Битката е за повече от един “De minimis” Избрана

Учредиха първата браншова камара за месодайно животновъдствоу нас

Анета Божидарова

Първата браншова камара за месодайно животновъдство у нас вече е факт. Повърхностното разчитане е очевидно – организацията трябва да защитава интересите на говедовъди, овцевъди и козевъди, които отглеждат месодайни животни. Камарата остава отворена и за останалите месодайни въдства. На по-дълбоко ниво обаче идеята е съвсем друга – промяна на философията на мислене на българския фермер. Той трябва да се самодисциплинира във всяка стъпка на своята животновъдна дейност. Браншовата камара има амбицията да изработи съответните вътрешни правила и стриктно да съблюдава за тяхното спазване.

Идеята за учредяването на Браншовата камара дойде от двете развъдни асоциации в сектор „месодайно говедовъдство“ - Националната асоциация за месодайно говедовъдство в България (НАМГБ) и Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ). Обща организация поискаха фермерите, които работят с двете развъдни асоциации. И стъпката беше направена още в края на миналата година, на съвместно събрание в Пловдив. Тогава обща беда сплоти стопаните – ставките за месодайни породи под селекция паднаха драстично – заради големия брой регистрирани животни в този сегмент, повечето – прехвърлени от млечни породи към месодайни. Това даде ясен знак, че са нужни по-строги правила и по-адекватна защита на интересите. А такива се постигат само по пътя на единомислието. Такова вече е заявено.

През Браншовата камара за месодайно говедовъдство фермерите ще могат сами да определят политиката в сектора – ако спазват вътрешните правила, които ще изработи и приеме новоучредената структура. Неслучайно в нейното управително тяло не влизат експерти, а реални животновъди. Експертизата обаче няма да остане на втори план. Напротив – тя ще бъде определяща, за да могат фермерите да бъдат адекватни на пазарните правила. Добър пазар без високо качество не е възможен. Експертизата ще гарантира добри производствени практики в сектора, но няма да влияе върху исканията за подкрепа. Те ще бъдат постигани с консенсус между самите стопани. Които са наясно, че само единни и под шапката на висок стандарт за качество могат да имат претенции за адекватни политики на ниво министерство. Поставени на масата със силата на реални производители на качествено говеждо, телешко, овче и козе месо, с установени вътрешни стандарти, политиките в сектора могат да бъдат променени.

В момента битките обикновено стихват след отпускането на един “De minimis”. Месодайното животновъдство има нужда от друга подкрепа. За да бъде извоювана, първо фермерите трябва да осъзнаят, че един “De minimis” не е достатъчен. Добра селекция, правилно хранене и угояване, постоянство, контрол и качество по цялата верига – това са задължителните условия, за да бъде браншът успешен. Бъде ли удържана тази битка, пазарът сам ще намери стопаните.

Прочетена 3612 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта