Срив в млечното говедовъдство! Избрана

  • Фермери ликвидират стадата си, за да се спасят от загуби и фалити, съобщи тревожната тенденция Ангел Йонов, из.директор на Асоциацията за развъждане на черно-шарената порода в България.
  • Млекопроизводството е поминък не само на фермите, а на цялата държава, смята експертът

 

Габриела Събева

Млечните ферми в Североизточна България изчезват една по една. Притиснати от неволята, фермерите продават породистите животни или още по-лошо – принудени са да ги ликвидират.

Броят на млечните ферми през 2019 г. тревожно намалява, алармира Ангел Йонов, изп.директор на АРЧШПБ. „По една груба статистика от началото на годината са отпаднали около 10 ферми. Това са обекти със средно около 100 животни в тях. Това е само за района на Варна и Добрич, но тенденцията е такава и за другите райони на страната. По информация на колегите при тях също се ликвидират стопанства или са в процес на ликвидация”, обобщи Йонов.

Yonov 2

Специалистът уточни, че Асоциация се опитва да спаси черно-шарените говеда като ги пренасочи към други ферми под селекционен контрол. За съжаление не винаги това се случва. „Причините за отпадането на млечните ферми са ясни – икономически. – подчерта Ангел Йонов. - Да започнем с ниската изкупна цена на млякото, която е на път да откаже много фермери. Имаме един процес на непрекъснато увеличение на цената на млечните продукти – сирене, кашкавал, прясно мляко и други продукти. В същото време имаме обратната тенденция при изкупуване на суровината”. До скоро млякото масово се е изкупувало на 60-62 стотинки за литър, в момента се отчита леко завишение от 3-5 стотинки за зимния период, когато цената обичайно се завишава. „Имахме система за изкупуване на млякото по качествени показатели. Сега обаче такава не съществува, изкупуването е на литър мляко. Това е учудващо, но е така в момента”, допълни още експертът.

Дори и леко завишената с 3-5 стотинки на литър цена не може да покрие нуждите на фермерите по отношение направените разходи или т.нар. себестойност. Произвежда се или без печалба, или на загуба. „Освен това фуражите са на такава цена, че водят до сериозно оскъпяване на млякото. Влагаш едни средства, които не можеш да възстановиш след като продадеш суровината. Тези проблеми ми се струва, че ще се задълбочават”, не крие прогнозите си Ангел Йонов. Той допълва, че ако процесите по ликвидиране на стада с млечни крави и отпадане на ферми продължат, ще се наложи у нас да се внасят млечни продукти. Ако у нас не се произвежда мляко, ще се получи обратният ефект. Ще започне търсенето на външни пазари. Мандрите ще закъсат, защото няма да има родна продукция.

Отпадналите ферми са създадени преди 20-30 години. В тях стопаните са вложили опит и традиция. Икономическите обстоятелства обаче принуждават собствениците на фермите да вземат тежкото решение и да ликвидират млечните крави. „Ние работим може би над 20 години с такива ферми, но в момента те загиват. Ето примерите: в Асоциацията имаме ферма от Варна с над 200 животни, а в село Бенковски стадото е с над 100 крави, създадено преди повече от 20 години. Ликвидирането на подобни ферми е опасно. Държавата трябва да направи всичко възможно да останат, да оцелеят. А в момента няма държавна намеса, която да ги накара да запазят производството си. Това е поминък не само на фермата, това е поминък на държавата”, категоричен е Йонов.

За пореден път от асоциацията надигат глас, за да разяснят, че ликвидирането на едно стопанство с говеда е лесно, но възстановяването му е изключително трудно и нерентабилно не само за отделния фермер, а на национално ниво. „Едно говедовъдно стадо не се създава от днес за утре. Ако бъде унищожено, после е изключително трудно, почти невъзможно да се възстанови. – изтъкна Йонов и дава примери. - В една календарна година е трудно дори едно теле да възпроизведеш. Тук вече имаме други фактори, които оказват влияние. За възпроизводство е нужен внос на животни, а само едно струва 3000 лв. Каквото и да говорим, е изключително нерентабилно и скъпо”.

Към ниската изкупна цена, която води до загуби, трябва да прибавим и кредитите на фермерите, които водят до огромна задлъжнялост на стопаните, алармира още Ангел Йонов. „Всички фермери висят със задължения. Те са в размер на 50 – 100 000 лв. Няма такъв, който да може да съществува без кредити. Въпреки разсрочването, те не могат да ги изплатят”, обобщава още специалистът. Според Ангел Йонов е нужна разумна политика на финансиране, чрез която постепенно да се ликвидират кредитите и фермерите да работят спокойно. „През 2009 г. бяха първите нисколихвени кредити. Това е най-голямата тревога на производителите – как да ги изплатят, тъй като се трупат и трупат … Това е въпросът, който всеки път ни задават, когато дойдат при нас в Асоциацията”, не крие Йонов. Браншовата организация обхваща 250 ферми за развъждане на черно-шарената порода. Средно в една ферма има около 150 говеда.

Асоциацията е поставяла многократно проблемите в сектора на обсъждане по време на заседанията на Консултативните съвети по земеделие. Разговори са водени и с премиера Бойко Борисов. „Трябва да се вземе решение. Ако не се направи нещо, този срив ще стане още по-осезателен”, прогнозира Ангел Йонов.

В момента говедовъдите чакат с голямо нетърпение плащанията за животни под селекционен контрол. При повечето фермери тези пари директно ще отидат за погасяване на кредитите, тъй като те няма откъде да извадят свежи пари. Изчисленията показват, че за крава стопаните ще получат около 550-580 лв.

„Имаме обещания за помощ в животновъдството. Но просто ми е омръзнало да приказват непрекъснато, че животновъдството е приоритетен сектор. Това звучи като клише. За да съществува един труден отрасъл, трябва да има много високи субсидии. Млечното говедовъдство е нелицеприятен и трудоемък бранш, но ключов и много важен. Говорим за 365 дни в годината работа, денонощен труд!”, допълни още Йонов.

Прочетена 15449 пъти
Оценете
(3 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта