Половин милион подписаха забрана на клетките в животновъдството

500 000 граждани на ЕС вече са подписали Европейската гражданска инициатива (ЕГИ), която стартира през септември миналата година. С това се маркира средата на кампанията за Край на клетките за селскостопанските животни в целия ЕС.

Три български организации, сред които и сдружение КАЖИ, се обединиха с над 150 други европейски организации за защита на животните и околната среда, с една цел: забрана на клетките в животновъдството в цяла Европа. Днес се отбелязва 500 хилядният подпис, носещ кампанията все по-близо до успешен завършек.

През последните пет месеца, към кампанията са се провели множество събития в отделните държави-членки на ЕС, включително и в България. Инициативата вече е отразена в няколко международни вестника, а само в рамките на последния месец бяха събрани близо 100 хиляди подписа. Известни обществени личности като Памела Андерсън и Рики Джървейс изразиха подкрепата си за Инициативата. Андерсън дори присъства на събитието във Франция, с което се откри кампанията там.

Българското сдружение КАЖИ – единствената организация в България, фокусирала дейността си върху хуманното отношение в индустриалното животновъдство, ще продължи да работи редом с останалите си партньори-НПО, за да бъдат събрани нужните един милион подписа към Европейската гражданска инициатива срещу клетките до септември тази година.

В този момент 300 млн. прасета, кокошки, зайци, патици и гъски са затворени в клетки в ЕС. Повечето от тези клетки са железни, тесни и отнемат на животните възможността да се движат свободно или дори да се обърнат, седмици наред. Тези клетки са излишна жестокост и премахването им е напълно възможно и необходимо, твърдят от КАЖИ. Ако успее, Европейската гражданска инициатива ще донесе безпрецедентна промяна в сегашната ни хранителна индустрия, потенциално помагайки на стотици милиони селскостопански животни в Европа. Това би била важна крачка за отношението към животните в индустриалното животновъдство, категорични са от КАЖИ.

Петя Алтимирска, председател на КАЖИ, споделя още: “Клетките са в явен разрез с Принципа на петте свободи, залегнал в Конвенцията за защита на животните, отглеждани за селскостопански цели. Нарушени са Свободата от дискомфорт, Свободата да изразяват естественото си поведение и Свободата от стрес и дистрес. Основни нужди и инстинкти на животните са им отнети.“

Всеки европейски гражданин може да подпише Инициативата на Интернет адрес caai.endthecageage.eu
 
За повече информация, моля изпратете имейл на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или звъннете на 0895 760 754

За снимки влезте тук. Снимките са свободни за употреба.

За редакторите:

1. КАЖИ ("Кампании и активизъм за животните в индустрията") е неправителствена организация, която работи за създаването на по-справедлив и състрадателен свят за животните. Чрез образователни и информационни кампании, разследвания, граждански мониторинг на корпоративно и институционално ниво, законодателни инициативи и публични обсъждания, КАЖИ се стреми към повишаване на обществената осведоменост и ангажираност за прилагане на етичните и хуманните норми, свързани с използването на животни, във всички сфери на човешката дейност.

2. Европейската гражданска инициатива "Краят на клетките" обединява мрежа от над 150 неправителствени организации за защита на животните и природата. За първи път в историята се обединява толкова голям брой организации в кампания за подобряване на условията за селскостопански животни. Инициирана е от организацията Compassion in World Farming. За да научите повече за Инициативата, посетете caai.endthecageage.eu

3. Тази европейска петиция ще трае точно една година – до този септември. В рамките на тази година трябва да бъдат събрани и потвърдени минимум един милион подписа от граждани на ЕС, за да бъде задължена Европейската комисия да разгледа искането на Инициативата.
Прочетена 1501 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта