Минимум 1,7 кв. м свободна подова площ е необходима за теле до 150 кг

По подмярка 14.1 "Хуманно отношение към животни в сектор Едри преживни животни" се предоставя финансова помощ за дейности, при които се осигуряват изисквания за не по-малко от 10 на сто над задължителния стандарт. Това означава осигуряване на свободна подова площ при индивидуално отглеждане в бокс/клетка/помещение, както и групово в бокс/помещение за животните. Най-малко 1,7 кв. м свободна подова площ е необходима за теле с тегло до 150 кг. Най-малко 1,9 кв. м свободна подова площ за теле с тегло от 150 кг до 220 кг и минимум 2 кв. м свободна подова площ трябва да се осигури за теле с тегло над 220 кг.

За крави над 24 месеца се изисква общо най-малко 6,6 кв. м в помещенията или в двора.

За биволици над 24 месеца трябват най-малко 7,7 кв. м в помещенията или в двора.

Свободно отглеждане на открито на говеда над 6-месечна възраст и/или биволи за най-малко 160 дни годишно, от които не по-малко от 120 дни за свободно пашуване и 40 дни за свободно отглеждане в двор.

Земеделски стопани, които заявяват подпомагане за свободно отглеждане на открито, трябва да поддържат гъстота на животинските единици на цялата пасищна площ на стопанството, ползвана от кандидата, на която се извършва пашата, до не повече от две животински единици на хектар. Площите трябва да са регистрирани в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) и да осигуряват възможност за паша на заявените животни.

Броят на дните за свободно отглеждане на открито се определя от датите на напускане и пристигане на животните в животновъдния обект, отбелязани в специалния регистър, който стопанинът трябва да си води. Когато животните се извеждат на дневна паша в близост до животновъдния обект, в който нощуват, земеделският стопанин води дневник, в който се вписват броят на животните по вид и категория с дните и часовете на извеждане.

Дневникът се заверява от регистрирания ветеринарен лекар в началото и в края на периода на извеждане.

Финансовата помощ по тази наредба се предоставя за изпълнението на една или комбинация от дейности, включени в подмярка 14.1 "Хуманно отношение към животни в сектор ЕПЖ" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г., се казва още в Наредбата на МЗХГ.

Прочетена 896 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта