Морски водорасли повишават имунитета при бройлерите

Чрез новия подход на храненето и използването на иновативните сулфатирани полизахариди се намалява до голяма степен използването на антибиотици във фуражите

Тестовете в изследователските центрове и практиката са доказали, че непрекъснатото добавяне на микроводорасли към храната на бройлерите в началния етап от живота им и във фазата на растеж помага да се ускори преходът от вродения към адаптивен имунитет, подобрява защитата на стомаха и червата на пилетата и помага за увеличаване на производителността.

Заради нарастващото потребителско търсене през последните години, съвременното производство на бройлери се е променило драматично. Изискванията за по-високо производство и по-качествена продукция налагат да се обърне специално внимание на имунитета на птиците по време на целия производствен цикъл. Той зависи както от физиологичното състояние на птиците, така и от външните фактори.

От външните фактори трябва да се обърне внимание на стресовите, като например температурата в помещенията за отглеждане пилетата, гъстотата на поселване на бройлерите, на програмите за ваксиниране, преминаването към нов вид храна, наличието на токсини във фуражите и не на последно място – на хигиената.

Всички тези фактори оказват влияние на имунния статус на птиците и следователно – на производителността. Ситуацията се влошава, ако животните вече са с нисък или нарушен имунитет.

Въвеждането на нови правила, забраняващи включването на антибиотици в хранителния режим на бройлерите като средство за стимулиране на растежа, доведе до интензивни научни усилия за намиране на алтернативни биологично активни съединения, които могат да подобрят здравето и продуктивността на животните.

Модулирането на имунитета на животното е друг подход, водещ до по-високо ниво на резистентност към външни агресори, каквито се явяват инфекциозните агенти.

Целта на изследванията е животните да бъдат в състояние да се справят по-добре с ежедневните проблеми.

Последните проучвания разкриха потенциала на полизахаридите у морските водорасли като храна и като надеждно решение за подобряване на здравето на домашните птици. Макроводораслите са мощен инструмент за разгръщане на потенциала за производителност в съвременните производствени системи и са признати като алтернатива на храненето с фуражи, съдържащи антибиотици.

Особености на екстрактите от макроводорасли

Клетъчната стена на морските водорасли се състои главно от водоразтворими сулфатирани полизахариди, които имат сложна структура. Молекулярната маса и някои структурни особености, включително разклонената формация, както и наличието на няколко захари и по-специално на редките ксилоза и рамноза са причина за уникалната биологична активност на полизахаридите у водораслите.

Направените изследвания имат за цел да изучат модулирането на имунния отговор, както и усилването на чревната бариерна функция при употребата на новите храни.

Сулфатираните полизахариди са специфични за морските макроводорасли. Те не се срещат при растенията на сушата, нито при сладководните микроводорасли или при дрождите. Причина за това е, че морската среда е единствената, в която сярата може да бъде включена в структурата на организмите. Благодарение на тези структурни особености, морските сулфатирани полизахариди имат структурна аналогия с гликозаминогликаните (GAG) при животните, като напримерхепарина. Това обяснява високата степен на реактивност и специфична биологична активност на морските водорасли при храненето на бройлерите.

Прочетена 1195 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта