Чумата по свинете влезе в индустриалните ферми Избрана

Нов, четвърти случай на африканска чума по свинете в Русенска област. Този път той е установен в индустриална ферма в с. Николово, в която се отглеждат 17 000 прасета. Районът е отцепен и животните вече се унищожават.

Това е първият случай на африканска чума в голям свинекомплекс, в който още от миналата година са предприети мерки за контрол. Въпреки това, ветеринарните власти са потвърдили положителни проби в рамките на засилен лабораторен надзор на заболяването в свиневъдните обекти.

Фермата се намира на 9 км от границата с Румъния, а в 10-километровата надзорна зона, в село Юделник, е още един от големите свинекомплекси в региона, в който се отглеждат близо 16 000 свине.

Областната дирекция по безопасност на храните в Русе е издала забрана за движение на свине към и от свинекомплекса в Николово. От кметството вече са предупредили хората за заразата.

Марийка Николова - кмет на с. Николово: Полиция, охрана има тука към всички изходи към Николово, откъм лесопарка, от към Текето. Може да се случи да бъдат изнасяни тайно през това време и да се създаде, да се локализира доколкото се може ситуацията. И никой не може да влезе или да излезе без тоя контрол.

Хората в съседните селища вече се притесняват за храната, която консумират, макар и да не е от заразената ферма. Притеснени са и за съдбата на свинекомплекса след евтаназирането на животните, защото тук работят 80 души от Русе и околните села.

Генади Ганев: Много хора ще загубят препитанието си, имам познати тука, в Николово, имам познати в свинекомплекса в следващото село.
Марийка Николова - кмет на с. Николово: Това е една голяма съвременна трагедия … това са някакви животи, работа на хората, бизнес и един страх така се породи у хората.

От Агенцията по безопасност на храните съобщиха, че са проверени кланиците, в които са изпращани свине за клане. Месото и продуктите, добити от тази ферма, са забранени и подлежат на унищожаване.

 

Прочетена 1749 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта