Месодайното козевъдство - все по-печелившо по света Избрана

На козето месо се пада около 60 на сто от червеното месо, консумирано в световен мащаб. Това е диетичен продукт, богат на белтъчини и ниско съдържание на холестерин.
 
Във Великобритания пазарът на козе месо е едно от най-бързоразвиващите се направления в земеделието и се отличава с бърза възвръщаемост на инвестициите. При значително по-висока цена от агнешкото, много фермери смятат производството на козе месо за по-лесно и икономично.
 
Правителствените субсидии за доставки на козе месо, като едно от най-полезните за хората, помагат на сектора да се развива. В страната съществуват и курсове за обучение по месодайно козевъдство.
 
Няколко месни породи кози, разпространени по света:
 
Испанска месна
 
ispanskie kozy
Най-голямо разпространение испанската месна порода кози, която обединява няколко разновидности, е получила в САЩ.
Испанските кози са със средни размери, къса козина, с различни цветове, но се отличават с дълги, и често завити, рога. Освен за месо, те се използват и за контрол на инвазивни храсти.
Кико
 
kiko
Големи, бели, издръжливи и способни да понасят всякакви климатични трудности, козите Кико произхождат от Нова Зеландия. Те са предназначени изключително за производство на месо. Бързорастящите мъжки екземпляри достигат тегло от 136 кг!
Бурски кози
 
burskie kozy1
Популярни са в Южна Африка, славят се за бързите темпове на растеж и миролюбивия си характер. Бързо наддават, като достигат до 100 кг живо тегло. Бурските кози са устойчиви на болести и се чувстват прекрасно дори и в горещи и сухи райони.
Ако планирате да се заемете с месодайно козевъдство, то трябва да предвидите средства за електропастир, тъй като тези животни нанасят огромни щети на културните растения.
 
Осигурете на козите чиста и прясна вода, която винаги да е на разположение. Когато е прохладно козите пият едва 2 литра на ден, но през лятото възрастните животни се нуждаят от 10 и повече литра. Ако водата е твърде солена, топла или студена, животните ще пият по-малко, което ще се отрази отрицателно върху наддаването, млеконадоя и може да предизвика бъбречни заболявания.
Прочетена 1162 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта