Какво е заболяването на кравата ми?

Здравейте. Накратко за кравата: имам я вече две години. Когато я купих, това петно беше по кожата й. Първоначално мислех, че е пърша и че ще се излекува лесно, затова и я купих. Мина време, но тя не се подобри. Прочетох за крастата и нейните симптоми (които съвпадат) и започнах лечение с Ивермектин – почти нулеви резултати след цяло шишенце от 100 мл. След това реших, че е трихофития, веднага купих ЛТФ-130 и я инжектирахме (не и другите крави). Инжектирахме два пъти с малко по-голяма доза, но ефектът пак е нулев! Кажете вие какво да правя? Освен това и с всякакви пестициди съм я мазал външно – сяра + мас. От нищо няма подобрение, а това петно продължава да расте.  
Кемил Милев

СПЕЦИАЛИСТИ ТЪРСЯТ ПРИЧИНАТА

Вероятно не се касае за краста
Доц. Пламен Георгиев, Тракийски университет, Стара Загора
Едва ли бих могъл да взема някакво отношение по така представената информация. Кожните заболявания се лекуват много трудно и бавно. Крастата не е типична за кравите по принцип. Вероятно не се касае за краста. А за да се докаже краста, все пак са необходими изследвания. Засегнатата площ от кожата е много голяма. Не е ясно, има ли сърбеж, разраняване, какво е общото здравословно и продуктивно състояние на кравата (млечност, заплождане, раждане), има ли данни за друго заболяване, някакъв друг проблем, възрастта на животното, апетит, с какво се храни, има ли други засегнати животни в стадото?

НЕДОИМЪЧНОТО ХРАНЕНЕ МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ ДЕРМАТИТ
Проф. Михо Семков
От снимките трудно може да се определи точното заболяване. Видно е, че има опадане на косъма, но това не е напълно, т.е. отдолу има нов косъм.
Основното, което можем да ви кажем, че крастата се причинява от паразити, заразна е и трябва да се заразят и останалите животни, а трихофитията е характерна по-скоро за телетата, а не за възрастните животни. Дерматитите могат да са и от недоимъчно хранене, но това се случва по-рядко. Фактът, че другите крави не са се заразили, означава, че е възможно да не е нито краста, нито трихофития, а специфично за това животно недоимъчно заболяване.
Много важно е да почистите и дезинфекцирате помещенията, където се храни, спи и пои кравата.

Бел. ред. Уважаеми г-н Милев, по снимките ви наистина е трудно да се направи точна диагноза. Обърнахме се към двама от най-добрите специалисти, но и те бяха затруднени. Нашият съвет е, ако имате възможност, потърсете ветеринарен специалист, който ще назначи нужните изследвания и най-адекватното лечение. В противен случай, опитайте се да дадете някаква по-подробна информация, за да продължим да търсим заедно решение на проблема.

Прочетена 6421 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта