Животновъдство

Идеалният кръговрат

Понеделник, 03 Юни 2013 11:13
Как да постъпи един фермер, когато броят на кравите достигне 400, 500 и т.н.? Как да се издои тази истинска река от мляко? Изборът всъщност не е голям – намаляване на обема на стадото или построяване на нова ферма за преработка на млякото. Предлагаме ви терзанията и опита на английския фермер Анди Колинс, които са твърде показателни при решаването на една подобна ситуация. Фермата на Анди Колинс се намира в Бристол, Англия. Там наскоро беше инсталирана 60-местна доилна инсталация тип Карусел. Цялото количество мляко се използва за производство на сирене.   Получава се почти перфектен кръговрат – от млякото се…

Профилактика на мастита

Четвъртък, 30 Май 2013 14:16
Може ли да се намали заболеваемостта от мастит, като се използват през сухостойния период преди отелването антибиотици и препарати, които правят „тапа“ в каналчетата на вимето? За отговора на този въпрос в германска ферма беше направен съответния опит. Д-р Ханс-Хенрих Целе,Томас ЗегерВсяка пета крава се бракува предсрочно заради мастит. За профилактиката на това заболяване много важна роля играе старта: сухостойният период е период на възстановяване преди началото на новата лактация. В четвъртините на вимето започват да се синтезират глобулини, които са необходими за да може при телето да се изгради коластрационен имунитет. Така вимето става по-устойчиво на инфекции по време…

Микотоксините в селското стопанство

Вторник, 28 Май 2013 09:39
Използването на адсорбенти или хранителни добавки, които се свързват с микотоксините често се подлага на критики, а ползата им се подлага на съмнение. Проведените проучвания в стопанство, където свинете имат проблеми с микотоксина DON и охратоксин А, накараха специалистите да се замислят. Проф. Д-р Уте Шнурбуш, Лайпциг,Хаген РосманКакто показва практиката, храната заразена с микотоксини може да доведе до значително намаляване на плодовитостта и продуктивността на отглежданите животни. Вредата не е единствено от очевидните и клинично проявени заболявания, предизвикани от големите дози микотоксини. Намаляването на плодовитостта може да бъде предизвикано и от продължителното и в малки дози внасяне в организма на…

Грешки при храненето на женските агнета за разплод

Сряда, 22 Май 2013 13:26
Женските агнета за разплод трябва да се хранят и отглеждат така, че да се осигури нормален растеж и развитие от раждането до първото им оагване и да развият нормална млечност в съответствие с генетичните им заложби. Освен опазването им от заразни и паразитни заболявания, основен фактор е правилното хранене. Веднага след раждането агнетата трябва да приемат максимално количество коластра, след което се захранват с майчино мляко. Агнетата трябва да се приучат да приемат и концентрирани смески още след 7-ия ден. Смеските се състоят от царевична ярма – 30 на сто, ечемик – 30 на сто, слънчогледов или соев шрот –…

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта