Еко Нива прави заявка за световен лидер по производство на мляко Избрана

Руско-германският холдинг планира да произведе 1,3 милиона тона мляко през 2020 г. и вероятно ще стане най-големият играч в света сред частните производители

Алекс Петров

Еко Нива Груп, съвместно предприятие с германското Ekosem-Agrar, е най-големият производител на мляко в Русия. В края на тази година компанията се очаква да достигне производство от 800 хил. тона мляко, а през първата половина на 2020-а възнамерява да увеличи броя на кравите си до 100 хиляди! Това потвърди директорът на Еко Нива за Сибирския регион Сергей Ляхов на завършилия неотдавна форум „АПК Сибир: Настояще и бъдеще ”. Според последните данни до 30 септември Еко Нива Груп обхваща 24 ферми в различни райони на огромната страна (отскоро и в Ленинградска област), в които се отглеждат 89 хиляди млекодайни крави. Общото поголовие на едрия рогат добитък е около 176 000.

2. Ферма съвместно предприятие на Ekosem Agrar и Еко Нива

Прагът от 100 хиляди крави ще бъде прекрачен

благодарение на деветте нови комплекса с капацитет от 3,5 хиляди до 6 хиляди крави на холдинга, допълва Ляхов.

Информацията не е сензационна според мащабите на огромната, най-голямата по територия страна в света (17 млн. кв. км). Но си струва да отбележим, че въпреки наложените икономически санкции на Европейския съюз срещу Русия за внос и износ, една страна като Германия намира начини да заобиколи и преодолее препятствията и в крайна сметка да защити интересите на бизнеса си. Защото ембарго за производство в самата Русия няма. Ето как вижда развитието на холдинга неговият немски основател Щефан Дюр, който лично присъства на форума:„Сега Еко Нива се нарежда на пето място в света по производство на сурово мляко. Но ако тя продължи да се развива със същото темпо, само след година ще заеме първото място. Ясно е, че такъв обем няма да бъде само за вътрешна употреба – ние ще увеличим производството, включително и за износ “, заяви бизнесменът.

Бум в строителството на заводи за преработка на млякото

5. Комплексът Калужкая нива

Но амбициите на компанията не се ограничават само с производството на мляко. До 2025 г. тя си е поставила за цел да се превърне в един от най-големите руски преработватели на мляко. За да се реализира този план, както уточни Сергей Ляхов, се предвижда до края на 2024 г. да се построят четири млекопреработвателни завода: заводът за сирене „ Щучье” в района на Воронеж с капацитет 60 тона мляко на ден и разходи за построяването му от 1,1 милиарда рубли; заводът за сирене „Маслянино” (Maslyanino) в Новосибирска област с капацитет 1, 2 хиляди тона мляко, на стойност над 20 милиарда рубли; заводът за бебешки храни Bobrov също във Воронежка област с капацитет 1,6 хиляди тона, на стойност 36,6 милиарда рубли, както и заводът за сирене „Ступино” в Московска област с мощност 2 хиляди тона за 35 милиарда рубли.

3. Дажбите на кравитеомпанията планира да увеличи произв на мляко до 800 хил. тона

По-специално, пускането в експлоатация на новосибирския завод „Маслянино“ се планира до края на 2021 г.  След като предприятието достигне пълен капацитет, по-голямата част от суровината, или хиляда тона мляко на ден, ще бъде предназначена за производство на сирена, а   други 200 тона – за получаване на пълномаслени и кисело-млечни продукти. Компанията възнамерява да изнася около 20-30% от своите продукти, предимно за Китай и Югоизточна Азия.

Заводът за сирене в Маслянино ще бъде снабдяван със суровини от 10 ферми с общ капацитет от 40 хиляди крави, угоявани с фураж. Три от тези комплекси с общо дойно стадо от 13,5 хиляди животни вече работят в Маслянинския района на Новосибирск. Останалите седем ферми ще бъдат построени преди 2022– 23 г., отбеляза Ляхов. През следващите четири години холдингът ще изгради три нови ферми в Черепановския район на Новосибирска област и две в района на Талмен в Алтайския край. Те вече се намират в различни стадии на развитие – от проектиране до инсталиране на оборудване. 

Специалистите от Еко Нива  правят

сравнение със световните производители

В момента най-големият, водещ сред частните компании на сурово мляко в света е китайският холдинг China Modern Dairy, който е произвел 1,28 млн. т през 2018 г. Факт е, че най-големите световни производители са кооперации – те са в Европа, САЩ, Индия, Нова Зеландия – пояснява генералният директор на Streda Consulting Алексей Груздев. Така например, най-големият кооператив на американските фермери – Dairy Farmers of America, произвежда годишно над 28 милиона тона, или около една трета от цялото производство на мляко от едър рогат добитък в САЩ.  „В съответствие с обявените планове за развитие Еко Нива още през 2020 г. планира да произведе 1,3 милиона тона мляко и вероятно ще стане най-големият играч в света сред частните производители”, потвърждава експертът.

Независимо от това, в мащаба на страна като Русия обемите на Еко Нива „не са големи и представляват малко над 2% от стоковото производство – отбелязва Груздев и продължава. – В края на 2018 г. Еко Нива отчита  производство от 484 хиляди тона мляко, докато стоковото производство възлиза на 21,5 милиона тона. Следователно, като се имат предвид разходите и качеството на суровините, които фермите на Еко Нива предоставят, компанията все още има потенциал за по-нататъшен растеж”, уверен е експертът. Съществуват много възможности за разширяване на производството в различни региони, а построяването на нови млекопреработвателни комплекси по места е необходимо и икономически изгодно – потвърждава Груздев. 

През първата половина на 2019 г. броят на кравите EkoNiva е нараснал с 28% до 80,5 хиляди крави, сочи доклад на Ekosem-Agrar AG, компанията-майка на групата. В рамките на шест месеца групата откри осем нови комплекса, а производството на сурово мляко се увеличи с 68% до 352 хиляди тона спрямо същия период на миналата година. Според тези резултати поставената от компанията цел – да произведе 800 хиляди тона мляко през 2019-а, ще бъде достигната. Според Ляхов поземлената банка на Еко Нива сега възлиза на около 600 хиляди хектара.

История на холдинга

В Топ-10 на света с подкрепа на държавата

Холдинговата компания ЕкоНива (ЭкоНива) в Русия е основана през 1994 г. от германския предприемач Щефан Дюр, собственик на компанията майка Ekosem-Agrar (Германия). От 1998 г. ЕкоНива доставя вносна селскостопанска техника на руския пазар, а от 2002 г. се занимава със селскостопанско производство. През 2011 г. компанията беше разделена на два независими холдинга: ЕкоНива Техника за доставка на вносна селскостопанска техника и сервизно обслужване, и ЕкоНива-APK за развитие на говедовъдство,растениевъдство и производство на семена.
EкоНива-АПК днес е един от водещите аграрни холдинги в Русия с приоритетно направление производство на млечни продукти. Той е най-големият производител на мляко в Русия, който поставя рекорд след рекорд: преминал знаковата граница от 2000 тона мляко на ден през април т.г., само след 6 месеца ежедневното му производство надхвърля 2175 тона мляко (към 01.10.2019 г.). Така компанията утвърди своите позиции в Топ-10 на световните производители на мляко.

Този резултат стана възможен благодарение на стремителното развитие на компанията и безпрецедентната подкрепа на руската държава. ЕкоНива непрекъснато разширява географското си присъствие и ударно изгражда животновъдни комплекси от най-модерен тип. Животните, повечето от породите Симентал, Холщайн, Червен Холщайн, Херефорд, получават нормирани и балансирани дажби според продуктивността и физиологичното си състояние.

По думите на президента на групата Щефан Дюр, който от 2013 г. с указ на президента Путин стана руски гражданин, ЕкоНива при текущата подкрепа на държавата Русия може да достигне самозадоволяване с мляко след 4-5 години. А за износа на млечна продукция трябва да се мисли отсега“.

Прочетена 1907 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта