Можем ли да превърнем перата от патици в пари?

Реализацията на патешката перушина заема значителен дял от печалбите от птичето производство в Китай

Заради все по-нарастващото население в световен мащаб в последните години се наблюдава повишено търсене на патешко месо – достъпен хранителен продукт. Това налага създаването на нови птицеферми за отглеждане на патици.

Най-големият производител на патешко месо е Китай. В страната се отглеждат 80 на сто от петте милиарда патици по света. Всяка година се създават нови големи птицеферми, в които се отглеждат пекински патици.

Наскоро в Аграрния университет в Ханджоу китайски учени проведоха серия от изследвания, с които искат да помогнат на птицевъдите. Целта е максимално да се увеличи генетичният потенциал на патиците.

Пред специалистите стояла задачата да определят кои хранителни елементи в дажбата за птици оптимизират теглото (размера) на птиците и качественото оперение. Реализацията на патешката перушина заема значителен дял от печалбите от производството на патици в Китай. Лошото оперение намалява рентабилността на производството– в страната съществуват много високи стандарти за качество на труповете.

Какво е значението на метионинът при храненето на птиците?

Учените стигнали да извода, че за да постигнат целите си, трябва към дажбите да се прибави допълнително количество метионин.

Метионинът е алифатна сяра, съдържаща алфа-аминокиселина. Той е необходим както за растежа, така и за оперението на птиците. Дори малък недостиг на аминокиселината намалява производителността и следователно има негативен икономически ефект.

Метионинът играе роля при синтеза на белтъци, като се превръща в други сярясъдържащи съединения, като глутатион и таурин – основни клетъчни неензимни антиоксиданта.

Съществуват три източника на метионин, използвани при храненето на животни: L-метионин, DL-метионин (DL-Met) и хидроксиметионин (OH-Met).

Хидроксиметионинът е също толкова важен за поддържането на доброто оперение и доброто наддаване на тегло, колкото и DL-Met. Това важи както за бройлерното производство, така и при отглеждането на патици.

Проучване, публикувано в Poultry Science през 2016 г., е изучавало ефективността на OH-Met и DL-Met при пекинските патици. В сравнение с изходната диета, добавянето на метионин води до увеличаване на теглото и в зависимост от дозата. Учените предполагат, че концентрации от 0,37% метионин са необходими за постигане на оптимално телесно тегло в периода след раждането.

Но да се върнем към оперението. Перата осигуряватизолация на тялото на птиците. Така се намалява топлинната енергия, която се изразходва за поддържане температурата на тялото, както и да се намалят нараняванията, ожулванията и кожните инфекции по тялото.

В съвременното птицевъдство доброто оперение се смята за решаващ фактор, който гарантира качеството на трупа. Химичните съединение цистеин и метионин участват в синтеза на кератин и са важни за растежа на перата.

Цистеинът е основен елемент за изграждането на кератина и метионинът има способността да се превръща в цистеин. Хидроксиметионинът по-ефективно се превръща в цистеин и таурин, отколкото DL-Met. След това цистеинът се превръща в глутатион, който заедно с таурина играе основна роля в антиоксидантните механизми и подобрява окислителния статус. Следователно хидроксиметионинът има голямо значение и осигурява едновременно растежа на перата и има антиоксидантна способност.

В какво се състои изследването?

Както беше споменато, по време на новото проучване в Аграрния университет в Ханджоу, на птиците са давани фуражи, към които са добавени различен процент OH-Met и DL-Met. Резултатите се сравняват с контролна група, в която патиците не получават добавки.

Дажбите за малките патета (0-21 дни) и за по-възрастните птици (22-42 дни) са на базата на брашно от царевица, пшеница и соя.

Резултатите от опитите показват, че наддаването на тегло, както и приемът на фуражи значително нарастват с добавянето на метионин. При това няма съществени различия при пробите с OH-Met и DL-Met.

Изследователите предполагат, че метионинът, заедно с лизин, треонин и триптофан, е сред най-важните съединения за продуктивността на патиците и доброто оперение

Прочетена 1800 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта