×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 659

Биофермерите могат да останат без сертификат

Сертификатите на производителите на биопродукти могат да бъдат отнемани, ако в конвенционални стопанства, съседни на техните, се използват инсектициди и пестициди. Това е залегнало в предложение на Европейската комисия по новия регламент за биопроизводството, съобщи Марко Шлютер, изпълнителен директор на IFOAM (International Foundation for Organic Agriculture Movements). Ние сме категорично несъгласни с тези намерения, подчерта Шлютер пред десетки биопроизводители и представители на сертифициращи организации по време на тридневния биофорум в Панагюрище, организиран от Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ) и IFOAM EU.

„Ние не искаме да има замърсяване в биохраните, но и не желаем да носим отговорност заради чужди грешки, ако спазваме всички правила за биологичното производство, подчерта Марко Шлютер.

„Винаги става така, че биопроизводителите са виновни – излиза, че конвенционалните производители, които пръскат с препарати и замърсяват продукцията ни или унищожават стотици пчелни семейства, не носят никаква отговорност, нито биват глобявани, а нас искат да ни санкционират“, коментира председателят на БАБ и член на борда на IFOAM Албена Симеонова. Ако ще се борим срещу пестицидите, нека правилата да важат за всички, призова тя.

Прочетена 3094 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта