Как да познаем, че кравата ни е разгонена?

Проф. Михо Семков
Разгонеността (еструса) се проявява при юниците след настъпване на полова зрялост и при незаплодени крави периодично, средно през 21 дни (между 19 до 22 дни).
Признаците на разгоненост са изразени най-ясно, когато на животните е осигурено движение или ежедневна разходка по 1 – 2 часа. При привързано отглеждане стопанинът трябва да прояви по-голяма наблюдателност и повече грижи, за да долови признаците на разгоненост – безпокойство, намаляване на апетита и на млечната секреция, появяване на изтечения от половите органи и др. Сега се използуват
няколко начина за откриване на разгонените животни
– наблюдение, използуване на бици пробници или на специална апаратура. Най-точен е методът на наблюдението При повторки наблюденията трябва да бъдат най-внимателни между 18-ия и 24-тия ден след последното разгонване или осеменяване. Наблюдаването на животните трябва да продължава 40 – 50 минути на ден. При активната фаза на разгоненост се вижда как кравите покриват останалите, а при пасивната кравата стои и позволява да бъде покривана. Пасивната фаза продължава от 10 до 14 часа и е най-подходяща за осеменяване или за пускане на кравата или юницата на бик. Обикновено около 10 –15% от кравите не проявяват тези признаци и в такива случаи се говори за тиха разгоненост. Открива се главно по изтеченията, по отичането и зачервяването на външните полови органи. Най-подходящият момент за заплождане е, когато кравата позволи да бъде покрита от бика.
Какво представлява тихата разгоненост и как се
открива тя?
Често през зимния или раннопролетния сезон разгонеността при кравите и юниците протича в скрита форма, без характерните признаци на еструса. За откриване на разгонеността на такива крави всеки стопанин трябва да си разработи календарен план за очакваната разгоненост на всяка крава. В план-графика се включват датата на отелването, вероятната дата на първото разгонване след отелването (след 28 – 30 дни), датата на явното разгонване, признаците на разгонеността.
Най-важно е кравите да се наблюдават търпеливо в дните, когато се очакват прояви на разгоненост (еструс), при пускането им на разходка или из двора, като се обръща внимание на изтичащия секрет от външните полови органи и на зацапването на основата на опашката. Такива крави се заплождат, ако стоят при покриването им от бик.

Прочетена 6901 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта