Екологичните добавки заместват синтетичните Избрана

След забраната |на антибиотичните средства за стимулиране на растежа търсенето на фитогенните фуражни добавки рязко се увеличи

Фуражните добавки са област, в която постоянно се търсят нови и все по-ефективни решения. След десетилетия доминиране на антибиотиците на селскостопанския пазар, фитогенните фуражни добавки стават все по-популярни. Производителите в отраслите животновъдство и птицевъдство все повече ги използват като способ да намалят употребата на антибиотици в храната на животните.

Терминът "фитогенни фуражни добавки" е въведен през 80-те години от австрийската фирма Delacon , която и до днес остава световен лидер в този отрасъл. Тези добавки представляват широка група естествени вещества, получени от билки, подправки и техните екстракти, например: етерични масла, сапонини, танини и много други. (Сапонините са сложни органични съединения без азот и сяра в молекулите си, получени от растителни гликозиди с повърхностно активни свойства – бел.а.). Те съдържат много активни компоненти.

В допълнение към подобряването на вкуса и повишаване привлекателността на фуражите, фитогенните добавки увеличават ензимната активност в стомашно-чревния тракт и смилаемостта на хранителните вещества; имат антиоксидантно действие; подобряват състоянието на стомашната лигавица и репродуктивната ефективност. В резултат – използването на фитогенните вещества е насочено към общо повишаване на продуктивността на животните.

Преимущества пред антибиотиците

През 2006 г. в ЕС бе въведена пълна забрана на антибиотичните стимулиращи растежа продукти. В резултат търсенето на фитогенни фуражни добавки рязко се увеличи. Разбира се, забраната не бе единствената причина.

Дългосрочните проучвания показват, че фитогенните вещества, дори в малка доза, подобряват здравето на животните и увеличават тяхната продуктивност. За разлика от антибиотиците, чието използване може да има непредвидими резултати, растителните вещества като продукти с естествен произход са безопасни както за здравето на животните, така и за здравето на крайните потребители. Не е изненадващо, че общественият натиск по този въпрос доведе до постепенно изтласкване от пазара на опасните синтетични продукти и замяната им с естествени. Например, неотдавнашно проучване сред потребителите в Съединените щати показа висока степен на доверие при употребата на растителни фуражни добавки: 87% от анкетираните предпочитат продукти от онези производители, които използват фитогени при отглеждането на животни.

Важно следствие от подобряването на здравето на селскостопанските животни и птиците след употребата на растителни вещества е значителното намаляване на емисиите на амоняк и метан в атмосферата. В рамките на борбата за опазване на околната среда е несъмнено предимството на растителните фуражни добавки.

Перспективи

Днес тенденцията е съвсем очевидна: природните продукти заместват синтетичните. Появявайки се преди повече от 30 години, фитогенните фуражни добавки днес излизат на преден план, а употребата на антибиотици като стимулатори на растежа се измества от законодателството и обществения натиск.

Няма причина за съмнение – фитогените са избор на настоящето и бъдещето. Замяната на антибиотични стимулатори на растежа с фитогенни фуражни добавки осигурява устойчиво рентабилно производство и безопасност на храните. И още един пример: експериментално смесените ботанически съединения от чесън, мащерка и други естествени съставки подпомагат усвояването на хранителните вещества, оптимизират действието на червата и помагат за постигане на по-висока производителност от хранителните ресурси.

Прочетена 1071 пъти
Оценете
(0 гласа)

1 Response Found

  • Връзка на коментара
    https://sivisolucangubresi.org Сряда, 08 Май 2019 15:39

    използване на течен червей за увеличаване на добива на вашите растения. течен червей тор

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта