×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 659

Анна-Мария Велкова, биокозевъд: И калоферската дългокосместа коза, и младите фермери са на изчезване Избрана

Анна-Мария Велкова, биокозевъд: И калоферската дългокосместа коза, и младите фермери са на изчезване

Имаме 300 хил. лева лични инвестиции, 50 хиляди по „Млад фермер“ няма да ни оправят положението, казва атрактивната млада дама

Младата Анна-Мария Велкова и нейният съпруг отглеждат по биологичен начин близо 180 животни от автохтонната порода калоферска дългокосместа коза. Фермата е близо до село Долен, община Сатовча. Ана е с одобрен проект по подмяраката 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“.

Общо по приема за 6.1 са подадени 1 837 заявления - за близо 46 млн. евро. От тях са одобрени 994 проекта. Договори ще бъдат сключени с 880 кандидати, които са получили до 40,36 точки. Останалите 114 проекта ще бъдат финансирани през септември, след нотификация. Те са с оценка до 35,96 точки ранкинг.

От договорираните 880 проекта при втория прием по 6.1, 654 от тях са насочени към биологичното производство. Най-голям брой – 736 проекта са в сферата на растениевъдство – в секторите „плодове и зеленчуци“, както и в трайните насаждения. От тях 595 са с бионасоченост. В сектор „животновъдство“ има 78 проекта, от които био са 59. В 66 проекта са заложени инвестиции и в растениевъдството, и в животновъдството.

На официална церемония в ДФЗ, изпълнителният директор Васил Грудев връчи първите 36 договора на млади фермери. Ана Мария Велкова беше сред тях.

Интервю на Анета Божидарова

Г-жо Велкова, вече подписахте договор по „Млад фермер“, от колко време чакате това да се случи?

Чакаме от година и осем месеца. Имаме 176 кози, които отглеждаме биологично и според бизнес-плана, който е заложен в нашия проект, трябва да увеличим стадото на 209 животни. Забавянето на одобрението на проекта обаче нямаше как да ни спре да работим. Наложи се да взимаме заеми от приятели, да теглим кредити.

Вие потомствен животновъд ли сте?

Не, просто обичам животните. С моя съпруг продадохме всичко, което имахме, изтеглихме кредити и закупихме едно бивше АПК. Отремонтирахме и пригодихме част от сградата, за да имаме дом и да сме близо до животните. Закупихме козите и така започнахме, вече 2 години работим. Искаме с моя съпруг да съхраним една изчезваща порода, каквато е калоферската дългокосместа коза. Напуснахме големия град и сега живеем в гората. Чувстваме се много добре, имаме дете на 2 години и то расте в различна среда. Такава е нашата мечта и ние упорито я преследваме.

Какви инвестиции сте направили до момента и с какво ще ви помогне финансирането от 50 хил. лева, което ще получите по „Млад фермер“?

Нашите лични инвестиции до момента са към 300 хиляди лева. Повече от ясно е, че 50 хиляди до никъде няма да ни оправят положението, но се надяваме във Фонд „Земеделие“ нещата вече да се задвижат по-бързо и да получаваме реална подкрепа. Не само калоферската дългокосместа коза е на изчезване, но и хората като нас, които са решили да зарежат градския живот и да се посветят на животновъдството. Тази работа е тежка, изисква голямо отдаване. Във фермата няма почивен ден, козите не признават делник, не признават празник.

Кое е най-трудното в биологичното животновъдство?

Разходите са много по-големи, когато животните са селектирани като био. Ако една царевица струва 35 стотинки на обикновения пазар, при биологичното отглеждане нейната цена е 1.35 лева. В момента не можем да си позволим да наемем пастир, ние си пасем животните. Но и работна ръка не се намира лесно, това е проблем за всички животновъди.

Срещате ли трудности с пасищата, при био-то изискванията са различни?

Поне с това нямаме проблем. Районът е доста обезлюден, в село Долен няма и 100 човека, заедно с трафопоста, както се шегуваме. Освен нас, има един колега овцевъд и това сме всичките животновъди. Наели сме под аренда пасища от общината. Колегата овцевъд май е на път да се откаже, трудно е човек да се занимава с животновъдство в България, ако не получава подкрепа от държавата.

Парите по „Млад фермер“ не са много, но и по тази мярка се натрупаха лоши практики – какъв е вашият коментар?

Ние сме чисти в нашите намерения. Проектът ни беше класиран с висок брой точки, защото е в сектор „биологично животновъдство“. Искаме да правим всичко по правилата, да работим прозрачно. Сигурно има и хора, които просто искат да вземат едни пари, без реално да се занимават с животни, но ние не сме от тях. Затова забавянето на одобрението на проектите малко ни обиди. Ние искаме да правим нещо смислено и хубаво, а не виждаме насреща подкрепа от страна на държавата.

Имате ли приятели или познати, които споделят вашия начин на живот?

Не познавам други такива. Често ни казват, че сме луди, но това е нашият избор и ние стоим зад него. Но малкото ни верни приятели ни подкрепиха в това начинание, включително със средства.

А какво бихте казали на онези, които тепърва ще поемат по този път?

Да имат яко дупе и това е. Защото никак не е лесно. Мъжът ми е пловдивчанин, градско момче, и на тема кози в началото си беше аджамия. И на двамата доста ни беше трудно да свикнем с новия начин на живот. В гората поне можеш да викаш и да псуваш на воля, няма кой да те чуе. Бяхме смешна картинка в началото, но лека полека навлязохме в нещата и сега се чувстваме добре. Не съжаляваме за избора, който сме направили. Дъщеря ни расте на воля, на въздух, храним се с чиста храна. Какво повече му трябва на човек.

Постигате мечтите си, какви са плановете за по-нататък?

Капацитетът на базата е голям, могат да се отглеждат 800 животни. Това е следващата ни цел – да я напълним. Да направим една стабилна ферма, да можем да открием работни места, да наемем хора на работа. Ще бъде хубаво да съхраним тази изчезваща порода – калоферската дългокосместа коза. В по-далечно бъдеще планираме да произвеждаме и биологични млечни продукти. Мечтата ми е да правим биосладолед от козе мляко. Той отдавна е забравен, а за мен това е истинският сладолед. Надяваме се да успеем.

Прочетена 7039 пъти Последно променена в Сряда, 28 Август 2019 13:53
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта