Nestle планира да пусне на пазара алтернатива на яйцата на растителна основа Избрана

Nestle разкри планове за пускане на растителна алтернатива на яйцата в Европа, но лидерите на индустрията предупреждават, че нарастването на подобни алтернативи представлява заплаха за птицевъдите.

Международният хранителен гигант обяви, че ще добави към своята растителна гама алтернативи както за яйца, така и за скариди.

„Гордеем се, че имаме невероятна гама от храни на растителна основа, които наистина осигуряват страхотен вкус, текстура и хранене“, каза Уейн Ингланд, ръководител на хранителния бизнес на Nestlé

„С тези нови предложения ние продължаваме да разширяваме нашето предложение, за да дадем на хората страхотни възможности, които могат да използват в ежедневното си готвене, независимо дали е за закуска, обяд или вечеря с приятели или семейство.“

На конференция на Международната комисия по яйцата във Варшава, Катрин Браяр, старши глобален мениджър за бъдещи разработки в Arla Foods, предупреди птицевъдите, че трябва да бъдат  „много загрижени“ за заплахата, която представляват алтернативите без яйца.

Тя каза, че редица компании разработват алтернативни продукти без яйца, които могат да застрашат пазара на яйца.

Професор Дейвид Хюз, който е почетен професор по маркетинг на храни в Imperial College, Лондон, и гостуващ професор в Кралския селскостопански университет, също предупреди за нарастващата заплаха от алтернативните храни.

Досега тенденцията е била движена до голяма степен от стартираща компания в САЩ, наречена Hampton Creek, която разработи алтернативата без яйца Just Mayo, преди да пусне Just Scramble.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Hampton Creek Джош Тетрик открито декларира намерението си да „извади кокошките от производството на храни“.

Въпреки това, навлизането на голяма международна компания като Nestle в производството на алтернативи за яйца е значително развитие.

Nestle заяви, че растителните алтернативи на яйцата ще предложат на хората питателна, вкусна алтернатива на конвенционалните яйца, която „е едновременно устойчива и удобна за животните“.

Лансиран под името Garden Gourmet vEGGie, продуктът беше веган, съдържаше соев протеин и омега-3 мастни киселини и постигна Nutri-Score A в Европа.

Nestle каза, че е универсален за широк спектър от нужди за готвене и може да се бърка като истински яйца, да се използва във фритата и палачинки или дори като съставка при печене на сладкиши или бисквитки.

Nestle заяви, че използва опита си, за  „да подкрепи хората по целия свят да приемат повече растителни диети“.

Настоящото портфолио на компанията включва растителни алтернативи на месо, риба и морски дарове, които също се използват като съставки в широк спектър от любими ястия на растителна основа като лазаня и пица.

Освен това Nestle разполага и с широка гама от алтернативи на млечни продукти на растителна основа, включително млечни алтернативи, миксове за кафе, сметана, шоколад и малцови напитки, сладолед и вегански сладкарски изделия.

Прочетена 4108 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.