплод.
Програмата може да проследява промените в стопанството и да анализира какъв е техният ефект върху поведението на кравите. За целта се използват сензори. Трябва да се отбележи, че "Ида" е оборудвана с технология за машинно обучение, т.е. нейните алгоритми непрекъснато подобряват продукта.
„Нашата програма се отличава със своята простота и може да даде пълна картина за стадото”- казва Ясир Хохар, главен изпълнителен директор на Connecterra.

Прочетена 1348 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта