Животновъдство

Антиоксиданти за прасетата

Четвъртък, 25 Юли 2013 12:24
Вкусови добавки Използват се за подобряване вкусовите качества на дажбите. Вкусовите вещества позволяват да се постигне по-ранно приучване на малките прасета за приемане на твърда храна, с което се съдейства за успешното прилагане на ранното отбиване. При подрастващите чрез вкусовите добавки прасетата консумират по-големи количества фураж, растат по-добре и са по-устойчиви на заболявания. Използват се глюкоза, захар, анасон, мента, копър, различни есенции (ябълкова, лимонова, шоколадова и др.). Рибено масло То е предпазно и лечебно средство против различни болести при отглеждането на прасета. Съдържа много витамин А, който поощрява растежа, и витамин Д, който действа срещу омекване на костите и рахит.…

Липсата на вода намалява млеконадоя

Сряда, 24 Юли 2013 17:54
Водата е задължителен елемент от хранителната дажба на млечната крава, тъй като е незаменим компонент при обмяната на веществата в организма на животното. Тя постъпва в организма основно с дажбата по време на хранене и при водопой. Съдържанието на вода във фуражите е от 3 до 90 процента в зависимост от типа фураж (зелен, груб, сочен или концентриран). Водата играе съществена роля в процеса на производство на мляко от животното. Известно е, че за образуването на 1 л мляко са необходими около 4-6 л вода. При воден дефицит млечната продуктивност на практика се понижава още същия ден и може да…

Зелена светлина за осеменяването

Понеделник, 22 Юли 2013 16:26
Техниката все по-често заменя човека. Откриването на еструс с помощта на компютърните технологии завоюва все по-силни позиции в свиневъдството. Вече повече от година електронната система PigWatch следи за поведението на животните в германската свиневъдна ферма на Арндт Маленхаскамп. Какви са резултатите? Мартина Хунгеркамп, dlz Primus Ring, ФРГВ помещенията за осеменяване в стопанството на Арндт Маленхаскамп мигат лампички: Ту зелени, ту червени, „ту заедно, ту последователно“.„Веднага разбирам, коя свиня трябва да се осеменява и коя трябва да бъде наблюдавана“, - разказва 35-годишният стопанин. От март 2011 година той тества новата електронна система за установяване на еструс PigWatch на компанията Big Dutchman.…

ОТГЛЕЖДАНЕ НА ГЪСКИ ПРЕЗ ЛЯТОТО

Петък, 19 Юли 2013 13:59
Гъските, които се отглеждат от населението, с малки изключения, са с по-ниска носливост от тези, внасяни до 90-те години от ЦКС за принудително угояване и за производство на черен дроб за износ. Това ги прави ценни за стопаните-гъсковъди, които разчитат на всяко снесено яйце. Ето защо грижите за гъшите стада, макар и малки, трябва да започнат още от приключване на разподния сезон, който нормално завършва през май. Приключването на носливостта става по два начина – естествено, в съответствие с биологията на гъските и изкуствено. При изкуственото гъските се затварят в птичарника за 1-2 дни (ако външната температура не е много…

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта