Янка Попова, овцевъд, съпредседател на НОКА: Който иска да отглежда животни пасищно, трябва да отговаря на определени изисквания Избрана

- Г-жо Попова, каква е картината в сектора на дребното преживно животновъдство?

- За съжаление, през изминалите два програмни периода не отбелязахме онзи напредък, който ни се искаше да имаме - въпреки огромния финансов ресурс, който се изля в българското селско стопанство. Надяваме се в бъдещия програмен период картината да се промени и да се постигне по-справедлив баланс между отделните браншове. Борим се за пазар, имаме напредък в тази посока, но всичко е процес, който се случва във времето. Нашият анализ показва, че едни мерки дават резултат след няколко години. Определено трябва да вървим към директни продажби и към затваряне на цикъла на производство.

- Навременни ли са промените в Наредба 44 и как браншът посреща новите правила?

- Промените в Наредба 44 бяха инициирани от земеделското министерство и изработени съвместно с бранша. От няколко години сме в усложнена епизоотична обстановка – син език, нодуларен дерматит, инфлуенца по птиците, чума по дребните преживни, африканска чума по свинете. При такава епизоотична обстановка е абсолютно наложително да бъдат затегнати мерките за биосигурност. Промените в наредбата регулират по-ясно правилата за пасищно и полупасищно отглежданите животни. Според промените в чл. 137, задължително е всеки животновъден обект да бъде регистриран – с акт 16 за въвеждане в експлоатация, с ограждения, дезинфекционни и торови площадки. Животните, които целогодишно се отглеждат пасищно, трябва да са в оградено пространство, да има табели, осигурена храна и вода, да бъде изграден навес – при неблагоприятни климатични условия стадото трябва да има къде да се подслони. При полупасищно отглежданите животни е необходим и станок – при нужда животните да могат да бъдат лесно обхващани и обслужвани.

- Тези нови изисквания ще затруднят ли животновъдите?

- Не биха ги затруднили. В крайна сметка, всички тези промени се случиха и по наше настояване – на членовете на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, както и на колегите от Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България. Който иска да отглежда животни пасищно, трябва да отговаря на изискванията, заложени в Наредба 44. По наше мнение, те са минимални.

Интервю на Анета Божидарова

Прочетена 3846 пъти Последно променена в Вторник, 10 Март 2020 13:03
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта